Mahdollisuuksia maakuntaan – yhteisölliset hubit tuovat työn ja koulutuksen lähemmäs sinua

Keski-Suomessa on mahdollista työskennellä, opiskella ja verkostoitua yhteisöllisissä työtiloissa, hubeissa. Tilat ovat niin yritysten, tiimien kuin yksittäisten ihmisten käytettävissä. Hubeja on jo muun muassa Jyväskylässä, Jämsässä, Pihtiputaalla, Viitasaarella ja Äänekoskella. Yhteisölliset työtilat vahvistavat paikallista osaamista, Muru Linjala ja Miia Hiironen kirjoittavat avoimen blogissa.

Hubit ovat yhteisöllisiä työtiloja, jotka tarjoavat asiakkaille työskentelytilaa, opiskelutilaa ja verkostoitumisen mahdollisuuden. Keskisuomalaiset kunnat hyötyvät hubeista, sillä niistä löytyy toimivaa työtilaa muun muassa matkailijoille, mökkiläisille ja muille, jotka tarvitsevat hyvän verkkoyhteyden, jotta he voivat hoitaa työnsä jouhevasti ja häiriöttä. Hubit ovat tärkeitä myös opiskelijoille, jotta he voivat opiskella ja osallistua luennoille etänä.

Hubeja on Keski-Suomen alueella esimerkiksi Pihtiputaalla HUBteekki, Viitasaarella Lennätin, Äänekoskella ÄäneHub sekä Jämsä Tehdas nimensä mukaisesti Jämsässä. Lisäksi Jyväskylässä on Crazy Town ja Jyväskylä Digi & Game Center. Monessa kunnassa, kuten Joutsassa ja Konnevedellä, on mahdollisuus etätyöhön joko kirjastoissa tai kunnan muissa tiloissa.

Verkostoidu helposti ja luontevasti, työskentele ja opiskele

Miksi siis ei kannata jäädä kotiin etäyhteyden päähän vaan tulla hubiin? Jos kaipaat uusia ideoita ja verkostoitumista erilaisten ihmisten kanssa, hubi on oikea paikka sinulle. Ihminen tarvitsee toista ihmistä. Hubien kautta tapaat ihmisiä, joiden kanssa voit nauttia joskus kahvikupposen ja samalla pallotella ja testata ideoitasi.

Hubeissa verkostot toimivat erinomaisesti. Meillä on syntynyt hyviä innovaatioita ja yhteistyöideoita yrittäjien ja muiden toimijoiden kesken. Hubit ovat yhteisöllisiä ideointikeskuksia, joissa huikeat ja villitkin ajatukset saa vapaasti lennellä.

Tulevaisuudessa hubeja tullaan käyttämään enenevässä määrin erilaisiin toimintoihin. Ne ovat työskentelypisteiden ohella eri innovaatioiden ja ihmisten kohtaamispisteitä. Lisäksi ne ovat koulutuksen ja jatkuvan oppimisen paikkoja.

Hubeja hyödynnetään myös avointen korkeakoulujen, kuten JYU avoimen, opetuksessa ja ryhmänohjauksessa. Opiskelijana sinun ei tarvitse enää välttämättä matkustaa oppilaitoksen paikkakunnalle, vaan voit saada opetusta ja ohjausta verkon välityksellä kotikuntasi hubissa.

Paikallisuus tuo myös työelämän lähemmäs koulutusta, koska esimerkiksi oppimistehtäviä voidaan toteuttaa näin helpommin paikallisten yritysten tarpeisiin. Lisäksi alueen yrityksillä on mahdollista tarjota hubien kautta kätevästi lisäkoulutusta työntekijöilleen ilman matka- ja majoituskuluja.

Hubittaako?-hanke kehittää Keski-Suomen hubien toimintaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi keväällä 2021 selvityksen seutukaupunkien elinvoiman vahvistamisesta. Selvityksen mukaan yksi tärkeä tekijä on paikasta riippumaton koulutus ja opiskelu, joten erilaisia lähi-, hybridi- ja etäopetusmalleja kannattaa kehittää. Esimerkiksi korkeakoulujen koulutustarjonta tulisi tuoda helposti saavutettavaksi ja löydettäväksi digialustalle, selvityksessä kerrotaan.

Näiden tavoitteiden edistämiseksi Keski-Suomessa on työskennelty jo vuodesta 2020 alkaen, jolloin täällä käynnistyi Hubittaako?-hanke. Sen yhtenä tavoitteena on Keski-Suomen hubien toiminnan kehittäminen. Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto on hanketta koordinoivan Pihtiputaan kunnan kumppanina vastaamassa seutukuntien koulutustarpeisiin.

Hubittaako?-hanke kehittää ratkaisuja, jotka tukevat kasvukeskuksista kauempana olevien kuntien elinvoimaa. Näiden ratkaisujen, kuten verkko-opetuksen ja yhteisöllisten työtilojen, tarkoituksena on edistää etätyötä ja -opiskelua.

Hubittaako sinua? Tule mukaan!

Hubien toimintaan pääset mukaan ottamalla yhteyttä sinua lähellä olevan hubin yhteisömanageriin eli vetäjään. Lisätietoa saat hubien verkkosivuilta.

Osa hubeista tarjoaa tilojaan ja palveluitaan maksua vastaan, mutta muun muassa Pihtiputaan HUBteekin käyttö on maksutonta toukokuun 2022 loppuun saakka. Tartu siis tilaisuuteen!

Muru Linjala

Muru Linjala
koulutuspäällikkö
Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto

Miia Hiironen

Miia Hiironen
projektipäällikkö
Pihtiputaan kunta

Lue lisää