UKK: Maksuttomat opinnot työttömille ja lomautetuille vuodeksi 2021

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto tarjoaa työttömille ja lomautetuille mahdollisuuden opiskella maksutta vuonna 2021. Maksuttomat opinnot edellyttävät Orientaatio jatkuvaan oppimiseen -kurssin suorittamista 15.6.2021 mennessä sekä todistuksen toimittamista työttömyydestä tai lomautuksesta. Näiden jälkeen opinto-oppaamme esittämä tarjonta on maksutta opiskeltavissa.

Alta näet usein kysyttyjä kysymyksiä liittyen vuodeksi 2021 työttömille ja lomautetuille tarjottaviin maksuttomiin opintoihin. Lisätietoa kokeilusta saat tältä sivulta. 

Koska tarjous on voimassa? 

Kokeilussa ovat mukana henkilöt, jotka ovat suorittaneet Orientaatio jatkuvaan oppimiseen -kurssin hyväksytysti kokeilun aikana (10.11.-31.12.2020) tai 15.6.2021 mennessä. Tarvitset myös todistuksen TE-toimiston asiakkuudesta, joka osoittaa, että työttömyys- tai lomautusjaksosi on osunut tälle ajalle (Todistus TE-toimiston asiakkuudesta TE-toimiston Oma asionti -palvelusta). 

Koska Orientaatio jatkuvaan oppimiseen -kurssi on suoritettava?

Mikäli jos palautat Orientaatio jatkuvaan oppimiseen -kurssin tehtävät arvioitaviksi viimeistään 15.6.2021, ehdit mukaan. Opintosuorituksesi suorituspäivämääräksi kirjataan opintorekisteriin tehtävien palautuspäivämäärä. Toki opiskeluaikaa jää enemmän, jos suoritat kurssin heti: Hyväksytyn orientaatiokurssin jälkeen voit siirtyä heti muiden JYU avoimen yliopiston opintojen pariin. 

Mitä opintoja maksuttomuus kattaa?

Työttömille ja lomautetuille maksuttomiin opintoihin kuuluvat kaikki Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston tarjoamat opinnot, jotka löydät avoimen yliopiston opinto-oppaasta. Tee opintoihisi suunnitelma huomioiden TE-toimistosi ohjeet ja opintojen edellyttämä työmäärä. Aikaa opintoihin ilmoittautumiseen on vuoden 2021 loppuun saakka, joten tee ilmoittautuminen kurssille kun tiedät että voit opiskella sen. 

  • Yhteistyöoppilaitosten opinnot tai kumppanioppilaitosten kanssa tarjottavat opinnot eivät kuulu tämän tarjouksen piiriin.
  • Myöskään Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tarjoamat avoimet opinnot eivät kuulu tämän kokeilun maksuttomiin opintoihin.
  • Huomaathan, että oppiaineistamme kirjoittaminen ja draamakasvatus edellyttävät hakua. Vuonna 2021 haettavat opinnot jatkuvat vuoden 2022 puolelle.

Koska voin opiskella maksutta?

Aloita opiskelu Orientaatio jatkuvaan oppimiseen -kurssista (1 op) vaikka heti. Olet oikeutettu maksuttomiin opintoihin, mikäli olet työttömänä tai lomautettuna välillä 10.11.2020-15.6.2021. Orientaatiokurssin suorittamisen jälkeen etene Toimi näin -ohjeen mukaisesti. Voit ilmoittautua muihin opintoihin heti, kun saat suoritusmerkinnän orientaatiokurssista ja toimitat avoimeen yliopistoon todistuksen TE-keskuksen asiakkuudesta kokeilun ajalta. Tämän kokeilun puitteissa voit ilmoittauta opintoihin maksutta vuoden 2021 loppuun saakka.

Kuka on oikeutettu maksuttomiin opintoihin?

Maksuttomiin opintoihin on oikeutettu henkilö, joka on todistettavasti TE-toimiston asiakas (esim. työtön tai lomautettu) aikavälillä 10.11.2020-15.6.2021 ja suorittanut JYU avoimen yliopiston Orientaatio jatkuvaan oppimiseen -kurssin hyväksytysti. Lomautus voi olla myös osa-aikainen tai ajoittua vain osaan yllä mainitusta ajanjaksosta. Avoimen yliopiston opintopalvelut tarkistaa työttömyyden tai lomautuksen ajankohdan TE-toimiston Oma asiointi -palvelusta ladattavasta todistuksesta. Orientaatiokurssin suoritus tarkistetaan JYU:n opintotietojärjestelmästä. 

Varmista ennen opintoihin ilmoittautumista omasta TE-toimistostasi opintojen sopivuus omaan suunnitelmaasi ja mahdollisuutesi opiskella työttömyysetuudella. 

Entä, jos työttömyysjaksoni päättyy kesken opintojen?

