22.03.2018

Kehittyminen vaatii tavoitteellisuutta ja paljon työtä (psykologia, Hanna-Maari Latvala)

Julkaistu: Heinäkuu 2016

Tämä opiskelijatarina liittyy opintokokonaisuuteen: Psykologian aineopinnot

Hanna-Maari Latvala on yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista pikajuoksijoista, jonka urheilumenestyksen takana on valtava määrä työtä omien tavoitteiden saavuttamiseksi. Urheilu-uransa ohella Hanna-Maari on tehnyt pitkäjänteistä työtä myös opiskelujen parissa Jyväskylän yliopistossa, josta hän valmistui vuonna 2013 liikuntatieteiden maisteriksi. Alun perin Hanna-Maari muutti Jyväskylään vuonna 2006 opiskelemaan liikuntasuunnittelua ja -hallintoa. Kiinnostuttuaan urheilupsykologiasta vaihto-opintojensa aikana Ruotsissa, Hanna-Maari vaihtoi pääaineensa urheilupsykologiaan. Valmistumisen jälkeen tarvittiin opinnoista pientä hengähdystaukoa, mutta kesällä 2015 Hanna-Maari teki päätöksen jatkaa opintojaan Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa ja ilmoittautui psykologian aineopintoihin.

"Avoimen yliopiston toimintatavat mahdollistavat opintojen suorittamisen mistä ja milloin vain, joten pystyn työstämään opintojani eteenpäin silloin, kun se minulle parhaiten sopii."

”Psykologian aineopintojen suorittaminen on minulle osa pidemmän aikavälin suunnitelmaa, sillä haluan jo urheilu-urani aikana kartuttaa taitojani ajalle urheilu-uran jälkeen. Avoimen yliopiston toimintatavat mahdollistavat opintojen suorittamisen mistä ja milloin vain, joten pystyn työstämään opintojani eteenpäin silloin, kun se minulle parhaiten sopii.” Hanna-Maari kertoo.

Avoimessa yliopistossa psykologian aineopinnot voikin suorittaa täysin verkossa etäopiskellen. Myös suoritustapoja on useita aina verkkokursseista etätentteihin ja itsenäisesti suoritettaviin oppimistehtäviin. Halutessaan osan opintojaksojen tenttejä voi suorittaa myös avoimen yliopiston yleisinä tenttipäivinä. Hanna-Maarin tapauksessa etäopiskelumahdollisuuksien tärkeys korostuu entisestään keväästä 2016 lähtien, sillä maaliskuussa hän otti urheilu-urallaan seuraavan ison askeleen ja siirtyi huippuvalmentaja Lance Braumanin valmennukseen Floridaan. Tämä tarkoittaa osittaista muuttoa Floridaan, vaikka kotinaan Hanna-Maari pitääkin edelleen Jyväskylää. Valmentajan ryhmä harjoittelee osaksi myös Amsterdamissa, joten reissaamista riittää. Helmikuussa Hanna-Maari suunnittelikin opintojaan yhdessä psykologian yliopistonopettajien kanssa, jotta opinnot pysyisivät mukana myös isossa elämänmuutoksessa.

”Tapaamisesta sain hyviä ideoita siitä, missä järjestyksessä minun kannattaa opintoja tehdä. Lisäksi pystyin paremmin tekemään valintoja liittyen erilaisiin opiskelutapoihin, jotta pystyisin viemään opintojani aktiivisesti eteenpäin kiireisessä arjessani. Sain myös varmistusta sille, että voin haasteita tai ongelmatilanteita kohdatessani olla rohkeasti yhteydessä opettajiin ja he pyrkivät tukemaan minua löytämään haasteisiin sopivia ratkaisuja.”

Avoimen yliopiston psykologian aineopintojen kautta Hanna-Maari haluaa syventää tietojaan psykologian oppiaineesta ja vahvistaa osaamistaan tulevaisuuden urakehitystä varten. Niin urheilussa kuin opinnoissaankin tekemiensä valintojen kautta Hanna-Maari haluaa myös viestiä siitä, että vain tavoitteellisella työllä ja sopivissa kohdissa isoja ratkaisuja tekemällä voi saavuttaa unelmiaan. Toisaalta rohkeuden tulee riittää erityisesti siihen ensimmäiseen askeleeseen.

”Joskus isojen ratkaisujen tekeminen on ainoa keino päästä oikeasti eteenpäin, oli kyse sitten urheilusta tai elämästä yleensä. Isojen ratkaisujen myötä yleensä myös riskit kasvavat, mutta vain riskejä ottamalla voin päästä seuraavalle tasolle.”

Opiskelijatarinat ovat opiskelijoiden itsensä kirjoittamia ja kirjoitettu heidän näkökulmastaan ennen julkaisuhetkeä. Tarkistathan ajantasaiset tiedot aina verkkosivuiltamme.