Oppimisesta ja urheilusta: Alkuinnosta kohti kokeilua

Iän myötä oppiminen muuttuu: vasta aikuisena oppimistaidot ovat parhaimmillaan. Kokemuksesta tietänet, kuinka palkitsevaa on onnistua oppimaan haasteellisia taitoja ja tietoja järjestelmällisen ja tavoitteellisen opettelun jälkeen. Sinnikkyydellä ja uteliaisuudella voi saavuttaa mitä vain. Avoimen yliopiston psykologian yliopistonopettaja, FT, PsT, Pessi Lyyra oppii uutta muun muassa yleisurheilukentillä. Hän pohtii oppimista ja hyppäämistä avoimen blogissa.

Yhteiskunta ja työelämä haastavat iästä riippumatta oppimaan jatkuvasti. Haaste on positiivinen, kun se on innostava, motivoiva ja mielekäs. Uuden oppiminen tuottaa myös aikuiselle iloa ja mielihyvää. Ikä ja kokemukset muokkaavat oppimiskykyä, mutta uuden oppiminen pysyy yhtenä palkitsevimmista ja koukuttavimmista kokemuksista läpi ihmiselämän.

Oppiminen on kaikkialla esiintyvä ilmiö – minun kohdallani erityisesti hyppylajien parissa yleisurheilukentillä. Kaikki alkoi keski-iässä syttyneestä innostuksesta, jolle päätin antaa mahdollisuuden.

Viisi vuotta sitten vein lapseni virikkeiden tarjoamistarkoituksessa yleisurheilukentälle. Tuon käynnin jälkeen ainoa innostunut oli isä: juokseminen ja hyppääminen olikin yhtä hauskaa kuin lapsena. Lapset päätyivät muihin harrastuksiin, mutta itse jäin miettimään: voisiko keski-iässä vielä oppia pikajuoksua ja pituushyppyä?

Ehdottomasti voi. Ilmoittauduin Jyväskylän Kenttäurheilijoiden kuukauden mittaiseen aikuisten yleisurheilukouluun, ja pian liityin jo valmennusryhmään. Muutaman kuukauden päästä olin kilpailemassa ensimmäisissä SM-kisoissa.

Kaikkea voi oppia, jos uskaltaa!

Kehittyminen ja onnistumiset hyvässä valmennuksessa ja seurassa motivoivat harjoittelemaan. En olisi ennalta uskonut, mitä kaikkea on mahdollista oppia, jos vain uskaltaa kokeilla, kuuntelee valmentajaa ja sitoutuu harjoitteluun. Osallistumalla, yrittämällä ja valmentajien ohjeita omaksumalla olen oppinut lajitekniikkaa ja kehittänyt niiden vaatimia fyysisiä ominaisuuksia. Kilpaileminen on tullut tutuksi. Olen voinut hyödyntää myös aiempaa osaamistani, kuten muuta lajitaustaa ja psykologian koulutusta.

Olennaista on, että opittava asia vaikuttaa hauskalta, mielenkiintoiselta ja edes etäisesti mahdolliselta. Aikuisena voi kehittyä innostavaksi kokemassaan asiassa. Ikä luonnollisesti laskee tulostasoa nuorempiin, oikeisiin urheilijakollegoihin verrattuna. Kuitenkin tulosten laatua voi halutessaan suhteuttaa sitä varten kehitetyillä pistetaulukolla.

Tavoitteet tuovat mielekkyyttä harjoitteluun

Aikuisurheilu on yhteisöllistä ja kannustavaa, eikä liene yhtä vakavaa kuin ammattiurheilu. Tekeminen on pääasia: jokainen harjoitus ja suoritus on voitto sinänsä.

JKU:ssa on rekisteröityneitä aikuisyleisurheilijoita kolminumeroinen määrä, mukana kaikkien lajien edustajia. Osin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ansiosta paikallinen valmennus on asiantuntemuksen laadultaan ja laveudeltaan huippua.

Kehittymisen maksimoimiseksi harjoittelun on oltava järjestelmällistä ja tavoitteellista. Tavoitteet tuovat mielekkyyttä ja jäsentävät harjoittelua. Pitkäjänteisen matkan varrella eteen tulee väistämättä myös haasteita –harjoittelua on pitänyt ajoittain sopeuttaa rasitusmurtuman vuoksi.

Mistään ei voi saada samanlaisia elämyksiä kuin kisasta, johon on pitkään tähdännyt. Tähtäimeni on kansainvälisissä kisoissa pituushypyssä. Seuraavat suuret arvokisat ovat aikuisurheilijoiden EM-kisat Italian Pescatoressa syyskuussa 2023 ja päätähtäin on Göteborgin MM-kisoissa loppukesällä 2024. Toki ohjelmaan kuuluu pienempiä kisoja. Helmikuun alun SM-halleissa pituushyppymenestys 50-vuotiaiden sarjassa oli hyvä. Kisa oli sopiva sekoitus hyppy- ja draaman kaarta. Olennaisempaa on kuitenkin suunnata kisasuoritusten ja niiden puutteiden perusteella harjoittelua kohti helmikuun lopun PM-kisoja.

Tukea ja mahdollisuuksia urheilijoille ja aikuisurheilijoille

Avoin yliopisto on JKU:n huippu-urheilijaryhmä Verso-tiimin kumppani ja tukija. Tuki on urheilijoille välttämätön harjoittelun, kisaamisen ja menestyksen mahdollistaja.

Joustava opiskelu avoimessa yliopistossa sopii myös urheilijoille – ja aikuisurheilijoille! Avoimen yliopiston opinnot voivat parhaimmillaan täydentää liikuntaharrastusta. Itse olen käyttänyt liikuntapsykologian opintoja harjoittelun ja kilpailun tukena.

Opiskeluun ja urheiluun pätevät monet samat asiat. Kehittyminen edistyy pala kerrallaan, ja tieto rakentuu tiedon päälle. Oppiminen edellyttää myös omaa aktiivista työtä tavoitteen eteen. Opittavien asioiden ja niihin liittyvän yhteisön äärelle on tultava säännöllisesti, joten ilo, tavoitteet ja mielekkyys ovat tärkeitä oppimisen edistäjiä.

Työnantajani mahdollistaa osin myös oppimistani urheilun saralla, ja näiden blogien myötä urheilun ilosanoman välittämistä. Yliopiston tarjoama viikoittainen kahden tunnin liikunta työajalla on hyvinvointiteko ja järkevä investointi. Oppimisen ohella työelämä ja aikuisen arki haastavat myös hyvinvoinnista huolehtimiseen. Urheilu ja liikunta ovat siinä avainasemassa. Mitä urheilulajia tai muuta harrastusta sinä haluaisit oppia? Mikä tuntuisi juuri nyt innostavalta?

Pessi Lyyra
FT, PsT, dos. aikuisurheilija, psykologian yliopistonopettaja

Tutustu: 

Tässä blogissa pohditaan aikuisen oppimista urheilun tarjoamista näkökulmista ja seurataan allekirjoittaneen aikuisurheilijan loikkia kohti vuoden 2024 MM-huipennusta M50-sarjassa.