Urasuunnittelun ohjaus avoimessa yliopistossa

Urasuunnittelu on tulevaisuuteen orientoitumista, itsellesi merkittävien urakysymysten ja -tavoitteiden pohdintaa ja asiantuntijuutesi rakentamista työelämän eri vaiheissa. Tavoitteenasi saattaa olla osaamisen vahvistaminen, uralla uudelleen suuntautuminen tai työllistymisen parantaminen. Suunnitellessasi omaa urapolkuasi tarvitset uravalmiustaitoja sekä tietoa erilaisista uramahdollisuuksista ja koulutusvaihtoehdoista. Urasuunnittelu on hyvä käynnistää itsearvioinnilla, joka auttaa sinua tunnistamaan ja kehittämään urataitojasi. Uraohjaus tukee sinua urasuunnitteluprosessissa, kuten koulutus-, opiskelu- ja uravaihtoehtojen pohtimisessa ja valinnassa.

KUDIN.FI - Uravalmiuksien itsearviointi

Kudin.fi on itsearviointiväline, jonka avulla tunnistat, arvioit ja kehität uravalmiuksiasi.
Itsearviointi sisältää kolme kyselyä:

1. Ura- ja työllistymisvalmiudet: arvioi urasuunnittelussa ja työllistymisessä tarvittavia tietojasi ja taitojasi
2. Vahvuuteni muutostilanteissa: arvioi voimavarojasi ja valmiuksiasi työelämän muutoksissa
3. Uravalinnat ja päätöksenteko: arvioi itseäsi päätösten ja valintojen tekijänä

Valitse itseäsi kiinnostavat kyselyt tai vastaa kaikkiin. Vastaustesi perusteella saat lopuksi kirjallisen palautteen ja vinkkejä uravalmiuksiesi kehittämiseksi.

Voit käyttää itsearviointivälinettä, jos olet ilmoittautunut JYU:n avoimen yliopiston opintoihin (edellyttää JYU:n käyttäjätunnusta).

Urapolulla – oivalluksia polullesi

Urapolulla-verkkopalvelua voit hyödyntää oman urasi pohtimisen ja suunnittelun tukena joko itsenäisesti tai ryhmässä.

1. Selvitä ensin Urakyselyn avulla kysymykset, jotka askarruttavat sinua eniten tulevaisuuteesi liittyen.
2. Kyselyn tulos ohjaa sinut Tehtävät teemoittain -osioon. Seitsemän eri teeman kautta voit pohtia omaa uraasi pohdinta- ja kirjoitustehtävien avulla.
3. Pohdintatehtävissä pääset tutustumaan erilaisiin uratyyppeihin ja voit syventää omaa urasuunnitteluasi.

Voit tallentaa vastauksesi työskentelyn eri vaiheissa ja palata niihin myöhemmin. Muista ottaa talteen käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Tarkemmat ohjeet löydät Käyttäjän oppaasta.

Töissä - korkeakoulutettujen sijoittuminen työelämään

Toissa.fi -sivustolta löydät tietoa siitä, millaisiin ammatteihin ja työtehtäviin yliopistosta ja ammattikorkeakoulusta valmistuneet ovat sijoittuneet. Tietoa voit hakea pääaineen tai koulutusohjelman nimellä.

  • Löydät tilastotietoa työtehtävistä ja työnantajista.
  • Voit lukea valmistuneitten kertomuksia työelämästä.
  • Saat alustavaa tietoa opintopoluista eri ammatteihin.
 

JYU avoimen yliopiston opiskelijoiden uratarinoita

Laura Eskola: Näkökulmia luokanopettajan työhön

  • Neljän lapsen äiti Laura Eskolan mielestä avoimen yliopiston opinnot on helppo sovittaa omaan arkeen. Nyt luokanopettajaksi kouluttautuva Laura on saanut arvokkaita näkökulmia oppilaiden parissa toimimiseen nuorisotutkimuksen opinnoista.
  • Lue tästä Lauran tarina

Mia Keijonen: Ammatillisen koulutuksen kautta yliopisto-opintojen pariin

  • oon suorittanut tän elämän vähän epätyypillisessä järjestyksessä: ensin lapset, sitten työt ja nyt vasta koulut”, tilitoimistossa työskentelevä Mia Keijonen kertoo. Korkeakouluopinnoista jo pitkään haaveillut Mia aloitti opintonsa avoimessa yliopistossa aikuisella iällä.
  • Lue tästä Mian tarina

Kari Björn: Teoriaa ja käytäntöä muuttuvan työelämän tarpeisiin

  • Aikuiskasvatustiedettä ja kauppatieteitä opiskellut Kari Björn kuvaa itseään oppimisaddiktiksi, joka jo 70-luvulla ymmärsi jatkuvan oppimisen merkityksen muuttuvassa työelämässä.
  • Lue tästä Karin tarina

Heräsikö kysyttävää? Tarvitsetko ohjausta?

Voit varata ajan henkilökohtaiseen verkko-ohjaukseen Avoimen yliopiston ajanvaraus opinto-ohjaukseen -lomakkeella. Täyttääksesi ajanvarauslomakkeen kirjaudu sisään HelpJYU:hun joko yliopiston käyttäjätunnuksella tai HelpJYU:n tunnuksella. Ohje tunnusten luomiseen löytyy myös kirjautumissivulta.

 
 

Kuvat: Estee Janssens, Jens Lelie, Patrick Fore ja JYU:n kuvapankki