Oman talouden hallintaa voi ja on tärkeää harjoitella
On tärkeää osata hallita omaa talouttaan ja kantaa siitä vastuu. Tätä varten tarvitset hyvät taloustiedot ja -taidot, mutta myös tunteen siitä, että osaat itse hoitaa omat raha-asiasi huolehtiaksesi itsestäsi ja selviytyäksesi arjessa. On ihan tavallista, ettei vielä nuorena ole paljon kokemusta omien talousasioiden hoitamisesta itsenäisesti, mutta omaa talousosaamistaan voi kokemuksesta riippumatta kuitenkin aina harjoitella ja kehittää.
Avuksi omien raha-asioiden hallintaan olemme yhdessä Talous ja nuoret TATissa ja Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa kehittäneet kaikille maksuttoman Oman talouden hallinta -opintojakson. Kurssin voi käydä verkko-opintoina mistä päin Suomea tahansa. Sen voi opiskella jo lukiolainen lukio-opintojensa rinnalla ja tutustua näin samalla korkeakouluopintoihin.
Itsesi näköistä talouden hallintaa
TATin Nuorten talousosaaminen -tutkimuksen (2018) mukaan jopa 20 prosenttia nuorista jännittää oman taloutensa hoitamista. Uskon, että tähän voi vaikuttaa esimerkiksi riittämättömyyden tunne omista taloustaidoista. Monet asiat vaikuttavatkin siihen, millaiset lähtötaidot meille muodostuvat. Esimerkiksi lapset oppivat usein raha-asioiden hoitoa vanhempiaan havainnoimalla eli vanhemmat ovat usein roolimalleina talousasioissa, selviää Young Adults’ Financial Capability -raportista (2011).
On kuitenkin tärkeää muistaa, että lähtökohdista riippumatta talousosaaminen kuuluu kaikille, ja talouden hallinnan taitoja voi harjoitella lähtötasosta huolimatta aina eteenpäin. Esimerkiksi sijoittaminen on mahdollista pienelläkin rahasummalla, vaikka sijoittaminen on aikaisemmin saattanut tuntua vain varakkaiden ihmisten taloudenhoidon tavalta. Haluan myös muistuttaa, ettei omaa taloutta kannata vertailla muiden kanssa, sillä eri ihmiset elävät eri tavoin ja tavoittelevat eri asioita. Eri ihmiset voivat myös hoitaa talouttaan eri lailla.
Oman talouden hallinnassa tärkeintä on aina se, että itselläsi on tunne, että pystyt huolehtimaan asioistasi ja suunnittelemaan omaa talouttasi pitkälläkin tähtäimellä. Olenkin iloinen kuullessani, että TATin Nuorten talousosaaminen -tutkimuksen mukaan yli puolta nuorista talousasiat yleisesti kiinnostavat ja 76 % haluaisi parantaa omaa talousosaamistaan.
Mitä oman talouden hallintaan liittyen pitäisi osata?
Oma talouden hallinta liittyy niin tienaamiseen, kuluttamiseen, luotonottoon, säästämiseen, sijoittamiseen kuin vakuuttamiseenkin. Kun ymmärrät, mitä näillä asioilla tarkoitetaan ja hallitset ne, sinun on helpompi toteuttaa pitkäjänteistä ja onnistunutta taloudenhallintaa.
Yli puolet nuorista ei kuitenkaan tällä hetkellä esimerkiksi suunnittele omaa rahankäyttöään viikon aikana eikä seuraa talousuutisia (Nuorten talousosaaminen, 2018). Suurin taloudellinen murhe ylipäätään suomalaisilla on ollut se, ettei rahaa ole varattu yllättäviin kuluihin, selviää Taloudellinen mielenrauha 2020 -raportista (2020). Muista siis itse olla aktiivinen omaan talouteesi liittyen – suunnittele omaa rahankäyttöäsi ja seuraa sinua kiinnostavia talouteen liittyviä uutisia. Näin kehität koko ajan niin omaa talouttasi kuin talousosaamistasi.
Edellä mainittuja tärkeitä teemoja käydään läpi myös Oman talouden hallinta -opintojaksolla. Kurssin suoritettuasi osaat arvioida omaa kykyäsi lisätä tuloja, ymmärrät paremmin säästämisen ja sijoittamisen perusperiaatteet sekä osaat arvioida erilaisia sijoitusmahdollisuuksia. Lisäksi opit tunnistamaan ja suunnittelemaan oman taloutesi menoja ja sitoumuksia sekä arvioimaan esimerkiksi erilaisia lainoja.
Toivotan sinut erittäin tervetulleeksi mukaan kurssille oppimaan monipuoliset perustaidot oman taloutesi hallitsemiseksi!
- Lue lisää ja ilmoittaudu Oman talouden hallinta -opintojaksolle
- Ota yhteyttä: Opettaja Susanne Syrén (susanne.syren@jyu.fi / 040 643 2400)
Päivi Pihlajamäki
Asiantuntija, talousosaaminen ja yrittäjyyskasvatus
Talous ja nuoret TAT
tat.fi