Hienoa, jos työrintamalla avautuu mahdollisuuksia. Jatka toki myös opintojasi, jos ne vain sopivat arkeesi. Haluamme tarjota mahdollisuuden opintotavoitteiden toteuttamiseen. Siksi saat mahdollisuuden maksuttomiin opintoihin vuoden 2021 loppuun saakka, vaikka työttömyys- tai lomautusjakso olisi tätä lyhyempi.

Mitä opintojen maksuttomuus vuodelle 2021 edellyttää?

Opintojen maksuttomuus vuodelle 2021 edellyttää, että

  • suoritat Orientaatio jatkuvaan oppimiseen -kurssin 15.6.2021 mennessä,
  • olet TE-toimiston asiakas (esim. työtön tai lomautettu) ajanjaksolla 10.11.2020–15.6.2021 ja toimitat tästä todistuksen JYU avoimen yliopiston opintopalveluihin.
  • Lisäksi: Toimi tämän sivun ohjeen mukaisesti opintoihin ilmoittautuessasi. Täytä heti jokaiselle kurssille ilmoittautumisen jälkeen ko. sivulla oleva lomake, joka mahdollistaa opintojakson laskun mitätöinnin - älä siis maksa laskua, vaan täytä lomake.

Miksi maksuttomat opinnot edellyttävät Orientaatio jatkuvaan oppimiseen -kurssin suorittamista?

Orientaatiokurssi on kehitetty tukemaan opintojen onnistumisessa sekä kunkin opiskelijan omaan elämäntilanteeseen ja arkeen sopivien tavoitteiden ja opintojen suunnittelussa. Kurssin aikana saat tietoa opiskelun vaatimuksista, hyödyistä ja haasteista. Suunnittelet myös juuri sinulle sopivia opintoja. Opit myös olennaisia opiskelutaitoja, joista on hyötyä akateemisessa opiskelussa. JYU avoin yliopisto haluaa, että sinä onnistut niissä opintotavoitteissa, jotka sinä asetat itsellesi. Tämä kurssi valmistaa antoisiin opintoihin. Voit aloittaa oman suunnitelmasi mukaiset opinnot heti orientaatiokurssin suorittamisen jälkeen.

Miten Orientaatio jatkuvaan oppimiseen -kurssi suoritetaan?

Orientaatio jatkuvaan oppimiseen -kurssi on kaikille avoin ja maksuton. Voit opiskella sen milloin tahansa itsenäisesti verkon välityksellä. Tarvitset tietokoneen tai älylaitteen, jolla voit suorittaa kurssin. Kurssiin liittyy tehtäviä, joiden tekemisen jälkeen palautat kurssin Moodle-oppimisalustan sivun palautuslaatikkoon suoritusmerkin kustakin kurssin osa-alueesta. Kun olet palauttanut kaikki vaadittavat merkit ja saanut niistä hyväksyttty-merkinnän, olet suorittanut kurssin ja tieto siitä tallentuu opintotietojärjestelmään.

Suoritin Orientaatio jatkuvaan oppimiseen -kurssin jo aiemmin.  Kuinka toimin?

Hienoa, että kurssi on suoritettu. Opintopalvelumme tarkistavat tämän opintotietojärjestelmästä ilmoittautumisesi yhteydessä. Tarvitset vielä TE-toimiston todistuksen työttömyydestä tai lomautuksesta, joka on ajoittunut aikavälille 10.11. 2020–15.6.2021. Toimi tämän sivun ohjeiden mukaisesti. 

Mistä saan todistuksen TE-toimiston asiakkuudesta?

Saat todistuksen TE-toimiston asiakkuudesta TE-toimiston Oma asiointi -palvelusta, kohdasta Oma työnhaku.

Kuinka toimin, jos olen työtön tai lomautettu ja haluan opiskella maksutta JYU avoimessa yliopistossa?

Toimi tämän sivun ohjeen mukaisesti.

Saanko opintotukea opiskellessani avoimessa yliopistossa?

Avoimen yliopiston opinnot eivät oikeuta opiskelijaetuuksiin.

Kuinka opinnot vaikuttavat työttömyysetuuteen?

Tarkista aina opintojen sopivuus omaan suunnitelmaasi TE-keskuksesta. Lisätietoja opiskelusta työttömyyden aikana löydät TE-keskuksen sivuilta. 

Opiskelen avoimen väylällä ja aion hakea maksuhyvitystä 25 opintopisteen väyläopinnoistani. Voinko opiskella maksutta koko vuoden 2021?

Opintomaksujen hyvitys annetaan väyläopinnoista, jotka on suoritettu 31.3.2021 mennessä. Väyläopintojen hyvitys on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole korkeakoulututkintoa tai opiskelupaikkaa. Lue tarkemmin opintomaksujen hyvityksestä täältä. Jos olet työtön tai lomautettu, voit tehdä maksutta myös avoimen väylän opintoja, mutta opintomaksuhyvityksen voit saada vain sellaisista opinnoista, joista olet maksanut opintomaksun.