Opiskelijablogi: Avoimen yliopiston opinnot, osa elämää

Miten opinnot sovitetaan muuhun elämään? Ei kun hei, opinnothan ovat elämää! Niillä on tietenkin sijansa ja paikkansa arjessa. Avoimen yliopiston opiskelu on joustavaa, mikä mahdollistaa opintotavoitteiden tavoittelun myös pienemmissä palasissa sopivissa raoissa – välillä taas pitää saada syventyä opintojen teemoihin ihan täysillä. Opiskelijamme Heidi Hämäläinen pohtii blogissa opintoja osana omaa arkeaan.

Avoimen yliopiston opinnot ovat minulle yksi osa elämää. Ne kulkevat mukana arjessa, joustavasti mutta koko ajan eteenpäin katsoen. Haluan oppia ja saada kiinnostavat kurssit opiskeltua.

Vaikka pyrinkin tekemään opintojeni suorittamisesta usein suunnitelman, niin kuitenkin lähes aina joudun muuttamaan suunnitelmiani, joskus montakin kertaa. Sekin on elämää. Tavoite ja tahto ovat vahvoja taustavaikuttajia, kun muotoilen suunnitelmiani.

Opintojen sisällyttäminen osaksi elämääni edellyttää minulta suunnitelmallisuutta ja joustavuutta. Suunnitelmia on oltava valmis tarpeen mukaan muuttamaan niin, että opinnot etenevät, mutta ne eivät kuitenkaan kuormita minua liikaa.

Puolisoni on taitava tsemppaamaan minua niissä tilanteissa, kun tehtävien aikataulut lähestyvät ja epäusko aikataulussa pysymiseen meinaa vallata mieleni.

Sopivien taukojen kera, määräaikaan mennessä

Minulle opiskelusta avoimessa yliopistosta on tullut harrastus ja elämäntapa, ja ajan käyttäminen opiskeluun on minulle valintakysymys. Silloin kun arki on kiireistä, kuuntelen luentoja esimerkiksi automatkoilla ja lenkeillä, ja kirjallisia tehtäviä teen pienissä osissa.

Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston kurssien tarjonta ympäri vuoden mahdollistaa, että voin valita opiskeltavien kurssien aikatauluja ja opiskella monesti omaan tahtiin etäyhteyksin – joskus tiiviimmin ja välillä pienissä palasissa. Suurella osalla opintojaksoista on useita suoritusvaihtoehtoja niin opiskelun tavan kuin aikataulunkin osalta.

Opinnossa on mielestäni ollut sopivan pitkät suoritusajat, jolloin kiireisinä aikoina olen voinut pitää opiskelusta taukoja, ja silti olen saanut kurssini suoritettua määräaikaan mennessä. Ilman tätä joustavuutta suunnitelmien muutokset saattaisivat tuntua hyvinkin haastavilta.

Tukea, tsemppiä, innostusta, tavoitteita

Opinnot ovat osa elämääni, ja ihmiset ympärilläni tietävät sen. Opinnoissani läheisten ihmisten tuella on ollut minulle iso merkitys, ja tuen avulla olen saanut kursseja valmiiksi silloinkin, kun arki on ollut kiireistä. Puolisoni on taitava tsemppaamaan minua niissä tilanteissa, kun tehtävien aikataulut lähestyvät ja epäusko aikataulussa pysymiseen meinaa vallata mieleni.

Minulle on ollut myös tärkeää tutustua muihin aikuisena opiskeleviin ihmisiin ja jakaa heidän kanssaan opiskeluun liittyviä ajatuksia. Verkkokursseilla, joilla on reaaliaikaista opetusta ja keskustelun mahdollisuuksia, olen tavannut ihmisiä, joilla on samankaltaisia tavoitteita ja kiinnostuksen kohteita kuin minulla. Se on innostavaa ja virkistävää, ja se myös kannustaa tarttumaan opiskeltaviin aineistoihin.

Opiskelu on osa elämää myös siinä mielessä, että se tuo onnistumisen elämyksiä. Opintosuoritusten ohella opintotehtävistä saatava palaute on arjessani odottamisen arvoinen asia. Tavitteellinen opiskelu tarjoaa mahdollisuuksia kehittyä, hyödyntää uutta tietoa työssä ja suunnata omaa uraa. Se limittyykin elämän monille eri alueille.

Heidi Hämäläinen
avoimen yliopiston opiskelija, mm. sosiaalityö ja kasvatustiede, opiskelijaraadin jäsen 2022–23

Tutustu JYU avoimen yliopiston opintotarjontaan