09.01.2018

Avoimen kautta uudelle kansainväliselle uralle (henkilöstöjohtaminen, Jukka)

Julkaistu: tammikuu 2018

Tämä opiskelijatarina liittyy kokonaisuuksiin: henkilöstöjohtaminen, etä- ja verkko-opinnot

Pari vuotta sitten uranvaihto alkoi tuntua ajankohtaiselta. Olin jo aikaisemmin siirtynyt rakennusinsinöörin tehtävistä teologian pariin. Nyt kaipasin jälleen uutta suuntaa työskenneltyäni lähes 20 vuotta nuorisojohtajana. Olin työstänyt kansainvälistä projektia, jonka myötä huomasin kaipaavani kansainvälisempiä tehtäviä. Vauhtia uudelle urapolulle päätin hakea avoimesta yliopistosta.

Osaamista ja näyttöä käytännön taitojen taustalle

Jos mietit kannattaako avoimen opintoja lähteä tekemään, tässä vastaus: kannattaa ehdottomasti! Voit oppia uutta tai vähintään päästä kärrylle alan ajankohtaisista aiheista ja uusista trendeistä.

Jyväskylän avoin yliopisto oli jo ennestään tuttu. Olin opiskellut kasvatustieteitä 2000-luvun alkupuolella silloisen työpaikkani tehdessä yhteistyötä avoimen kanssa. Päädyinkin kysymään avoimessa työskentelevältä tuttavaltani, mitä henkilöstöhallinnon opintojennälkään on tarjolla. Henkilöstöjohtamisen perusopinnot osuivat niin kohdalleen, että en aikaillut ilmoittautumisen kanssa. Tiesin, että minua kiinnostaa nimenomaan hallinto. Siitä oli kertynyt jo paljon työkokemusta, mutta kaipasin teoreettista osaamista ja näyttöä käytännön taitojen taustalle.

Opinnot tein ennen ulkomaille lähtemistä – tosin suoritin ne etänä. Vuorovaikutuksellisuus jäi etäopiskelussa selvästi vähemmälle, vaikka opettajilta olisi toki halutessaan voinut pyytää palautetta. Huomasin kuitenkin, että myös verkossa pystyi peilaamaan ajatuksia toisten kanssa. Koska olin jo työskennellyt henkilöjohtamisen parissa, opintojen sisällöissä ei sinänsä tullut vastaan mitään mullistavaa. Ne kuitenkin auttoivat jäsentämään asioita uudella tavalla ja veivät minut alan trendien aallonharjalle. Etenkin työhyvinvointi ja monimuotoisuus puhututtavat niin meillä kuin maailmalla.

Etäopintoja vaikka ulkomailla

Opinnot edistivät uranvaihtamista, kuten olin suunnitellut. Muutamissa haastatteluissa pantiin merkille, että olin suorittanut yliopistotasoisia henkilöstöpuolen opintoja. Työllistyin kansainväliseen hätäapujärjestöön ensin Kreikkaan ja myöhemmin Vietnamiin, jossa toimin nyt hallintojohtajana. Vastuualueeseeni kuuluu myös henkilöstöhallinto. Kreikassa työskentelin pakolaiskriisin parissa, kun taas Vietnamissa toteutamme pääasiallisesti kehitysyhteistyötä. Tällä hetkellä keskitymme kuitenkin hätäapuun, sillä puolitoista viikkoa sitten Vietnamiin iski erittäin tuhoisa taifuuni.

Suorittamistani henkilöstöjohtamisen perusopinnoista voi tiettyjen lisäopintojen kera jatkaa johtamisen aineopintoihin. Henkilöstöjohtamisen nimellä aineopinnot edistäisivät ehkä paremmin urakehitystäni, sillä tarkempi nimi edistäisi erottumista työnhaussa. Voisin jatkaa opintojani, olin sitten ulkomailla tai Suomessa. Etäopinnot sopivat joustavuutensa puolesta älyttömän hyvin opiskeluun ulkomailla! Ne ovat loistava mahdollisuus ihmisille kuten minä, jotka ovat milloin missäkin päin maailmaa. Suomalaista koulutusta myös arvostetaan kansainvälisesti. Täällä Vietnamissa Suomesta tiedetään kaksi asiaa: Nokia ja nro 1 koulutus maailmassa.