Opettajasi avoimessa, Erika Puro: Kohtaamisten kautta merkityksellisyyttä opiskeluun

Opettajasi avoimessa -blogisarjassa ääneen pääsevät avoimen yliopiston opettajat. Millaisista hetkistä ja kohtaamisista opiskeluhistoria muodostuu ja millaisia merkityksiä ne sisältävät? Tänään vuoroon pääsee erityispedagogiikan yliopistonopettaja Erika Puro.

Mietipä hetki omaa opiskeluhistoriaasi. Millaisia muistoja sieltä nousee mieleesi? Mitkä niistä ovat sinulle merkityksellisimpiä? Liittyvätkö muistosi ehkä niihin hetkiin, jolloin huomasit oppivasi ja oivaltavasi jotakin sinulle tärkeää ja uutta? Vai kuuluvatko opintopolkusi kaikkein merkityksellisimpiin kokemuksiin ne hetket, jolloin ylitit itsesi ja uskaltauduit kohti uusia haasteita?

Useilla meistä oman opiskeluhistoriamme merkityksellisiin muistoihin liittyvät myös erilaiset kohtaamiset opettajiemme, opiskelutovereidemme ja opintohallintoon kuuluvan henkilöstön kanssa. Kohtaamiset ovat sisältäneet ehkä poikkeuksellisen innostavaa ohjausta, kannustavaa palautetta, lämminhenkistä vertaistukea tai ystävällistä ja palvelualtista opintoasioiden hoitamista.

Yhteinen nimittäjä näille merkityksellisille kohtaamisille on ollut se, että niiden myötä olemme kokeneet tulevamme kuulluiksi ja nähdyiksi. Kohtaamiset ovat siivittäneet opiskeluamme eteenpäin sekä vakuuttaneet meidät omista mahdollisuuksistamme opiskelijoina ja oppijoina.

Kuka olen: Erika Puro
Mitä teen avoimessa: Työskentelen erityispedagogiikan yliopistonopettajana
Työssäni on mahtavaa: Opiskelijat, työkaverit, avoimen yliopiston hyvä henki
Vapaa-ajallani: Hoidan puutarhaa ja liikun luonnossa
Pohdin: Elämää 
Terveiset opiskelijoille: Tapaamisiin opintojaksoilla!

Arvokkaat kohtaamiset opiskelupolulla

Katsellessani omaa opiskeluhistoriaani huomaan, kuinka paljon opiskelupolkuni eri vaiheissa näitä arvokkaita kohtaamisia onkaan tullut vastaani. Näin jälkeen päin tarkasteltuna, on helppo havaita, että niillä kaikilla on ollut oma merkityksensä sekä opiskelun mielekkyyden että sen edistymisen kannalta. Jokainen pienikin kohtaaminen voi olla merkityksellinen ja saada auringon paistamaan. Jokainen pienikin kohtaaminen voi luoda tulevaisuutta ja osoittautua ajan kuluessa ensiarvoisen tärkeäksi tien viitoittajaksi.

Jokainen pienikin kohtaaminen voi luoda tulevaisuutta ja osoittautua ajan kuluessa ensiarvoisen tärkeäksi tien viitoittajaksi.

Me täällä Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa työskentelemme lujasti sen eteen, että sinä voisit kokea itsesi opiskelijana tervetulleeksi ja kohdatuksi. Toivomme, että löytäisit opintotarjonnastamme sinua kiinnostavia teemoja ja voisit haastaa itseäsi sinua kiinnostavien oppiaineiden parissa. Ennen kaikkea toivomme, että saisit opinnoistamme merkityksellisiä oppimiskokemuksia ja rakennusaineksia omaan tulevaisuuteesi sekä mieleen painuvia ja arvokkaita kohtaamisia opiskeluhistoriaasi tallennettavaksi. Tervetuloa joukkoomme mukaan – olemme täällä sinua varten!

Erika Puro
Yliopistonopettaja, KT