Oma opintoryhmä vai itsenäistä opiskelua? Ideoita työpaikkojen osaamisen kehittämiseen

Työnantaja voi tukea työntekijöiden opiskelua monin tavoin. JYU avoimessa yliopistossa opiskelu onnistuu niin ryhmässä kuin itsenäisesti. Jos osaamisen kehittäminen työyhteisön ryhmässä kiinnostaa, ota meihin yhteyttä, niin suunnitellaan siihen sopivat keinot.

Oma opiskeluryhmä organisaatioosi? Työpaikan omasta opiskeluryhmästä JYU avoimen opinnoissa on erinomaisia kokemuksia ja tuloksia. Yhdessä oppiminen on moninkertainen hyöty ja ilo. Se motivoi, innostaa ja edistää oppimista. Koulutuksen mahdollistaminen työpaikalla voi olla merkittävä tekijä organisaation menestyksen ja työnantajamielikuvan edistämisessä.

Ryhmämuotoinen opiskelu JYU avoimessa

 • Rytmittää ja tukee itsenäistä opiskelua
 • Ryhmässä opiskellaan ryhmänohjaajan ohjauksella yhdessä kulloinkin ajankohtaisia tehtävien teemoja
 • Ryhmässä voidaan esimerkiksi keskustella, kehittää opiskelutaitoja tai järjestää omaehtoisia opiskeluhetkiä
 • Ryhmä tekee myös ryhmäsuorituksia: mukavaa vaihtelua itsenäiseen työskentelyyn
 • Ryhmä mahdollistaa muiden opiskelijoiden kohtaamisen sekä tietojen, kokemusten ja mielipiteiden jakamisen ja vertailun
 • Ryhmässä työskennellään vastuullisesti, sitoutuneesti ja muut ryhmäläiset huomioiden; ”Kaikki oppivat kaikilta!”

Tue ja kannusta osaamisen kehittämiseen

 • Työnantajan rahallinen tuki opiskeluun: Työnantaja voi tukea opiskelua esim. korvaamalla opintomaksun kokonaan tai osittain. Voisiko opintomaksun hyvittää työntekijälle todistusta vastaan?
 • Aikaa opinnoille työajan puitteissa: Opinnot kehittävät työtä ja työyhteisöä: antaisitko vastalahjaksi työntekijälle työaikaa opiskeluun? Jo lyhytkin oppimiseen osoitettu aika on merkki arvostuksesta oppimista kohtaan. Voisiko tavoitteellisesta opiskelusta innostuneita palkita lukulomalla tai -tunnilla? Mikä on teille sopiva käytäntö?
 • Työpaikan kehittämistarpeet esiin: Uuden oppiminen ja innovaatiot liittyvät yhteen. Useimmissa avoimen yliopiston opinnoissa teoria kytketään käytäntöön. Työnantajan on hyvä keskustella opiskelevan työntekijän kanssa kuinka opintotehtävissä voi käyttää oman työyhteisön eläviä esimerkkejä. Käykää työpaikalla läpi oman organisaation kehittämisen teemoja ja näkökulmia, joita opintotehtävissä voi pohtia. Se hyödyttää niin työnantajaa kuin opiskelevaa työntekijää.
 • Osaamisen jakaminen on kaikkien etu: Jakakaa opinnoissa opittua tietoa työpaikalla reflektoiden sitä omaan toimintaan. Opiskelevilla työntekijöillä on varmasti jäsennettyä materiaalia oman oppiaineensa olennaista kysymyksistä. Antakaa aikaa ja tilaa niiden esittämiseen työyhteisössä – unohtamatta kiinnostusta opintoja kohtaan arjessa, vaikkapa kahvipöytäkeskusteluissa.
 • Kannusta, kannusta, kannusta: Kannustaminen kannattaa. Kun oman osaamisen kehittämisen tiedetään olevan työpaikalla tärkeää ja hyödyllistä, siihen on helpompi tarttua ja antaa opintohaaveille mahdollisuus. Puhukaa opinnoista yhdessä, jakakaa ideoita ja kokemuksia. Kannustakaa toisianne ja juhlistakaa onnistumisia. Haaveilkaa yhdessä tulevista taidoista. Haaveilla on ilahduttava taipumus tulla todeksi.