Avoin yo, Kirjoitusviestinnän perusteet, lv. 2019-2020

Opintojen laajuus
3 opintopistettä
Opetustapa
Lähiopetus, Etäopetus
Opintomaksu
45 Euroa

Tavoite

Opiskelijan odotetaan kehittyvän sekä tieteellisten tekstien lukijana että kirjoittajana. Hänen odotetaan omaksuvan sellaiset tieteellisen viestinnän perusvalmiudet, joita hän pystyy hyödyntämään yliopisto-opinnoissaan sekä oman alansa asiantuntijatehtävissä. Opiskelijan odotetaan ymmärtävän tieteellisen kirjoittamisen ja sen konventioiden välttämättömyyden tiedeyhteisön toiminnan kannalta. Hänen odotetaan harjaantuvan ja rohkaistuvan lukemaan ja tuottamaan erilaisia tieteellisiä tekstejä sekä myös keskustelemaan omista ja muiden teksteistä saaden näin tärkeää tukea tiedeyhteisön jäseneksi kasvamisessa. Opiskelija ymmärtää palautteen merkityksen kirjoitusprosessissa, ja hän osaa antaa ja vastaanottaa palautetta kirjoitusprosessin eri vaiheissa. Hänen odotetaan hahmottavan kirjoittamisen monitahoisena, ajatteluun olennaisesti kytkeytyvänä taitona ja motivoituvan kehittämään monipuolisesti omia viestintätaitojaan.

Koulutuksen sisältö

Kurssi soveltuu kirjoitusviestinnän kurssiksi avoimen yliopiston väylähakuun tähtääville ja kandidaatin tutkintoihin vaadittavia opintoja avoimessa yliopistossa suorittaville opiskelijoille.

Kurssilla harjoitellaan tutkimustekstin lukemisen ja tuottamisen perustaitoja, kuten tekstien kriittistä lukemista, toisten teksteistä kirjoittamista, eri lähteistä tulevien näkemyksien tiivistämistä ja referointia. Kurssilla kirjoitetaan johonkin tieteenalaan liittyvä käsiteanalyysi, jota työstämällä harjoitellaan perustaitojen lisäksi tieteellisen ilmaisun perusteita (esimerkiksi eri alojen viittauskonventiotioita) sekä ajattelun jäsentämistä ja argumentointia. Käsiteanalyysin aiheen voi valita itse. Kurssin aikana seurataan tieteenalan tieteellistä keskustelua julkisuudessa ja kirjoitetaan kommentoiva puheenvuoro esimerkiksi tiedeblogiin.

Lisätietoja

Tarkat tiedot opintojaksosta, sen suoritustavasta ja ilmoittautumisesta löytyvät avoimen yliopiston www-sivuilta: https://www.avoin.jyu.fi/fi/opintotarjonta/viestinta-ja-kieliopinnot/aidinkielen-viestintaopinnot

Avainsanat

  • kirjoitusviestintä
  • äidinkielen viestintä
  • tieteellinen kirjoittaminen
  • tieteellinen viestintä
  • äidinkieli

Hakuneuvonta

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto / Opiskelijapalvelut

Käyntiosoite:
Alvar Aallon katu 9 (Ruusupuisto), 4. krs, ovi B4

Postiosoite:
PL 35
40014 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO

Sähköposti: avoneuvo@avoin.jyu.fi
Puhelin: 040 576 7760
http://www.avoin.jyu.fi