Mikä on avoin yliopisto?

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto on nimensä mukaisesti avoin. Se on tarkoitettu kaikille ikään, asuinpaikkaan ja koulutustaustaan katsomatta. Runsaat etäopiskelumahdollisuudet tuovat opinnot oppimisesta kiinnostuneiden ulottuville joustavasti paikasta riippumatta. Suurimpaan osaan oppiaineita ei ole ennakkovaatimuksia ja niihin voi ilmoittautua milloin vain. Mitä sinä haluaisit opiskella?

Avoimessa yliopistossa voit opiskella yksittäisiä opintojaksoja tai kokonaisia opintokokonaisuuksia  – yksittäisestä täsmäkurssista aina aineopintoihin asti. Yhdistämällä oppimaasi jo sinulla ennestään olevaan tietoon, saat lisäosaamista ja varmuutta työhösi tai harrastuksiisi. Tarjonnassamme on myös koulutuksia, jotka tuovat opettajalle uuden opetettavan aineen kelpoisuuden.

Kynnys opiskelujen aloittamiseen on avoimessa yliopistossa matala. Useimpiin oppiaineisiin voi ilmoittautua koska tahansa ja opinnot voi suorittaa joustavasti esimerkiksi työn ohessa. Verkko-opintojen painottuminen opintotarjonnassa mahdollistaa sen, että opiskella voi mistä päin maailmaa tahansa. Opintojen hinta on maksimissaan 15 euroa opintopisteeltä.

Avoin yliopisto on jatkuvan oppimisen asialla. Se tarjoaa mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen elämän eri vaiheissa. 

Kuka voi opiskella avoimessa yliopistossa?

”En ymmärrä monimutkaisia termejä”, ”siellä pitää lukea tosi vaikeita tekstejä”, ”minua on sanottu huonoksi kirjoittajaksi”. Kuulostaako tutulta? Ehkä olisit kiinnostunut avoimen yliopiston tarjonnasta, mutta olet epävarma pärjäämisestäsi. Tai ehkä ovet yliopistoon eivät vielä auenneet ja edessä on välivuosi?

Älä suotta murehdi. Esseiden kirjoittamiseen, kirjojen läpikäyntiin ja tehtävien tekemiseen saa aina tukea ja apua avoimen yliopiston kokeneilta opettajilta ja opiskelijapalveluista. Ketään ei jätetä yksin. Monella kurssilla tarjolla oleva ryhmäopiskelun mahdollisuus antaa opiskelijoille vertaistukea ja mahdollisuuden oppia toinen toisiltaan. Vaihtoehtoina on myös kursseja ja webinaareja opiskelutaitojen kehittämisen avuksi.

Opiskelu avoimessa kysyy ennen kaikkea motivaatiota ja kiinnostusta omaan oppimiseen. Tavoitteellisempi opiskelu vaatii sitoutuneisuutta ja suunnitelmallisuutta. Materiaaleihin perehtymiselle, tehtävien tekemiselle ja mahdollisille ryhmätapaamisille on varattava aikaa.  Verkko-opinnot joustavuudessaan vaativat nekin oma-aloitteisuutta ja ryhtymistä toimeen. Etenkin laajempien opintokokonaisuuksien kohdalla aikataulutuksen ja rytmityksen merkitys on keskeinen. Tähänkin on tarjolla apua ja neuvoja.

Kuulostelemme muuttuvan työelämän vaatimuksia herkällä korvalla ja vastaamme aidosti työelämän tarpeisiin. Esimerkiksi uudet Moninaistuva koulu -opintomme auttaa opettajia kehittymään erilaisista taustoista tulevien lasten ja nuorten tukemisessa. Avoimen yliopiston opinnoissa voit hyödyntää aiempaa kokemustasi ja laajentaa omaa osaamistasi ja pätevyyttäsi alalla. Tutkittuun tietoon perustuvat opinnot ja niihin liittyvä ohjaus syventävät ymmärrystäsi opintojen aihepiiristä niin teorian kuin käytännön toiminnankin tasolla.

Marita Parkkonen, avoin yliopisto

Olipa mielessäsi selkeä tavoite tai yleinen kiinnostus uuden oppimiseen, olet tervetullut opiskelijaksemme. Tarjolla on useita kymmeniä oppiaineita. Mikä on sinun juttusi?

Marita Parkkonen

koulutuspäällikkö