24.02.2022

Gerontologia, Laukaan Sarahovin vanhustyö: Pitkäkestoinen, usean henkilön opiskelu vaikuttaa koko työyhteisöön

Osaamisen kehittäminen työssä on Laukaan Sarahovin vanhustyön yksikössä tärkeää. Työnantaja tukee sitä, ja työntekijät tukevat toisiaan opinnoissa. Avoimen yliopiston gerontologian opinnot ovat tuoneet uutta osaamista koulutusmyönteiselle työpaikalle. Oppiminen on hyödyllistä ja ilo niin työntekijiöille kuin työyhteisölle.

Joukko Laukaan Sarahovin vanhustyön lähihoitajia on työnantajan kannustamina täydentänyt osaamistaan ja opiskellut gerontologian perusopinnot Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa. Jälkikäteen opiskelijat toteavat, että samalla he muovaavat myös omaa vanhuuttaan uuden oppimisen, aivotyöskentelyn ja dementian ehkäisyn kautta.

Eläkkeelläkin voi opiskella ja vaikka väitellä, kommentoivat jo pitkän työuran tehneet Virpi Kilpiö ja Irma Puttonen. Ryhmän juniori Sini Huviranta pohtii jo lisäopintoja.

On hyvä miettiä, mitä voin itse tehdä asioille, jos en ole tyytyväinen. Kun opiskelee uutta, ei tule tympääntymistä työhön, opiskelijat sanovat.

Opiskelulla vaikutusta myös asenteisiin

Sarahovin entistä laajempi koulutuspolku alkoi vuonna 2013, kun Seija Loppi aloitti toiminnanjohtajana. Hän mietti, että henkilöstölle pitäisi saada pitkäkestoisia koulutuksia, jotka vaikuttaisivat myös asenteellisesti ja heijastuisivat koko työyhteisöön. Nyt talon 27 työntekijästä seitsemän on suorittanut avoimen yliopiston opintoja. Avoimessa yliopistossa opinnot ovat tiedekuntien opetussuunnitelmien mukaisia tutkintojen osia. Opetus on suunniteltu niin, että opiskelu on mahdollista myös työn ohella.

”Kun tarpeeksi moni tekee opintoja, työntekijät saavat tietoa myös toisiltaan. Pitkän opintojakson käyneet myös kouluttavat sisäisesti muita”, Loppi perustelee.

Pidempään kestävien opintojen lisäksi Sarahovin henkilöstöä kannustetaan osallistumaan säännöllisesti esimerkiksi haavanhoito- ja ensiapukursseille sekä päivittämään lääkeosaamistaan.

Henkilöstön osaaminen on meillä hyvällä tasolla ja sitä pidetään ajan tasalla. Nykyaikana ei voi jäädä laakereilleen lepäämään. Työssä tarvitaan sekä teoriaa että käytäntöä, eikä työ ole enää kenellekään itsestään selvyys, Loppi toteaa. Osaamisen kehittäminen hyödyttää niin työnantajaa ja asiakkaita kuin työntekijää itseään.

Arjessa opinnot näkyvät monin tavoin, esimerkiksi ravitsemus on tullut tärkeäksi, samoin liikkuminen ja suun hoito. Ajattelemme nyt vanhusta kokonaisvaltaisemmin teorian kautta”.

Opinnoissa onnistuminen palkitsee

Virpi Kilpiö ja Irma Puttonen kertovat, että avoimen yliopsiton opintojen kirjalliset tehtävät tuntuivat aluksi työläiltä. Opiskelu vaati paljon aivotyötä käytännön työhön tottuneilta. Kirjoittamista oli paljon ja se vaati harjoittelua.

Sitäkin paremmalta tuntui, kun opinnoissa onnistui ja selviytyi. Perusopintojen suorittamiseen meni työn ohessa noin kaksi vuotta. Jokainen aloitti opinnot eri aikaan ja teki opintojaan itsenäisesti omassa tahdissaan. Lähiopetusjaksoja ei gerontologian perusopinnoissa ollut, ja välillä opintojen kanssa tunsi olevansa aika yksin. 

Verkko-opinnot olivat kiinnostavia, ja opettajilta sai palautetta hyvin ja nopeasti, opiskelijat kertovat.

Arjessa opinnot näkyvät monin tavoin, esimerkiksi ravitsemus on tullut tärkeäksi, samoin liikkuminen ja suun hoito. Ajattelemme nyt vanhusta kokonaisvaltaisemmin teorian kautta”. 

Teoriatiedoissa huima hyppäys

Virpi Kilpiö ja Irma Puttonen toteavat, että opinnot tuovat varmuutta ja ylpeyttä, kun opiskelee vaiheessa, jossa työvuosia on jo paljon takana. Heidän mielestään teoriatiedossa näkyi opintojen myötä huima hyppäys.

Sini Huvirannalla on lähihoitajaopinnoista vasta viitisen vuotta ja hän harkitsee nyt lisäopintoja. Gerontologia ja psykologia kiinnostaisivat. Työpaikkaa hän ei haluaisi vaihtaa.

Kun osaa tehdä, ei tarvitse olla ahdistunut. Oppiminen kannattaa aina, mutta rankkaa se on, ja siitä voi olla ruusuinen kuva etukäteen. Kannustamme kuitenkin opiskelemaan minkä ikäisenä tahansa, Sarahovin osaajat kertovat, ja toivovat, että suoritetut opinnot näkyisivät myös palkassa.

Sarahovin vanhuspalveluiden yksikössä viihtyisyyttä luodaan myös esineistöllä.

Sarahovissa asukkaiden olo tehdään kotoisaksi monin tavoin. Taloon on kerätty paljon vanhaa esineistöä.

Tutustu avoimen yliopiston opintotarjontaan, mm.