Opiskelijablogi: Opiskelu ja pikkulapsiarki? Onnistuu!

Pikkulapsiperheessä arjen palapelissä on paljon paloja ilman opiskeluakin. Toisaalta perhevapaa on myös hyvä hetki pohtia omaa uraa – ja ehkäpä hetket omien kiinnostuksen kohteiden parissa tulevat myös tarpeeseen. Ole itsellesi armollinen elämäntilanteessa, jossa huolehdittavaa on paljon. Opintotavoitteisiin voi tähdätä myös rauhallisemmalla tahdilla. Avoimen yliopiston opiskelijaraadin jäsen Marja Lehto kertoo blogissa kokemuksistaan opiskelusta pikkulapsiarjessa.

Olen vuosien saatossa ehtinyt opiskella avoimessa yliopistossa erilaisissa elämäntilanteissa. Pelkän työn ohella opiskelu oli varsin helppo sovittaa arkeen. Työn ja yhden pienen lapsen kanssa opiskelua oli jo huomattavasti haastavampaa edistää.

Nyt olen jälleen uuden edessä, kun ilmoittauduin hoitovapaalla opiskelemaan aikuiskasvatustieteen kursseja. Nuorin lapsi on tällä hetkellä hieman alle vuoden eli hän kaipaa huomiota ja vahtimista vielä paljon. Isompi on jo huomattavasti omatoimisempi, touhuilee omiaan ja käy arkisin muutamana päivänä päiväkodissa. Melkoista palapeliä opiskelun mahduttaminen tämänhetkiseen arkeen meinaa olla, mutta siitä huolimatta opiskelu ehdottomasti kannattaa.

Jos jää odottelemaan täydellistä aikaa opiskelulle, sitä ei välttämättä koskaan tule.

Rohkeasti opintoihin kiinni

Pikkulapsiaika on itselleni ollut erittäin hedelmällistä oman elämän ja työuran suunnan miettimisen aikaa. Vaikka avoimen yliopiston opiskelu on minulle tuttua, uuden opiskelun aloittaminen hoitovapaalla mietitytti kovasti.

Jos kuitenkin kiinnostus on olemassa, sitä kohti kannattaa rohkeasti lähteä, vaikka tilanne vaikuttaisi etukäteen haastavalta. Itselle merkityksellisille asioille tuppaa lopulta löytymään aikaa ja mahdollisuuksia, vaikka niiden eteen joutuu näkemään hieman enemmän vaivaa. Ei kannata olettaa, että opiskeluvauhti välttämättä huimaa päätä, mutta myös hitaasti etenemällä on mahdollista päästä hyviin saavutuksiin.

Vinkit opiskelun ja perheen yhdistämiseen

Itse olen suosiolla jättänyt opiskelusuunnitelmat väljiksi, sillä yllätyksiä pienten lasten kanssa tulee jatkuvasti. Kovin pitkiä yksittäisiä opiskelurupeamia en myöskään ole kokenut mahdollisiksi, vaan tehtävät valmistuvat pikkuhiljaa tehden. Käytän hyödyksi esimerkiksi päiväuniaikoja, ja Pikku Kakkosen pyöriessä tulee helposti hetki keskityttyä omiin asioihin.

Kieltämättä olen myös sortunut oppimistehtävän edistämiseen myöhään illalla lasten käytyä nukkumaan, mutta tavaksi myöhäisillan opiskeluja ei ehkä kannata ottaa. Tärkeää on saada muun arjen ohella rentouduttua ja nukuttua.

Opiskelulle myötämielinen lähipiiri on tärkeä. Kannattaa siis ehdottomasti hyödyntää mahdollisuuksien mukaan läheisten lastenhoitoapua. Tällöin voi välillä itse irrottautua sopivaksi hetkeksi opiskelujen maailmaan. Kannustavat kommentit perheeltä ja ystäviltä ovat omiaan lisäämään myös opiskelumotivaatiota.

Opiskelemalla kohti omia urahaaveita

Oman osaamisen kehittäminen kannattaa aina. Jos jää odottelemaan täydellistä aikaa opiskelulle, sitä ei välttämättä koskaan tule.

Opiskelu pikkulapsiarjen ohella tuo elämään eri tavalla merkityksellistä sisältöä. On jokin oma juttu, ikään kuin harrastus, jossa ajatukset saa hetkeksi muualle. Ja mikä parasta, kyseessä on omaa osaamista kehittävä ja kenties tulevaisuuden kannalta hyödyllinen harrastus. Karttunutta osaamista voi myöhemmin hyödyntää työssä – tai opiskella voi myös alanvaihto mielessä.

Olen vasta lyhyen hetken opiskellut hoitovapaalla, mutta olen tyytyväinen valintaani. Vaikka onkin haastavaa löytää sopivia opiskeluhetkiä, sairastelut siirtävät entisestään väljiä aikatauluja ja motivaatiokin saattaa välillä olla hakusessa, uteliaisuus ja uuden oppimisen ilo vievät aina lopulta eteenpäin.

Parhaimmillaan opiskelu tuo mukanaan onnistumisen kokemuksia, jotka tekevät hankalammatkin hetket kannattaviksi. Lähde siis rohkeasti toteuttamaan omia opiskeluhaaveitasi missä tahansa elämänvaiheessa!

Marja Lehto
Koulutussihteeri (perhevapaalla)
JYU avoimen yliopiston aikuiskasvatustieteen opiskelija

Marjan kuva: Jenni Höök