Opintojen saavutettavuus palvelee kaikkia opiskelijoita

”Kaikilla oppijoilla on voitava olla tasavertainen pääsy oppimisympäristöihin ja niiden tulee olla helposti käytettävissä ja ymmärrettävissä”, kirjoittaa yliopistonopettaja Tarja Ladonlahti. Hän pitää 19.3.2019 Estettömyys ja oppimisvaikeudet -webinaarin.

Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa opiskelu tapahtuu pääasiassa digitaalisissa oppimisympäristöissä. Osalle opiskelijoista se on uusi haaste. Entä jos opiskelua tai oppimista vaikeuttaa vielä esimerkiksi lukivaikeus tai muu oppimisen pulma? Esteettömästä opiskelusta ja opiskelun sujuvoittamisesta puhutaan tiistaina 19.3. kaikille avoimessa webinaarissa osoitteessa: https://connect.funet.fi/hyay_opiskelutaito/

Digitaaliset oppimisympäristöt kehittyvät ja monipuolistuvat vauhdilla. Ne mahdollistavat entistä paremmin vuorokaudenajasta tai maantieteellisestä sijainnista riippumattoman opiskelun. Oppimisratkaisuja rakennettaessa on aina otettava huomioon myös opintojen esteettömyys ja saavutettavuus. Kaikilla oppijoilla on voitava olla tasavertainen pääsy oppimisympäristöihin ja niiden tulee olla helposti käytettävissä ja ymmärrettävissä.

Esteettömät oppimisratkaisut ovat avoimelle yliopistolle tärkeä asia. Teknisillä ratkaisuilla voidaan esimerkiksi tarjota luentotallenteita, joissa on käytössä ääni, kuva ja tekstitys. Opiskelija voi halutessaan pitää taukoa tai katsoa tallenteet useampaan kertaan. Näin palvellaan kaikenlaisia oppijoita. Opiskelijoilla on jo käytössään työkaluja, jotka voivat toimia opiskelun tukena ja näiden työkalujen kirjo lisääntyy kaiken aikaa. Esimerkiksi älypuhelimissa ja tableteissa olevien sovellusten avulla esseitä voi valmistella sanellen ja sähköistä kurssikirjallisuutta käydä läpi kuunnellen.

Tule kuulemaan esteettömästä oppimisesta ja saa ideoita sujuvaan oppimiseen

Teknologia mahdollistaa sujuvan yhteistyön opiskelijoiden sekä oppijan ja opettajan välillä. Vuorovaikutus voi olla samanaikaista tai eriaikaista, mutta teknologian avulla se on saavutettavaa tavalla, joka palvelee oppijaa mahdollisimman hyvin. Aiheen äärellä kohdataan kevään neljännessä avoimessa opiskelutaito-webinaarissa.

Opiskelun esteettömyys ja oppimisvaikeudet ovat webinaarin teemana tiistaina 19.3. klo 17.30–18.30. Webinaari esittelee tuolloin ideoita ja toimivia käytänteitä oppimisen sujuvoittamiseen. Voit osallistua webinaariin yllämainittuna aikana osoitteessa: https://connect.funet.fi/hyay_opiskelutaito/ Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Verkkovälitteiset opiskelutaito -webinaarit on suunniteltu tukemaan avoimia korkeakouluopintoja suorittavia opiskelijoita opinnoissaan. Kaikille avoimiin webinaareihin voit osallistua tietokoneelta, tabletilla tai kännykällä, jossa on kaiuttimet ja nettiyhteys. Ohjelma-asennuksia ei vaadita. Lisätietoa kevään 2019 aikana järjestettävistä webinaareista löydät osoitteesta www.opiskelutaidot.fi

Tarja Ladonlahti 
YliopistonopettajaTarja Ladonlahti JYU avoin yliopisto.jpg