Tammikuussa 2020 Viitasaarella alkoi oppimisen ja osaamisen kehittämisen tie kohti aikuiskasvatustieteen perusopintojen suorittamista. Nyt, vuotta myöhemmin, opinnoista saatu tieto ja osaaminen hyödyttävät jo työelämää kaikkialla missä opiskelijat toimivat. Ryhmän opettajat Maija Riitaoja ja Auli Talamo kuvaavat yhteistä tietä avoimen blogissa.
Avoimen blogit
Yhdenmukaiset termit auttaisivat hakijaa tunnistamaan helpommin erilaiset hakutavat yliopistoon. Esimerkiksi avoimen väylää ei tunneta vieläkään täysin hakijoiden keskuudessa. Samojen termien käyttö auttaisi myös yliopistoja opiskelijavalinnoissa vähentämällä muun muassa henkilökohtaisen ohjauksen ja neuvonnan tarvetta, kirjoittavat opintoneuvoja Riina Kärkkäinen JYU avoimesta ja projektipäällikkö Paula Savela Toinen reitti yliopistoon -hankkeesta.
Se mitä jo osaat ja tiedät, on arvokasta. Uusi osaaminen kasvaa sen varaan. Opiskelemalla ohjaat osaamistasi toivomaasi suuntaan. Me avoimessa yliopistossa autamme ja tuemme, opetamme, ohjaamme ja haastamme uuden tiedon pariin pedagogisen osaamisemme avulla. Kirsi Saurén pohtii blogissa teorian ja käytännön yhteyttä.
Avoimen väylää halutaan hyödyntää opiskelijavalinnoissa kolmantena merkittävänä valintatapana todistusvalinnan ja valintakokeiden rinnalla. Silloin tarvitaan eri alojen avoimen väyliä, aloituspaikkoja, hakuvaihtoehdon näkyvyyttä sekä yhdenmukaisuutta yliopistojen käytänteissä, Toinen reitti yliopistoon -hankkeen Paula Savela ja Tuomo Kuivalainen kirjoittavat.
JYU avoimen ja TATin yhteinen taloustaitojen kurssi kehittää kykyäsi lisätä tuloja sekä auttaa sinua ymmärtämään paremmin säästämisen ja sijoittamisen perusperiaatteita. Lisäksi opit arvioimaan erilaisia sijoitusmahdollisuuksia, kertoo Päivi Pihlajamäki, Talous ja nuoret TATin asiantuntija.
Digitaalinen markkinointi on muuttanut ja muuttaa kuluttamista ja asiakkuutta. Markkinoinnin tutkimuksen näkökulmasta asiakkaan ostopolku on heittänyt kuperkeikan vuosikymmenen kuluessa. Yliopistonopettaja Matti Leppäniemi pohtii blogissa digitaalisen markkinoinnin maailmaa. Siitä voit oppia lisää myös avoimen yliopiston uudella kurssilla.
”Olennaista on, että opiskelijamme kokevat opettajien ja opiskelukavereiden olevan läsnä. Myös verkko-opiskelussa tulee syntyä kokemus siitä, että opiskelee yhdessä aitojen ihmisten kanssa.” Näin kertovat opettajamme Heli Tyrväinen, Sanna Uotinen ja Leena Valkonen avoimen blogissa.
Miten viestinnässä voi onnistua poikkeustilanteessa? Kuinka strategia viedään osaksi arjen viestintätilanteita? Viestinnän johtamisen tutkija ja opettaja Matias Lievonen kirjoittaa avoimen blogissa viestinnän ja sen johtamisen merkityksestä – asioista, joita oppii opiskelemalla!
Koulutuskuntayhtymä Gradian ja Jyväskylän Norssin lukiolaiset sekä Gradian ammattiin opiskelevat voivat tutustua korkeakouluopiskeluun EduFuturan mahdollistamissa orientoivissa opinnoissa lukuvuonna 2020–2021, kirjoittaa koulutussuunnittelija Outi Ruusuvirta-Uuksulainen.
Avoimessa yliopistossa puhaltavat muutosten tuulet. Elokuun 2020 alussa uutta pontta opintojen ohjaukseen tuo ohjauksellisen pedagogiikan kehittämisen malli, joka vahvistaa entisestään opintojemme ohjausta. Osana tätä kehitystä myös oppimisympäristömme vaihtuvat. Monelle esimerkiksi verkkokursseilta tuttu Moodle-oppimisympäristö saa entistä vankemman jalansijan opinnoissamme.
