Aarno Malin, kirjoittaminen: Opinnot auttoivat ymmärtämään erilaisia tapoja ja syitä kirjoittaa

Aarno Malin julkaisi keväällä 2022 esikoiskirjansa ja työstää parhaillaan toista teostaan. Kirjailijaksi tuleminen oli Malinin pitkäaikainen haave, jota hän edisti opiskelemalla kirjoittamista ensin Jyväskylän avoimessa yliopistossa ja sitten kirjoittamisen maisteriohjelmassa.

Vuonna 2001 menin luovan kirjoittamisen kursseille Jyväskylän yliopiston avoimeen yliopistoon. Pian sen jälkeen pääsin tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon, mutta otin pääaineeksi taloustieteen.

Jälkeenpäin tuntuu aika hassulta, että opiskelin taloustiedettä, mutta ymmärrän sen olleen tosi hyvä asia yleissivistyksen kannalta. Taloustieteissä oppii ymmärtämään yhteiskunnan syy- ja seuraussuhteita ja sitä, miten raha pyörittää asioita.

Jatkoin luovan kirjoittamisen opintoja avoimessa yliopistossa myös opiskellessani taloustiedettä. Olen aina tykännyt kirjoittaa ja halunnut tuottaa sellaista tekstiä, joka tekee vaikutuksen lukijoihin. Kirjailijaksi ryhtyminen oli aina haaveena taustalla.

Ajattelin, että kirjoittamisesta kannattaa saada mahdollisimman monipuolista kokemusta.

Opinnot haastoivat ja rikastuttivat ajattelua

Avoimen opinnoista minulla on vain hyvää sanottavaa. Kursseilla oli kiva käydä, sillä siellä oli yleensä mukavaa ja opettajat olivat hyviä. Pidän hyvin arvokkaana sitä, että kirjoittamisen perus- ja aineopinnoissa perehdytään hyvin erilaisiin tapoihin ja syihin kirjoittaa. Se on rikastuttanut omaa ajattelua siitä, mitä teksti on ja mitä mahdollisuuksia sillä on.

Muistan vaikkapa erään teatterikurssin, jossa tehtiin näytelmäkäsikirjoitus. En usko kirjoittavani koskaan näytelmää, mutta sekin kurssi oli arvokas, sillä kieltä ja tekstiä käytettiin aivan eri tavalla kuin olin tottunut. Opin siis kiinnittämään huomiota erilaisiin asioihin.

Opinnoissa kertyi myös rohkeutta. Muistan kirjoittaneeni kursseilla aiheista, joita en olisi kehdannut tai halunnut kirjoittaa. Kirjoitinpa kuitenkin, ja lopuksi niitä tekstejä saatettiin käsitellä yhdessä.

En ajattele enää ollenkaan sellaista käsitettä kuin inspiraatio. Asetun tietokoneen ääreen ja käyn töihin.

Asiantuntijuus karttui kirjoittamalla

Opiskelin taloustiedettä kandiksi saakka ja suoritin avoimessa yliopistossa kirjoittamisen perus- ja aineopinnot, mutta sitten hain kirjoittamisen maisteriohjelmaan. Samaan aikaan tein toimittajan töitä – ja kävinpä myös harjoittelussa Aku Ankassa. Ajattelin, että kirjoittamisesta kannattaa saada mahdollisimman monipuolista kokemusta.

Maisteriksi valmistumisessa meni hurjan kauan, mutta valmistuinpa kuitenkin. Graduni otsikko on Huumeet ja kirjailijoiden luovuus.

Valmistumisen jälkeen aloin kirjoittaa freelancerina isoja juttuja Suomen Kuvalehteen muun muassa huumeista ja Tor-verkosta. Siten kerrytin aiheesta asiantuntemusta ja päädyin kirjoittamaan Tor-verkkoa ja sen rikollisuutta käsittelevän kirjan.

”Tiesin, että minusta on siihen”

Vuonna 2005 olin tietokirjakurssilla, jolla vieraili kustannusyhtiö Atenan toimitusjohtaja Ville Rauvola. No, nyt olen itse tehnyt Atenan kustantaman tietokirjan ja olen jatkuvasti yhteydessä Rauvolaan.

Kirja sai nimekseen Pimeyden ytimeen ja se julkaistiin keväällä 2022. Seuraavasta teoksestani solmin kustannussopimuksen joulukuussa 2021, ja se ilmestyy ensi vuonna 2023.

Molempia kirjoja varten sain muutaman tuhannen euron suuruisen apurahan eri tahoilta. Kuukausi esikoiskirjani julkaisun jälkeen sain kuitenkin tiedon, että Suomen kulttuurirahasto oli myöntänyt minulle 26 000 euron vuosiapurahan kirjalliseen työskentelyyn. Oli selvää, että Pimeyden ytimeen oli tehnyt vaikutuksen.

Näyttää siltä, että apurahojen myöntäjät suhtautuvat minuun vakavasti otettavana kirjailijana, jolla on annettavaa kirjallisella kentällä. Se tuntuu tosi hyvältä.

Kirjailijaksi tuleminen oli aina mielessäni ja tiesin, että minusta on siihen. Oman aikansa se otti, mutta lopulta tässä ollaan.