Opiskelijablogi: Mielenkiinto on mahtava perusta avoimen yliopiston opinnoille
Aloitin terveystieteen opinnot parisen vuotta sitten puhtaasti mielenkiinnosta alaa kohtaan. Kävin läpi erilaisia koulutusvaihtoehtoja ja päädyin Jyväskylän avoimeen yliopistoon, koska halusin opintojeni perustuvan tieteellisesti tutkittuun tietoon.
Ilmoittauduin terveystieteen perusopintojen opintokokonaisuuteen tietämättä oikeastaan kovinkaan paljon mistä oli kyse. Minulla ei ollut aiempaa kokemusta tai koulusta alalta, ja taskussa 20 vuotta vanha tradenomin tutkinto.
Omat kokemukseni avoimen yliopiston opinnoista
Lähdin tekemään opintoja kurssi kerrallaan ja innostuin, kun huomasin, että opintopisteitä alkoi kertymään. Etenemistä auttoi myös se, että olin hyvin kiinnostunut kurssien aihealueista.
Minulle positiivisena yllätyksenä tuli se kuinka käytännönläheisiä osa kursseista on. Olen saanut jokaiseen palauttamaani tehtävään ja tenttiin asiallista ja korjaavaakin palautetta. Pyrin ottamaan nämä saadut palautteet huomioon aina seuraavilla kursseilla, ja lopulta viittauksetkin tieteellisessä tekstissä ovat alkaneet sujumaan melko mallikkaasti vaikka aluksi se tuntui hieman vaikealle. Hyvänä apuna oli myös vertaistuki muilta opiskelijoilta eräällä kurssilla, jossa työstettiin yhdessä tehtävää.
Mistä liikkeelle avoimen opinnoissa?
Jos opiskelu avoimessa yliopistossa kiinnostaa, suosittelen tutustumaan Opiskelijan karttaan, johon on koottu kattava tietopaketti opinnoista.
Tämän jälkeen kannattaa ilmoittautua maksuttomalle Orientaatio jatkuvaan oppimiseen -verkkokurssille, joka on suunniteltu tukemaan akateemisissa opinnoissa. Kurssin visuaalinen ilme on hienosti toteutettu, ja sain siitä itse paljon irti. Kun kurssi on tehty, sinulla onkin jo ensimmäinen opintopiste kasassa!
Sitten vaan rohkeasti tutkimaan opintotarjontaa! Löytyisikö avoimen tarjonnasta itselle kiinnostavia kursseja? Jokaisen kurssin kohdalla on opinto-oppaassa kerrottu tarkemmat tiedot mm. kurssien suoritustavoista ja aikataulusta.
Mielestäni opintoja aloittaessa ei kannata liikaa pohtia tavoitteita vielä pidemmälle, vaan valita rohkeasti ensimmäinen kurssi itseä kiinnostavasta aiheesta ja lähteä tekemään. Sama periaate pätee yksittäiseen oppimistehtävään tai tenttiin: tärkeintä on aloittaminen. Kun innostut, saattavat myös tavoitteet alkaa rakentua kuin itsestään.
Vaikka opinnot vaativat suunnitelmallisuutta, liika pefektionismi kannattaa kokemukseni mukaan unohtaa. Monilla kursseilla on mahdollisuus kysyä opettajalta ja muilta opiskelijoilta neuvoa ja apua. Kun palauttaa tehtävän aikataulun mukaisesti, ainakin terveystieteissä on usein annettu mahdollisuus tehdä vielä korjauksia palautteen perusteella.
Matkantekoa avoimessa yliopistossa: Mihin seuraavaksi?
Olen tehnyt opintoja koko ajan työn ohessa ja ne ovat vieneet täysin mennessään. Tavoitteenani on edetä yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi muutaman vuoden päästä. Urheilutermein tässä on kyse pitkästä maratonista eikä pikamatkasta. Matkanteko on ollut jo tähän asti hyvin antoisaa, ja odotan sen myös sellaisena jatkuvan.
Kannattaa huomioida, että voit opiskella avoimessa yliopistossa myös vapaasti ilman varsinaisia tavoitteita. Kurssien ja opintokokonaisuuksien valikoima on laaja, ja valtaosaan opinnoista voi vain ilmoittautua mukaan. Mikäli opiskelijalla on kiinnostusta, voi suorittaa opintokokonaisuuksia, joista saa itselleen todistuksen tai sitten tähdätä tutkintoon saakka. Kaikki avoimen opinnothan ovat käytännössä yliopistotutkinnon osia, jotka edistävät jo nyt mahdollisia tulevia tutkinto-opintoja.
Toivotan sinulle antoisaa opiskelumatkaa ja uteliaisuutta uuden oppimiseen!
Johanna Päärni
Projektipäällikkö / konsultti
JYU avoimen yliopiston liikunta- ja terveystieteiden opiskelija
Johannan kuva: Mikko Stig