Avoimen väylä tienä tutkintoon -seminaarin tallenne on katsottavissa
Avoimen väylä tienä tutkintoon -seminaarissa 10.12.2020 kerrottiin TRY-hankkeen avoimen väylän kehittämistyön tuloksista ja pohdittiin avoimen väylän tulevaisuudennäkymiä osana yliopistojen opiskelijavalintoja.
Tilaisuuden avannut Jyväskylän avoimen yliopiston johtaja Jukka Lerkkanen kertoi, että TRY-hanke on jo tähän mennessä saavuttanut paljon, vaikka hanketta on vielä puoli vuotta jäljellä.
"Voin ilokseni todeta, että tässä hankkeessa on ylitetty suurimmatkin odotukset", Lerkkanen totesi.
Avoimen väylää voidaan kehittää kuitenkin vielä monin tavoin. Projektipäällikkö Paula Savela suositteli aloituspuheenvuorossaan, että TRY-hankkeen päättymisen jälkeen esimerkiksi avoimen väylän yhdenmukaisuutta on lisättävä aktiivisesti, sillä se hyödyttää niin opiskelijoita kuin yliopistojakin.
"Lähdimme tilanteesta, jossa avoimen väylä näytti hyvin kirjavalta. Kyllähän se näyttää vieläkin, joten miten pääsisimme siinä eteenpäin, että yhdenmukaisuutta saataisiin esimerkiksi väyläopintojen laajuuden ja sisällön sekä valintaperusteiden osalta?" hän pohti ja kertoi, että myös termit, hakuaikataulut ja aiemman osaamisen hyväksiluvut vaihtelevat yliopistoittain.
Savela ehdotti ratkaisuna, että jatkoa varten avoimen väylän kehittämiseen perustettaisiin valtakunnallinen koordinaatioryhmä, jos avoimen väylästä halutaan yhtenäinen opiskelijavalintatapa yliopistoon.
Uudistaminen vaatii rohkeutta ja arvoja, joihin nojata
Päivän aikana kuultiin myös Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttilan puheenvuoro uudistamisen rohkeudesta. Kurttila muistutti, että uudistamisen tulee nojata organisaation arvoihin, jolloin rohkeakin uudistaminen on mahdollista arvojen asettamissa puitteissa. Kurttilan mukaan arvojen täytyy vasta organisaation todellista sielua.
"Pelko lähtee selkärangasta. Luontainen tapa reagoida uusiin asioihin on ensin pelätä ja löytää vikoja, eikä meinata muistaa analysoida sitä, mitä se hyvä puoli on. Analysoidaan vain, mitä voi mennä pieleen, mutta mitä uudistuksista saadaan, se jää hyvin usein käsittelemättä", Kurttila pohti uudistamisen pelkoa.
Tilaisuudessa olivat puhumassa myös muun muassa OKM:n Birgitta Vuorinen, VATTin tutkimusprofessori Tuomas Pekkarinen, vararehtori Petri Suomala rehtorineuvosto UNIFIsta sekä Turun yliopiston professori Ulpukka Isopahkala-Bouret, tutkijatohtori Nina Haltia ja yliopistotutkija Hanna Nori. Lisäksi avoimen väylän kautta aina tohtoriksi saakka edennyt Soila Lemmetty jakoi opiskelukokemuksiaan.
Seminaarin päätteeksi julkistettiin myös TRY-hankkeen kirja Marginaalista vakiintuneeksi valintatavaksi – ideoita avoimen väylän kehittämiseen, jossa on muun muassa esitelty hankkeen suositukset seuraaviksi avoimen väylän kehittämiskohteiksi. Teoksen päätoimittajat olivat markkinointisuunnittelija Heli Joutsen ja projektitutkija Tuomo Kuivalainen.