Tavoitteenamme on, että mahdollisimman moni opiskelija edistyisi opinnoissaan ja pääsisi tämän myötä hyödyntämään oppejaan omien tavoitteidensa saavuttamiseksi. Kuluvan lukuvuoden aikana avoimessa yliopistossa on keskitytty pedagogiikan ja ohjauksen kehittämiseen koko henkilöstön voimin.
Jyväskylän yliopiston orientoivissa opinnoissa lukiolaiset pääsevät tutustumaan heitä kiinnostaviin tieteenaloihin. Opinnot antavat tuntumaa yliopisto-opiskeluun sekä varmuutta uravalintaan. Valtakunnallinen opintotarjonta on avoin kaikille lukiolle, sillä kursseilla opiskellaan joustavasti verkossa. EduFutura Jyväskylä -koulutusyhteistyössä myös ammattiin opiskelevilla on mahdollisuus osallistua opintojaksoille.
Mitä on digitaalinen markkinointi? Mihin se vaikuttaa? Ja miten se toimii? Tutkittua tietoa on tarjolla, mutta sitä tarvitaan lisää, etenkin kun digitaalinen markkinointi elää ja muuttuu jatkuvasti. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori Heikki Karjaluoto pohtii blogissa digitaalisen markkinoinnin maailmaa. Siitä voit oppia lisää myös avoimen yliopiston uudella kurssilla.
Mikä on totta ja mikä ei? Mistä sen voi tietää? Mikä vastuu on tiedon jakajalla? Todenmukaiselle tiedolle on juuri nyt valtava tarve. FT Heikki Kuutti pohtii blogissa ”totuudenjälkeistä aikaa” journalistin eettisiin ohjeisiin nojaten. Hän luennoi Jyväskylän yliopistossa ja avoimen yliopiston Viestintä ja media -perusopintojen opintojaksoilla.
Monikanavainen viestintä, hakijalähtöisyys, tiedontarpeen ennakointi sekä oikea-aikainen ohjaus avoimen väylällä olivat pinnalla tiedotuksen, neuvonnan ja ohjauksen työpajan keskusteluissa, kertovat Riina Kärkkäinen, Ulla Kekäläinen ja Leea Huusko blogissaan Toinen reitti yliopistoon -hankkeen työpajasta 12.3.2020.
Poikkeustilanne haastaa ja uudistaa ajatteluamme. Avoimessa yliopistossa otettiin suuri digiloikka, jonka taustalla on pitkä kokemus etäopetuksesta sekä henkilöstön valmius ja tahto muutokseen. Johtaja Jukka Lerkkanen pohtii poikkeustilannetta blogissa avoimen yliopiston näkökulmasta.
Nyt, kun muutos ja epävarmuus ovat arkea, oikea tieto on kultaakin kalliimpaa. Se auttaa hahmottamaan maailmaa ja itseä sen osana. Tiedon ja ymmärryksen lisääminen on teko oman tulevaisuuden eteen. Poikkeustilanteessa avoimet yliopisto-opinnot kiinnostavat, ja se on erinomainen asia. KT Kirsi Saurén nostaa esiin ajankohtaisia ajatuksia blogissa.
Työttömyyden aikana opiskelu on merkittävää niin ihmisille itselleen kuin yhteiskunnallekin. Opiskelu on monesti mahdollista myös työttömyysetuudella. TE-palveluiden asiantuntija Eero Janhonen kertoo työttömyyden aikana opiskelusta blogikirjoituksessaan.
Oppiminen on ilo. Se tuo voimia. Ja sitä tapahtuu yhteiskunnassa niin työssä, kotona kuin vapaa-ajalla. Sitran tuore raportti valottaa elinikäisen oppimisen laaja-alaisuutta, mahdollisuuksia ja haasteita. Koulutusvarajohtaja Anna Kaikkosen mukaan sen tulokset vahvistavat myös avoimeen yliopiston opiskelijoilta välittyvää viestiä elinikäisen oppimisen mahdollisuuksista ja haasteista.
