Avoin yo, Business and Leadership Ethics, lv. 2017 - 2018

Etäopetus

On successful completion of the course, students will:

• know the concepts of ethics, business ethics and ethical leadership,
  • know the principles of and instruments for building responsible business and understand the role of ethical leadership and management in promoting responsibility in and of organizations;
  • be able to distinguish different ethical theories, critically reflect their principles and apply them in the analysis of leadership and management practices;
  • be able to recognize unethical leadership and management in different contexts, distinguish their causes and consequences to the individual, organization and society;
  • be able to propose well-argued solutions to ethical problems in business;
  • reflect their own personality in the light of business and leadership ethics.

Voit ilmoittautua opintojaksolle milloin vain (syksyllä 2017 tai keväällä 2018) ja suorittaa sen etäopiskellen.

• Ethics and leadership: academic disciplines and practical activities. Differences and interrelations among the concepts and phenomena of leadership ethics, ethical leadership, business ethics and organizational ethics. Types of ethical and unethical leadership.
  • Moral philosophy, ethical theories and leadership practices. Use of ethical theories in analyzing cases of (un)ethical leadership and management. Implications of corporate social responsibility and stakeholder management to leadership and organizational ethics.
  • Ethical problems in leadership and management. Contextual approach to the analysis of the problems. Whistle-blowing as an expression of civic duties in the work context.
  • Business ethics and leadership ethics as instruments for building an ethical and decent workplace and ensuring organization’s sustainability. Implications of globalization to business and leadership ethics.

Maksullisuus

Opinnoista peritään opintomaksu. Voit maksaa opintomaksun verkkomaksuna ilmoittautumisen yhteydessä tai valita sähköisen laskun.

Opintojakso on osa henkilöstöjohtamisen perusopintoja. Tarkat tiedot opintojaksosta, sen suoritustavasta ja ilmoittautumisesta löytyvät avoimen yliopiston www-sivuilta: www.avoin.jyu.fi/oppiaineet/kauppatieteet

• leadership
  • business ethics