21.12.2017

Välivuotena suuntaa ja näkemystä tulevaisuuteen (psykologia, Cai)

Julkaistu: Huhtikuu 2016

Tämä opiskelijatarina liittyy kokonaisuuksiin: psykologian perusopinnot, tavoitteena tutkinto, opinnot yhteistyöoppilaitoksissa

Opintopolullani lukion aikana en oikein tiennyt, mihin tahtoisin mennä. Olin kiinnostunut monesta eri alasta ja valinnanvaikeus oli suuri. Viimeisenä vuonna kuitenkin päätin, että haluan erikoistua psykologiaan. Terveydellisten esteiden vuoksi pääsykokeisiin lukemisesta ei kuitenkaan tullut mitään, ja jäin välivuodelle. Onneksi kotoa kuitenkin löytyi Joutsenon Opiston esite, jossa mainostettiin myös psykologian opintoja sisältävää käyttäytymis- ja terveystieteiden linjaa. Sijainti vaikutti hyvältä, samoin esitteen antama kuva koulusta, ja tein päätökseni muuttaa vuodeksi Joutsenoon kesän lopuilla.

Joutsenon Opisto ja kokemus Jyväskylän avoimen yliopiston kursseista kuuluvat luultavasti elämäni parhaimpiin kokemuksiin. Joutseno on jo sijainniltaan kaunis ja rauhallinen paikka, ja koulun avulias ja innokas ilmapiiri erityisesti tutoreiden ja muun henkilökunnan osalta kannusti myös oppilaita. Yliopistomaailmaan tutustuminen avoimen yliopiston kurssien kautta oli mielestäni pehmeä laskeutuminen yliopistoon: huomasin olevani yllättävän hyvin perillä yliopiston säännöistä ja konventioista, kun lopulta pääsin sisään yliopistoon.

Opiskelin psykologiaa, mutta päädyin kummallisten sattumusten kautta yliopistoon lukemaan kirjallisuutta: eksyin psykologian tentissä, enkä löytänyt ajoissa tenttipaikalle. Kirjallisuuden pääsykokeissa taas olin käynyt lähinnä yrittämässä melko vähällä lukemisella, sillä olin panostanut psykologiaan. Minut kuitenkin valittiin opiskelemaan kirjallisuutta, ja otin enemmän kuin mielelläni paikan vastaan, sillä en halunnut enää viettää toista välivuotta.

Pelkäsin aluksi, etten sopisi kirjallisuuden opiskelijaksi, sillä en ollut lukenut aktiivisesti enää koulutehtävien ulkopuolella. Ehkä en olisi tarpeeksi innostunut aiheesta, ehkä en tietäisi tarpeeksi esimerkiksi klassikoista. Uskoin, että erottuisin joukosta ja olisin jotenkin huonompi opiskelija, koska en edes lukenut pääsykokeisiin, jotka silti läpäisin. Yliopiston aloittaminen kuitenkin todisti pelkoni täysin turhiksi: kirjallisuutta opiskelevat lukuisat eri opiskelijat, jotka ovat kiinnostuneet kirjallisuuden eri aspekteista. Kurssitarjonta kirjallisuutta opiskeleville paljastui oikeasti kiinnostavaksi, ja huomasin, että tiesin itse asiassa yllättävän paljon klassikoista ja kirjallisuushistoriasta. Lukuintoni on palannut kurssikirjojen lukemisen myötä. Koen, että kirjallisuuden kaltaisen kulttuuriaineen opiskeleminen on minun juttuni: nautin siitä, miten kulttuurin opiskeleminen yhdistää historiaa, yhteiskuntatieteitä ja jopa käyttäytymistieteitä keskenään. Psykologian opiskelemisesta on myös ollut yllättävän suurta hyötyä, ja toisaalta kirjallisuuden opinnot hyödyttävät myös psykologiassa.

En ole vielä täysin varma siitä, miksi lopulta tahdon valmistua, ja millaisen ammattinimikkeen itselleni hankkia. Sen sijaan keskityn vielä nauttimaan opinnoistani ja siitä, mitä yliopisto voi minulle tarjota. Olen varma, että mitä enemmän opiskelen, sen paremmin minulle lopulta selviää, mihin tahdon erikoistua.

Opiskelijatarinat ovat opiskelijoiden itsensä kirjoittamia ja kirjoitettu heidän näkökulmastaan ennen julkaisuhetkeä. Tarkistathan ajantasaiset tiedot aina verkkosivuiltamme.