Avoimen väylää on kehitetty syksystä 2018 alkaen osana korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistusta. Toinen reitti yliopistoon -hankkeen projektipäällikkö Paula Savela kertoo blogissaan, millaisia avoimen väyliä on muodostumassa ja mitä onnistunut väyläuudistus vaatii.
”Kielitietoisessa koulutuksessa vuorovaikutuksen keskiössä ei ole virheetön suoriutuminen vaan yhteisymmärryksen saavuttaminen”, kirjoittaa FT Mari Honko avoimen blogissa.
Eurooppalaisten avointen yliopistojen yhteistyö sekä kansainvälisten opiskelumahdollisuuksien kehittäminen etenee hyvin myös suomalaisen korkeakoulutuksen näkökulmasta. Avoimen yliopiston johtaja Jukka Lerkkanen kertoo blogissa kuulumisia eurooppalaisen avoimen ja verkko-opetuksen kentältä.
Yhteiskunnan eri toimijat tarvitsevat sosiaalityötä kumppanikseen, eikä sosiaalityö saa karata kauas asiakkaista, visioi myös aikuisten parissa tehtävän sosiaalityön tulevaisuusselvitys. Selvityksen teossa mukana ollut avoimen yliopiston yliopistonopettaja Minna Strömberg-Jakka kirjoittaa blogissa sosiaalityön tulevaisuuden tarpeista.
Lukuisia kiinnostavia keskusteluja, alustuksia ja workshopeja. Aurinkoisia ihmisiä, avoimia ja tulevaisuuteen suuntaavia ajatuksia. Oppimisen iloa, mahdollisuuksia ja keinoja. Niistä oli vuoden 2019 Dare to Learn -tapahtuman ensimmäinen päivä tehty. Teemana on tänä vuonna jatkuva oppiminen.
Mitä saat, kun päätät ryhtyä tuumasta toimeen ja ilmoittautua avoimen opintoihin? Entä kuinka pääset alkuun opinnoissasi? Opintoneuvojamme Riina Kärkkäinen kirjoittaa näistä aiheista blogissa.
Opetus- ja kulttuuriministeriö asettaa hallituksen jatkuvaa oppimista koskevien linjausten toteuttamista varten jatkuvan oppimisen uudistus -hankkeen. Hankkeen tuloksena syntyvät mallit auttavat jatkuvan oppimisen tarpeiden hahmottamisessa sekä avointen korkeakoulujen tarjonnan kehittämisessä, kirjoittaa Jukka Lerkkanen.
Korkeakouluopinnot voivat alkaa myös kansanopistosta. Alkio-opisto on mukana avoimen yliopiston koordinoimassa Toinen reitti yliopistoon -hankkeessa kehittämässä uudistettua kauppatieteiden väylää. Alkio-opiston rehtori Jaana Laitila pohtii avoimen blogissa elokuussa 2019 alkavan pilotin mahdollisuuksia.
Gaudeamus Igitur soi, ja päähän on juuri painettu tuore ylioppilaslakki. Olo on huojentunut ja vapaa: koko maailma on avoinna ja elämä edessä. Enää edes lukion opinto-ohjaaja ei ole nykimässä hihasta, jos jonkun kurssin suorittaminen on meinannut unohtua.
Kun aloitat opiskelua avoimessa yliopistossa, pysähdy hetkeksi pohtimaan omia opiskelutaitojasi. Kysy itseltäsi: Millainen oppija olen? Kuinka hahmotan käsillä olevan tehtävän? Mitä sen tekeminen vaatii ja miten saan sen valmiiksi? Opiskelijamme, nyt jo valmistunut kasvatustieteiden maisteri Riitta Miettinen, pohtii blogissa opiskelutaitoja ja niiden merkitystä. Avoin opinnoille -tapahtumassa 5.6. Helsingissä voit oppia opiskelutaidoista.
Opiskelu on samanaikaisesti innostavaa ja haastavaa. Avoimen yliopiston opiskelijapalaute vahvistaa tämän. Se antaa meille aineksia pohtia keinoja opiskelukokemuksen kehittämiseksi, mutta myös opiskelijoille vinkkejä sujuvaan opiskeluun. Pedagoginen johtaja Anna Kaikkonen pohtii opiskelijapalautteesta nousevia kysymyksiä blogissa.