Opettajasi avoimessa, Emilia Karjula ja Anne Mari Rautiainen: Kirjoittamisen myönteinen kierre

Opettajasi avoimessa -blogisarjassa ääneen pääsevät avoimen yliopiston opettajat. Kirjoittamisen yliopistonopettajat Emilia Karjula ja Anne Mari Rautiainen kertovat kirjoittamisesta prosessina.

Kirjoittamisesta on lupa nauttia tekstilajista riippumatta. Osalle kirjoittajista nautinto voi syntyä hallitusta prosessista, jossa kirjoittaminen etenee suunnittelusta tekstin tuottamiseen ja editointiin. Tällaiseen työskentelyyn ohjaavat usein myös tieteellisen kirjoittamisen oppaat.

Kaikille tuollainen prosessi ei sovi. Nautintoa voi tuottaa myös toisenlainen etenemisen tapa. Kirjoittamisen voi yhtä hyvin aloittaa - no, kirjoittamalla. Antamalla tekstin viedä ja seuraamalla uteliaana, mihin se päätyy.

Keitä olemme: Sanojen käyttöä alati ihmetteleviä kirjoittajia.
Mitä teemme avoimessa: Opetamme ja opimme kirjoittamista ja kirjoittamisesta.
Työssämme on mahtavaa: Opiskelijoiden kohtaaminen tekstien äärellä.
Vapaa-ajallamme: Inspiroidumme veden äärellä ja puutarhassa.
Pohdimme: Kirjoittamisen iloa, prosessia ja yhteisöjä.
Terveiset opiskelijoille: Antakaa ajatusten singahdella!

Aina kirjoittaminen ei ole nautintoa, eikä tarvitsekaan olla. Työskentely on välillä armottoman tylsää, hankalaa, tuskaistakin. Asiaan voi silti vaikuttaa, etsiä itselle ja omalle tekstille sopivia keinoja kirjoittamisen helpottamiseen. Vapaan kirjoittamisen harjoitukset, joissa tuotetaan tekstiä lopputuloksesta piittaamatta, toimivat monille. Harjoituksiin voi yhdistää erilaisia rajoitteita: rajata esimerkiksi kirjoittamiseen käytettävää aikaa tai suunnata tekstiä tietyn teeman ympärille.

Kirjoittamista voi helpottaa myös siten, että unohtaa vastaanottajan ja kirjoittaa ensin itselleen. Harhailun salliminen voi keventää kirjoittamiseen liittyviä paineita tai odotuksia kerralla täydellisen valmiiksi tulevasta tekstistä. Joskus kiinnostavin asia löytyy sivupolulta. Ensin on siis lupa vaikka sotkea, kunhan sen jälkeen siivoaa, muokkaa omia ajatuksiaan toisille jaettavaksi.

Unohda inspiraation odottelu

Kirjoittamisen romantisointi voi olla haitallista. Se saattaa ohjata kirjoittajaa odottelemaan inspiraatiota tai vertaamaan itseään oletettuihin neroihin. Ripaus romantiikkaa - tai ehkä ennemmin juhlavuutta - voi silti tehdä kirjoittamisesta hauskempaa. Vaikka ajatus muusasta suuren taiteilijan työtä innoittavana pyyteettömänä hengettärenä onkin aikansa elänyt, muusan ideaa ei tarvitse hylätä. Millaiset asiat vetävät sinua kirjoittamisen äärelle? Mikä saa sinut palaamaan tekstisi maailmaan? Mitä tapahtuu, kun pysyt päätöksessäsi kirjoittaa silloinkin, kun ei huvita? Muusasi saattaa piileskellä näiden kysymysten takana.

Mitä enemmän kirjoittaa, sitä enemmän ymmärrys omasta kirjoittamisesta kasvaa. Työskentelyn myötä tietoisuus omista tekstin aloittamisen ja loppuunsaattamisen tavoista vahvistuu. Luottamus omaan tekemiseen tukee myönteistä kirjoittamisen kierrettä, jolloin kynnys seuraavan tekstin aloittamiseen madaltuu.

Positiiviset tunteet kannattelevat tekstiä. Kun tekstiin luottaa, se yleensä vie perille.

Emilia Karjula & Anne Mari Rautiainen
Yliopistonopettajat

Kirjoittamisen opinnoissa harjoitellaan kirjoittamisen perustaitoja, kokeillaan eri tekstilajien tuottamista sekä tutustutaan kirjoittamisen taiteellisiin ja tieteellisiin lähtökohtiin. Voit opiskella kirjoittamisen perusopinnot kokonaan etä- ja verkko-opintoina, mikäli se sopii sinulle parhaiten.