Taiteen ja kulttuurin rakenteet elävät – päivitä tietosi tai opiskele uutta

Mitä kulttuurityöntekijän työpöydällä oikeasti on? Taidetta, projekteja ja yleisöjä: kyllä, aivan varmasti – ja se on mahtavaa! Mutta kulttuurialan osaajan on vastattava myös moniin yleisiin kysymyksiin, hankittava rahoitusta, taidettava hallinto ja prosessit sekä monesti myös osoitettava työnsä merkitys. Ne vaativat myös osaamista, joka on hankittavissa vaikka työn ohella. Jyväskylän kaupungin kulttuuripäällikkö Mari Aholainen pohtii kulttuurialan osaamista avoimen blogissa.

Mitä olivatkaan kulttuuripolitiikan pitkät linjat ja kuinka kulttuurihyvinvointityö niihin asemoituu? Mikä on teattereiden laskentaperuste VOS-järjestelmässä? (ja mikä se VOS olikaan…?) Miten perustelen tämän avustusesityksen lautakunnalle ja mistä osista rakentuu kestävä kulttuuristrategia?

Näitä kysymyksiä pyörittelevät kulttuurityöntekijät arjessaan, oli kysymyksessä sitten isompi tai pienempi kylänen. Kulttuuri on peruspalvelu, mutta jokainen kulttuurityöntekijä tietää, että säännöllisesti joudumme perustelemaan erilaisista näkökulmista kulttuurityön oikeutuksen.

Kulttuurialan tehtävät ovat toistaiseksi olleet haluttua työtä, mutta yhä useamman kulttuurityöntekijän kakussa on montaa täytettä. Matkailun, liikunnan ja nuorison vastuut saattavat löytyä omalta tontilta siinä missä peruskulttuuripalvelutkin. Tarjontaa työtontille on useimmilla jonoksi asti ja silloin asiat on osattava laittaa tärkeysjärjestykseen.

Katse pallossa…

Kulttuurin erilliskysymysten osaaminen helpottaa työntekoa. Aivan kuten jokaisella alalla, rutiineilla ja perustiedolla ohitetaan monta karikkoa ja sujuvoitetaan prosesseja. Kulttuurihallinnolla ja kulttuuripolitiikalla on Suomessa riittävän pitkä historia, että siitä riittää ammennettavaa opiksi ja ojennukseksi itse kullekin.

Käsitteet elävät myös kulttuurialalla. Esimerkiksi sosiokulttuurinen innostaminen on vuosikymmeniä käytössä ollut käsite, ja nykymeiningin ykkönen on pitkään ollut osallisuus. Konkreettisina tekoina ne eivät välttämättä ole aina kaukana toisistaan, vaan kietoutuvat toisiinsa. Omaan käteen sopivia käsitteitä kannattaa tutkailla, sillä niillä voi järkevästi fokusoida tekemisiään, kun kalenterin kanssa käydään kilpajuoksua.

Kuumottaviin, ärsyttäviin ja innostaviin arjen kysymyksiin voit saada lisäosaamista ja taustatietoa Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston Kulttuurialan hallinto, verkostot ja vaikuttaminen -opinnoista, jotka starttaavat kelluvasti ja joista voit nappailla sopivimmat palat omaan käyttöösi. Niiden opiskelu onnistuu verkkovälitteisesti ja joustavasti vaikkapa työn ohella.

…vaikka maailma on karkkikauppa

Kukapa ei huumaantuisi uusista hankeideoista, joissa kansainvälisten kumppaneiden kanssa rakennetaan maailmanrauha ja taiteellinen kosmos liiketaloudellisesti kestävällä tavalla vihreän siirtymän keinoin, ja joissa digitalisaatio on merkittävässä roolissa. Vaikka kahmalollinen huumoria tulee pitää matkassa, on edellinen virke täyttä totta. Maailma on mahdollisuuksia täynnä, ja ajan hermolla oleminen vaatii tietoa esimerkiksi rahoitushauista. Tulevaisuutta rakennetaan tämän päivän ratkaisuilla ja näihin ratkaisuihin asiantuntemuksella voi vaikuttaa.

Suomi on matalan hierarkian maa myös kulttuuripoliittisessa päätöksenteossa. Ken on kartalla rakenteista, on myös vaikuttamismahdollisuuksien äärellä. On innostavaa nähdä kulttuuripoliittisten tavoitteiden etenevän. Niitä voimme olla mukana työstämässä.

Kilauta kaverille, rakenna verkostoa

Kulttuurialan sokeri ja suola ovat verkostot: ihmiset ja heidän osaamisensa, näkemyksensä, luovuutensa ja läsnäolonsa. Ja innostuksensa.

Pidä kiinni jo olemassa olevasta verkostostasi, mutta muista rakentaa verkostoasi myös uusilla tuttavuuksilla. Kulttuurialan hallinto, verkostot ja vaikuttaminen -opinnot tarjoavat paitsi tietoa, myös uusia kollegoita ja verkoston tukea. Opintoja tehdessä keskustelu on luontevaa ja keskittyy oman alan ajankohtaisiin kysymyksiin.

Tiukassa paikassa ja hektisessä aikataulussa kollegoiden tiedot ja kommentit osoittautuvat usein kullanarvoisiksi. Alallemme on tyypillistä, että pienemmänkin kunnan edustajan näkemykset ja osaaminen ovat yhtä arvossaan kuin ministeriön asiantuntijan. Tavataan kulttuurialan verkostoissa!

Mari Aholainen
kulttuuripäällikkö, Jyväskylän kaupunki