Kemia, Emmi Pirttijärvi: ”Avoimessa huomasin, että minähän pärjään yliopistossa!”

Emmi Pirttijärvi valmistui ammattikorkeakoulusta suuhygienistiksi. Viiden vuoden työuran jälkeen hän kuitenkin kaipasi lisätietoa ihmisestä, sairauksista ja lääkkeistä. Yliopisto-opiskelu tuntui kuitenkin epävarmalta, ja avoimen väylä mahdollisti kemian opiskelun ilman paineita. Emmin huolet osoittautuivat turhiksi ja nyt hän opiskelee kemiaa Jyväskylän yliopiston kemian laitoksella.

Valmistuin ammattikorkeakoulusta suuhygienistiksi ja ehdin työskennellä alalla noin viisi vuotta. Silti minusta tuntui koko ajan, että haluan opiskella lisää ja tietää enemmän ihmisestä, sairauksista ja lääkkeistä. Aloin valmistautua lääketieteellisen pääsykokeisiin työn ohella, mutta pian huomasin, että kemia on kiinnostavin aihe lääkiksen pääsykoemateriaaleista.

Lääketieteellisen sijaan haaveksi tulikin päästä opiskelemaan kemiaa. Suuhygienistin ammatin puolesta tiesin, millaista on hoitaa ihmisiä päivittäin ja aloin tuntea, etten halua tehdä sellaista työtä vaan haluan toimia taustalla selvittämässä ihmisessä tapahtuvia ilmiöitä ja reaktioita. Ennen kaikkea halusin tietää, miten tätä kaikkea voidaan käyttää hyväksi ihmisten sairauksien hoitamisessa. Totta kai olin kiinnostunut kemiasta myös laajemmin. Mitä enemmän materiaaleista ja luonnon ilmiöiden hyödyntämisestä uusissa innovaatioissa sai tietoa, sitä enemmän ne alkoivat kiehtoa.

Avoimessa yliopistossa opiskellessa huomasin, että minähän pärjään yliopistossa ja varmistuin siitä, että alavalinta on oikea.

Avoimen väylän kautta rohkeutta tieteen maailmaan

Vaikka olin lukenut kemiaa, fysiikkaa ja biologiaa lukion oppimäärän verran, valmennuskursseilla tuntui epävarmalta hakea opiskelemaan tiedettä yliopistoon. Näin mainoksen Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston kursseista linja-auton screenillä. Ajattelin että tuota kautta voisin kokeilla, millaista kemian opiskelu olisi ja pärjäisinkö yliopistossa.

Otin yhteyttä avoimen yliopiston kemian opettajaan ja hän neuvoi, että voisin aloittaa syksyllä kemian perusopinnot. Hän kertoi, että jos nämä sujuvat hyvin ja käyn lisäksi äidinkielen ja englannin kurssit, voin hakea avoimen väylän kautta kemian tutkinto-opiskelijaksi. Tartuin tilaisuuteen, ja se kannatti: kemian akateeminen opiskelu sopi minulle, ja hahmotin kuinka voin edetä siinä aina tutkintoon asti.

Töiden ohella opiskelu oli vaativaa ja antoisaa

Aloitin kemian perusopinnot ja tein ne työn ohessa seuraavan kevään haun edellyttämässä aikataulussa. Opiskelu oli tietysti rankkaa, koska olin viisi päivää viikossa töissä ja viikonloput opiskelin. Luennot olivat perjantaisin ja lauantaisin ja tehtäviä tein aina sunnuntaisin ja maanantaisin.

Opiskelu onnistui hyvin, vaikka kävin töissä. Opetus oli laadukasta ja kannustavaa. Sain apua aina kun sitä tarvitsin ja luennot olivat innostavia. Tehtäviä oli mielestäni sopiva määrä ja ne käytiin aina läpi opettajan kanssa niin, ettei epäselvyyksiä jäänyt.

Huomasin, että pärjään yliopiston kursseilla ja opiskelu on mukavaa. Suoritin 31 opintopistettä eli kemian perusopinnot (25 op) sekä kieliopinnoista Academic reading (3 op) ja kirjoitusviestinnän perusteet (3 op) -kurssit. Nämä käytyäni sain oikeuden hakea avoimen väylän kautta kemian tutkinto-opiskelijaksi.

Väylältä kohti unelma-ammattia

Kesällä sain tiedon, että minut on hyväksytty kemian tutkinto-opiskelijaksi. Päätin irtisanoutua työstäni ja lähteä tavoittelemaan ammattia, josta olin haaveillut.

Sain hyväksiluettua kaikki avoimessa tekemäni kurssit ja pääsin jatkamaan opintoja niin, että tein vain matematiikan kurssit ja laboratoriokurssit fuksiryhmäni kanssa. Muuten olin mukana vuotta aikaisemmin aloittaneiden kemian opiskelijoiden kursseilla. Sain siis etumatkaa opiskeluun luettuani avoimessa yliopistossa perusopinnot. Kaikkiaan tutkinto-opinnot oli helpompi aloittaa, kun tunsin jo yhden ryhmäni opiskelijan ja yhden kemian opettajan, joihin olin tutustunut avoimessa yliopistossa opiskellessani.

Avoimen opinnot sopivat alaa vaihtaville

Avoimessa yliopistossa opiskellessa huomasin, että minähän pärjään yliopistossa ja varmistuin siitä, että alavalinta on oikea. Suosittelen avoimen opintoja kaikille, jotka pohtivat uravalintaa tai ovat vaihtamassa alaa.

Minä olen jo yhden alemman korkeakoulututkinnon suorittanut ja siksi hakeminen moneen yliopistoon vaikeutui ensikertalaisuuskiintiön takia. Avoimen väylällä tällaisilla asioilla ei ollut merkitystä. Jos olet hakenut johonkin tutkintoon useamman kerran pääsemättä sisään esimerkiksi ensikertalaisuuskiintiöstä johtuen, voi avoimen väylä olla sinulle hyvä vaihtoehto.

Kemia avoimessa yliopistossa