Mitä lukion jälkeen? Välivuosi avoimessa yliopistossa on joustavan opiskelun vuosi

Välivuosi lukion jälkeen ei ole välivuosi oppimisesta, vaan tilaisuus tutustua opiskeluun ja eri tieteenaloihin. Avoimessa yliopistossa opiskellaan joustavasti samoja yliopisto-opintoja kuin tiedekunnissakin. Hyödynnä välivuotesi opiskelemalla, vaikka työn tai matkustelun ohella. Avoimen väylä on mahdollisuus tutkinto-opiskelupaikkaan.

Haitko lukion jälkeen korkeakouluun, muttet saanut opiskelupaikkaa? Vai haluatko viettää välivuoden ja miettiä vielä valintojasi? Ehkä tähtäät avoimen väylältä tutkinto-opiskelijaksi? Avoimessa yliopisto-opetuksessa tutustut korkeakouluopiskeluun menettämättä ensikertalaisuuttasi korkeakouluhaussa. Samalla opit hyvässä ohjauksessa akateemisen opiskelun taitoja, joita opinnoissa tarvitaan. Opiskele välivuotenasi avoimessa yliopisto-opetuksessa! Avoin on avoin kaikille, ilman pääsy- tai pohjakoulutusvaatimuksia.

Huomasithan, että lukuvuonna 2020-21 voit saada JYU avoimen yliopiston opintomaksuistasi hyvityksen avoimen väyläopinnoissa 25 opintopisteen osalta:

Vuodella on väliä.

 


Erilaisia tapoja opiskella välivuoden aikana: etäopinnoista opistoihin

Voit opiskella avoimia yliopisto-opintoja joko suoraan avoimessa yliopistossa tai yhteistyöoppilaitoksissamme ympäri Suomen. Opiskelet esimerkiksi 

  • Avoimessa yliopistossa usein itsenäisesti ja omassa aikataulussasi esimerkiksi verkon välityksellä, kuitenkin hyvässä ohjauksessa
  • Kansanopistossa usein lukuvuoden kestävällä linjalla mahdollisesti asuen kansanopiston asuntolassa opiskeluyhteisössä
  • Kesäyliopistossa ja työväenopistoissa ryhmän mukana lähiopetusta ja itsenäistä opiskelua yhdistäen

Opiskelutavat vaihtelevat oppilaitoksittain. Kaikkia opiskelutapoja yhdistää avoin yliopisto-opiskelu ja tutkintojen osien suorittaminen. Voi myös yhdistää erilaisia opiskelutapoja. Erilaisista vaihtoehdoista voit löytää juuri sinulle parhaat opiskelutavat.

Mitä hyötyä on avoimesta yliopisto-opiskelusta välivuoden aikana?

  • Voit opiskella sinua kiinnostavaa alaa tai aloja joustavasti oman aikataulusi mukaan: voit suorittaa opintokokonaisuuksia tai yksittäisiä kursseja
  • Aloita vaikka heti lukion jälkeen – tai jo toisen asteen aikana! Avoin on avoin kaikille ympäri vuoden
  • Voit sisällyttää suorittamiasi opintoja myöhemmin tutkintoosi ja nopeuttaa näin valmistumistasi
  • Tutustut yliopisto-opiskeluun, oppiaineisiin ja koulutusaloihin ja saat vahvistusta valinnoillesi
  • Opiskelu ei vaikuta ensikertalaisuuteen hakiessasi välivuoden jälkeen tutkinto-opiskelijaksi
  • Avoimissa yliopisto-opinnoissa valmentaudut valintakokeisiin: ala on sinulle jo tuttu seuraavan vuoden valintakokeissa

Avoimessa yliopistossa voit opiskella siellä, missä olet 
– vaikka ulkomailta käsin

Avoimen yliopiston laaja etä- ja verkko-opintotarjonta mahdollistaa opiskelun vaikka Minnesotasta tai Mauritiukselta käsin – kunhan verkkoyhteydet ovat kunnossa.


Avoimen yliopiston yhteistyöverkosto on laaja. Voit siis opiskella Jyväskylän yliopiston opetussuunnitelmien mukaisia avoimia yliopisto-opintoja melkeinpä missä vain. Avoimia yliopisto-opintoja tarjoavia vapaan sivistystyön oppilaitoksia löytyy eri puolilta Suomea.

Tutustu yhteistyöoppilaitoksimme ja niiden opintotarjontaan:

Opiskelijat kertovat avoimista yliopisto-opinnoistaan

Lisää opiskelijatarinoita löydät täältä.