Liiketoimintaosaaminen & tietojärjestelmätiede, Arttu Virta: Yliopisto-opiskelijaksi ilman toisen asteen tutkintoa

”Opintoihin pystyy ihan jokainen, mikäli vain oma halu ja tahto on tarpeeksi suuri”, kertoo Arttu Virta, joka näki avoimet yliopisto-opinnot mahdollisuutena aloittaa akateeminen ura puhtaalta pöydältä. IT-tiedekunnan ja JYU avoimen yliopiston opintoja tekevä Virta tähtää avoimen väylältä tietojärjestelmätieteen tutkinto-opiskelijaksi Jyväskylän yliopistoon.

Aloitin lukion kolmisen vuotta sitten, mutta jouduin valitettavasti lopettamaan sen henkilökohtaisten syiden vuoksi. Aloitin sen jälkeen ammattikoulussa ravintolakokin koulutuksen, mutta ala tuntui sopivan itselleni paremmin harrastuksena kuin työnä.

Päivittelin tämän jälkeen ystävälleni, etten ollut ihan varma, mitä haluaisin opiskella tai tehdä työkseni. Ystäväni vinkkasi minulle tietojärjestelmätieteen opinnoista, ja tutustuttuani alaan tarkemmin innostuin heti.

Samainen ystävä suositteli minulle juuri avoimen opintoja, koska minulla ei ole taustalla toisen asteen koulutusta tai tutkintotodistusta. En ollut kuullutkaan avoimesta yliopistosta. Olin ajatellut, että yliopisto on jo itseltäni menetetty mahdollisuus. Kun luin lisää avoimesta yliopistosta, tuli heti tunne, että tuota on kokeiltava. Koska intoa opiskeluun löytyi, näin avoimen opinnot mahdollisuutena aloittaa akateeminen ura uudestaan.

Tavoitteena työllistyä IT-alalle

Aloitin avoimet opinnot syksyllä 2020 tavoitteenani opiskelupaikka Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmätieteen kandidaatti- ja maisteriohjelmassa, jonka avoimen väylän opintovaatimuksiin kuuluu tällä hetkellä tietojärjestelmätieteen yliopisto-opintoja 25 opintopistettä sekä 25 opintopisteen laajuiset kauppatieteellisen alan perusopinnot. Avoimia opintoja olen suorittanut sekä Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa että avoimessa yliopistossa.

Tällä hetkellä minulla on enää kourallinen opintoja jäljellä. Liiketoimintaosaamisen opinnoissa varsinkin viestintään liittyvät teemat ovat tuntuneet kiinnostavilta. Esimerkiksi yritysten ja kuluttajien välinen vuorovaikutus kiehtoo. Tulevaisuuden opinnoissa haluaisin suunnata kyberturvatieteisiin ja tämän myötä työllistyä IT-alalle.

Liiketoimintaosaamisen opinnoissa varsinkin viestintään liittyvät teemat ovat tuntuneet kiinnostavilta. Esimerkiksi yritysten ja kuluttajien välinen vuorovaikutus kiehtoo.

Rohkeus ja työnteko palkitaan

Varsinkin opintojen alussa tieteellisen tekstin kirjoittaminen oli haastavaa. Kirjoittaminen on vaatinut itseltäni systemaattista harjoittelua, mikä on myös tuottanut tulosta.

Vertasin juuri syksyllä kirjoittamiani tekstejä tämän vuoden alussa kirjoittamiini teksteihin ja huomasin, miten paljon olen kehittynyt puolessa vuodessa. Ensimmäiset tekstit olivat todella tönkköjä, mutta opettajien palautteen ja erilaisten oppimistehtävien työstämisen myötä kirjoitustaitoni on kehittynyt huimasti.

Kokemukseni opetuksesta ja opettajien työskentelystä ovat olleet todella positiivisia. Ajattelin opintojen alussa, että olen jollain tapaa ylimääräinen opiskelija, johon ei juurikaan kiinnitetä huomiota. On ollut mahtavaa nähdä, että esimerkiksi palautetta saa kysyttäessä todella kattavasti. Opettajat ovat tukeneet ja auttaneet jopa yksilötasolla, vaikka parhaimmillaan kursseilla on satoja opiskelijoita kerrallaan.

Olin opintojen alussa hieman epäileväinen siitä, riittävätkö rahkeeni. Parasta on ollut huomata, kuinka hyvin olen pärjännyt ilman toisen asteen koulutuksen tuomaa taustaa.

Sanoisin, että opintoihin pystyy ihan jokainen, mikäli vain oma halu ja tahto on tarpeeksi suuri. Kannustankin kaikkia opiskelemaan taustasta huolimatta, jos siihen on yhtään taipumusta. Kannattaa olla rohkea.

 On ollut mahtavaa nähdä, että esimerkiksi palautetta saa kysyttäessä todella kattavasti. Opettajat ovat tukeneet ja auttaneet jopa yksilötasolla, vaikka parhaimmillaan kursseilla on satoja opiskelijoita kerrallaan.

 

Lisätietoja