Kemia, Vilma Niemi: Välivuosi opiskellen ja tulevaisuutta pohdiskellen

Vilma Niemellä oli lukion jälkeen välivuosi edessä, mutta avoimen väylä mahdollisti hänelle täydellisen polun opintojen jatkamiseen ilman pitkiä taukoja. Vilman mielestä avoimen yliopiston opinnot ovat täydellinen tilaisuus kokeilla uutta ja päättää sitten, onko ajatuksissa oleva unelma-ala oikeasti se oma juttu.

Jo lukiossa huomasin olevani hyvä kemiassa, ymmärtäväni asioita ja erityisesti nauttivani siitä! Suoritin lukion kemian ja biologian opinnot pitkänä, mutta siltikään ensimmäisellä yrittämällä ovet eivät yliopistoon auenneet. Välivuosi oli siis edessä, mutta se ei estänyt pääsyä unelma-alalleni. Halusin kuitenkin tehdä jotain, mikä edistäisi opintojen seuraavaa vaihetta.

Löysin saman vuoden kesällä Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston kemian väyläopinnot ja ilmoittauduin niihin heti ennen uuden lukuvuoden alkua. Avoimen yliopiston opintojen löytymisen jälkeen minulla oli selkeä suunnitelma seuraavalle vuodelle.

Erityisesti lääketieteellinen osaaminen on ollut aina syvästi sidoksissa elämääni ja pitkään mietin lääketieteelliseen hakemista. Ajattelen sitä välillä edelleen, varsinkin käydessäni sairaalassa. Kiinnostus kuitenkin erityisesti kemiaa kohtaan kasvoi lukiossa inspiroivan ja kannustavan opettajan myötä, ja lopulta kemian opintojen rinnalle löytyi biologian kurssejakin. En missään tapauksessa halunnut jättää oppimaani siihen ja lopulta päätin, että kemiasta haluan tietää enemmän.

Avoimen opinnot ovat antaneet rutkasti etumatkaa ja väljyyttä nykyiseen opiskeluun. Ne olivat kuin näyteikkuna tulevasta, joka vain herätti lisää kiinnostusta luonnontieteitä kohtaan.

Jyväskylä asuinpaikkana tutuksi

Asuin vanhempieni luona ja koronan ollessa valloillaan, jäi aikaa rutkasti opiskeluun. Opiskelut olivat suurimmalta osaltaan etänä ja vain tentit piti suorittaa paikan päällä. Jo silloin Jyväskylässä tenteissä käydessäni mietin, että kuinka hienoa tänne olisi päästä opiskelemaan ja aloittaa alusta uudessa kaupungissa.

Opinnot rakentuivat loppuviikon luentojen lisäksi tehtävistä, joista sai myös lisäpisteitä. Ne myös antoivat motivaatiota opiskella lisää. Suoritin 31 opintopistettä eli kemian perusopinnot (25 op) sekä kieliopinnoista Academic reading (3 op) ja kirjoitusviestinnän perusteet (3 op) -kurssit. Nämä käytyäni saatoin hakea avoimen väylän kautta kemian tutkinto-opiskelijaksi.

Välivuoden hyödyntäminen antoi etumatkaa

Nyt tutkinto-opiskelijana olen äärimmäisen kiitollinen sille kohta kolme vuotta nuoremmalle itselleni, joka teki päätöksen ryhtyä opiskelemaan avoimessa välivuodesta huolimatta.

Avoimen opinnot ovat antaneet rutkasti etumatkaa ja väljyyttä nykyiseen opiskeluun. Ne olivat kuin näyteikkuna tulevasta, joka vain herätti lisää kiinnostusta luonnontieteitä kohtaan. Nyt opinnot rullaavat hyvin ja odotan ensi syksyn kandidaatin tutkielman tekemistä jo suurella mielenkiinnolla. Opintojen lisäksi sain samaa alaa avoimessa opiskelevasta hyvän ystävän ja vielä nykyäänkin opiskelut hoituvat yhdessä pohtien varsin loistavasti.

Avoimen yliopiston opintoja suosittelen kaikille yliopisto-opinnoista kiinnostuneille, opinnoissaan tienristeyksessä oleville tai jostakin tietystä alasta unelmoiville. Opinnot ovat ehdottomasti käytetyn ajan arvoisia!

Kemia avoimessa yliopistossa