Kauppatieteet, Mia Keijonen: Ammatillisen koulutuksen kautta yliopisto-opintojen pariin
Aloitin työurani viettämällä yli 10 vuotta äitini lounaskahvilassa töissä. Työn ohessa suoritin keittiöpuolen ammatillisen tutkinnon. Hiljalleen ajatus alanvaihdosta alkoi hautua päässäni. Mitä jos hakisin opiskelemaan jotain uutta?
Koska olin aina ollut kiinnostunut numeroista, suuntasin liiketalousalalle ja tein liiketalouden perustutkinnon. Pian tämän jälkeen jatkoin taloushallinnon ammattitutkintoon. Nyt viimeisimpänä saavutuksena on liiketoiminnan erikoisammattitutkinto tältä keväältä.
Juuri ennen tutkintotodistuksen saamista sain tietää, että kotikunnassani Pihtiputaalla on alkamassa Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston liiketoimintaosaamisen perusopintojen kokonaisuus. Etätyökeskus HUBteekin taustalla oleva hanke oli osasyynä koulutuksen alkamiseen. Mietin, että saatan olla hullu, mutta tämä tuskin tulee toistumaan ja luultavasti jää harmittamaan, ellen lähde mukaan.
Akateeminen opiskelu eroaa ammatillisesta opiskelusta
Ennen yliopisto-opintoja minulla oli jo runsaasti kokemusta opiskelusta. Vaikka opiskelu itsessään on ollut minulle aina helppoa, ei mitään suossa rämpimistä, niin silti avoimen opinnot tuntuivat aluksi vaikealta hahmottaa.
Aloitin kokonaisuuden suorittamalla johtamisen ja johtajuuden kurssin. Kurssilla kirjoitetaan tieteellinen oppimistehtävä aidosta organisaatiosta. Tehtävän tulee noudattaa akateemista tyyliä, eli siinä tulee käyttää akateemista kieltä ja lähdeviitteitä.
Alku oli hieman haastavaa. Mietin pitkään, miten lähteä purkamaan asiaa, jotta se tulee paperille siihen muotoon, kuin sen itse haluan, ja kuinka sen yliopisto haluaa. Oppimisympäristö Moodlessa oli kuitenkin hyvät ohjeet tehtävän työstämiseen ja myös itse kirjoittamiseenkin oli tarjolla apua työpajassa. Loppujen lopuksi heti kun sain työn palautettua, minulla olisi ollut intoa jatkaa samoin tein jo seuraavalle kurssille.
Suurin ero akateemisen opiskelun ja ammatillisen opiskelun välillä on mielestäni se, kuinka itsenäistä yliopisto-opiskelu on. Avoimen opintoja tehdessä on itse pidettävä huoli luento- ja palautuspäivistä ja pyydettävä ohjausta, kun sitä tarvitsee. Itse olen aina tarvittaessa saanut apua joko kurssin opettajalta, Moodlesta tai ryhmäni ohjaajalta. Opiskelu itsessään on ollut joustavaa ja kaiken on voinut suorittaa verkossa.
Opinnoista roppakaupalla henkistä pääomaa
Vaikka olen opinnoissani vielä alkumatkalla, tuntuu siltä, että olen saanut avoimen opinnoista valtavasti irti, kartuttanut henkistä pääomaa. Huomaan saaneeni uusia näkökulmia tiettyihin asioihin, ja osaan peilata asioita eri tavalla kuin ennen. Myös lähdekriittisyyteni on kasvanut, vaikka toki olen ennenkin ollut kriittinen. Nykyään kun luen jotain uutista tai artikkelia, mietin aina, että mihin lähteeseen tieto tai väite perustuu.
Uskallan väittää, että vaikka olisi kuinka kauan tehnyt tiettyä työtä, niin aina koulutuksen kautta tulee jotain uutta. Avoimen opintoja voi hyvin tehdä työn ohella, sillä opinnot itsessään on tehty niin joustaviksi. Opinnot ovat myös taloudellisesti mahdollisia, koska niitä voi suorittaa työn ohella.
Haaveena korkeakoulututkinto
Ajatuksissani polttelee pieni haave päästä tutkinto-opiskelijaksi ja suorittaa kauppatieteen kandidaatin tutkinto. Ilokseni huomasinkin liiketoimintaosaamisen perusteiden olevan yksi pakollisista vaatimuksista, mikäli hakee opiskelijaksi avoimen väylän kautta. Myös tradenomin opinnot kiinnostavat, ja olenkin tutkinut molempia vaihtoehtoja oppilaitosten verkkosivuilta.
Lopuksi lähetän sellaisia terveisiä muille aikuisena opintojaan aloitteleville, että opiskelu ja itsensä kehittäminen kannattaa aina, sillä kukaan ei ole koskaan valmis. Opinnoissa elämänkokemuksesta on aidosti hyötyä, kun on kertynyt tuntumaa eri asioihin ja saa peilattua opintojen ja työelämän antia keskenään omien kokemuksien kautta. Tsemppiä ja menestystä opintoihin, rohkeasti mukaan vain!
Lue lisää: