Mitä jokaisen tulisi tietää viestinnän juridiikasta?

Viestintä- ja vuorovaikutustaidot kuuluvat keskeisesti tämän päivän työelämätaitoihin monessa työtehtävässä. Viestintään kuuluu aina myös oikeudellisia ulottuvuuksia. Siksi onkin tärkeää tuntea viestintää ja markkinointia koskevaa lainsäädäntöä ja tunnistaa mahdolliset sudenkuopat ja tilanteet, jotka edellyttävät harkintaa. Markkinoinnin yliopistonopettaja Maria Pecoraro listaa tässä avoimen yliopiston blogissa nyrkkisäännöt, jotka kannattaa pitää mielessä.

Tämän päivän viestintä tapahtuu hyvin usein verkkovälitteisesti erilaisissa digipalveluissa, somekanavissa ja verkkosivustoilla. Digiviestintäkanavat antavat mahdollisuuden olla vuorovaikutuksessa, kerätä tietoa ja dataa, toteuttaa tutkimusta ja tehdä ostoksia.

Digitaaliseen viestintään ja laajemmin ottaen markkinointiin liittyy monia oikeudellisia näkökulmia, kuten esimerkiksi immateriaalioikeudet, tavaramerkkioikeus, sananvapaus, tekijänoikeudet ja tietosuojalaki.

Kuinka hyvin tunnet viestintää koskevat säädökset ja lait? Ovatko esimerkiksi tekijänoikeuksiin ja tietosuojaan liittyvät kysymykset aiheuttaneet harmaita hiuksia?

Mitä kannattaa ainakin muistaa

Viestintään, markkinointiin, myyntiin ja sisällöntuotantoon liittyvään juridiikkaan liittyy monia näkökulmia, lakipykäliä ja tulkintoja. Tärkeimmät ovat kuitenkin yksinkertaisia ja helppo muistaa.

Tässä muutama nyrkkisääntö, jotka on koottu Elina Koivumäen ja Petteri Häkkäsen loistavasta opuksesta Markkinointijuridiikka.

Kun teet itse sisällöt itse, olet turvassa

Internet on täynnä mielenkiintoista sisältöä. On kuitenkin hyvä muistaa, että tekijänoikeus suojaa kuvia, tekstejä, videoita ja muita sisältöjä. Tekijänoikeusrikkomukset voi välttää tekemällä mahdollisimman paljon omaa, originaalia sisältöä. Jos julkaisemassasi tekstissä on linkkejä muualle, on tärkeää huomioida sivuston laillisuus. Kuten tieteessäkin, kannattaa aina linkittää alkuperäislähteeseen, jolloin vältyt mahdollisilta tekijänoikeuslain rikkomuksilta. Tekijänoikeuden lisäksi on yritystoiminnassa muistettava tavaramerkkien kunnioittaminen. Varminta on pyytää lupa ulkopuolisen aineiston hyödyntämiseen.

Kuvien käyttöehdot ja tunnistettavat ihmiset

Jos päädyt hankkimaan kuvapankkikuvia, on hyvä tarkastaa, millaisin käyttöehdoin kuvaa voi omassa viestinnässä hyödyntää. Kuvien muokkaamiseen ja julkaisemiseen saattaa liittyä rajoitteita, jotka eivät tule heti mieleen. Julkisilla paikoilla kuvaaminen on pääsääntöisesti sallittua. Jos julkisella paikalla otettua kuvaa hyödyntää markkinointiin, on lupa pyydettävä kaikilta tunnistettavilta henkilöiltä, myös omalta henkilökunnalta.

Muista suojella yksityisyyttä ja kunnioittaa ihmistä

Erityisesti sosiaalisen median kanavissa tapahtuvassa viestinnässä on tärkeää muistaa tietosuojalaki ja velvollisuus on kunnioittaa ihmisten yksityisyyttä ja kunniaa. Vitsiksi tarkoitettu lausahdus voidaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tulkita kunniaa loukkaavaksi. Organisaatioiden viestinnässä on tärkeää tunnistaa, millaiset asiat ja esimerkiksi palautteet sopivat julkisesti käsiteltäväksi. Jos viestinnässä kerätään asiakkaiden yhteystietoja, tulee henkilötietojen käsittelystä informoida etukäteen. Henkilökohtaisessa viestinnässä on muistettava, että työntekijällä on työsopimuslain nojalla lojaaliteettivelvoite työnantajaansa sekä työyhteisöään kohtaan.

Viesti kaupalliset tarkoitukset

Piilomainonta on puhututtanut viime vuosina paljon, erityisesti sosiaalisen median yhteydessä. Piilomainonta on kuluttajasuojalain nojalla kiellettyä. Tee mahdollisimman läpinäkyvää ja totuudenmukaista sisältöä.

Digimarkkinoinnin opintokokonaisuudessa myös juridiikkaa

Jyväskylän avoimessa yliopistossa starttaa huhtikuussa 2023 uusi opintojakso, joka johdattaa opiskelijat viestintää ja markkinointia koskevan juridiikan maailmaan, teemoihin erikoistuneiden lainoppineiden johdolla.

Opintojaksolla käsitellään mm. kuluttaja- ja b2b-markkinoinnin pelisääntöjä (kuluttajansuojalaki ja laki sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa), EU:n tietosuoja-asetusta (GDPR) sekä immateriaalioikeuksia ja tekijänoikeuksia. Opintojakso toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun kanssa.

Opintojakso kuuluu osaksi uutta helmikuussa 2023 alkavaa digimarkkinoinnin opintokokonaisuutta.

Tervetuloa opiskelemaan!

KTT Maria Pecoraromaria+(002).jpeg
Yliopistonopettaja, post doctoral researcher, markkinointi

Lisätietoa