Maiju Harila: Opinnoista uutta osaamista ja näkökulmia yritysvastuutyöhön

Tehtyäni kymmenisen vuotta tapahtumatuotannon projektipäällikön töitä aloin kaivata uutta suuntaa uralleni. Jossain vaiheessa minulle kirkastui, että juuri yritysvastuun kenttä on oma juttuni. Jo lapsena huomasin ihmisten eriarvoisen aseman yhteiskunnassa. Siksi haluan vaikuttaa positiivisesti maailmaan esimerkiksi kansainvälisiä kummilapsiani tukemalla. Haluan vastuullisuuden olevan olennainen osa myös työuraani.

Halusin saada vastuullisuuskysymyksille teoreettista taustaa. Siksi Jyväskylän yliopiston monitieteiset Ympäristö, ihminen ja vastuullisuus -opinnot vetivät puoleensa. Päädyin opiskelemaan Jyväskylään, koska täällä oli valmiiksi mietittynä paketti, jossa oli kursseja eri tieteenaloilta. Joku on miettinyt kokonaisuutta samalta kannalta kuin minä. Lisäksi opintojen suorittaminen onnistui täysin etänä. Suoritin lopulta yli 60 opintopisteen verran monitieteisiä vastuullisuusopintoja.

Biologiasta uusi, yllättävä suosikki

Halusin tutustua aiheeseen monista eri näkökulmista ja opiskelin mm. etiikkaa, ihmisoikeuksia ja työelämän monimuotoisuuteen liittyviä kysymyksiä. Haastoin itseäni myös mukavuusalueeni ulkopuolelle ja valitsin opintoihin itselleni vieraampia oppiaineita, kuten kemia, tekoäly ja robotiikka sekä biologia. Nekin kun linkittyvät olennaisesti työelämän vastuullisuuteen.

Yllätykseksi itsellenikin tulin opiskelleeksi paljon biologiaa. Sen myötä ymmärrän nyt paremmin sellaisiakin haasteita, joista en ole aiemmin ollut niin perillä. Toisaalta biologiankursseissa oli myös sellaisia sisältöjä, joihin oli kuitenkin jotain tuttua tarttumapintaa, esimerkiksi YK:n Agenda 2030:een liittyen. Innostuksesta biologian opintoihin kiitokset opettajalleni Saana Kataja-aholle. Hänen tavallaan opettaa oli minulle iso merkitys.

Saanan kursseilla huomasin, kuinka tärkeää opetus minulle on. Opin paremmin, kun joku, joka tietää aiheesta enemmän, avaa asiaa. Sitten luen itsenäisesti sen päälle. Nauhoitetut luennotkin ovat toimivia, mutta parhaiten opin, jos mukana on vielä interaktio. Minähän tiedän jo mitä itse ajattelen, mutta on hyödyllistä ymmärtää, mitä opettaja tai muut opiskelijat ajattelevat! Tämä on erityisen olennaista esimerkiksi erilaisissa eettisissä kysymyksissä.

Kokemus auttaa ja tuo perspektiiviä

Olen 45-vuotias aikuisopiskelija, jolla on kolme tutkintoa takana: kansainvälisen viestinnän maisteritutkinto Australiasta, liiketalouden tradenomitutkinto sekä visuaalisen markkinoinnin ammattitutkinto. Olin pitkään Nokialla töissä monikulttuurisessa ympäristössä. Sen jälkeen olen tehnyt monenlaisia projekteja ja joulukuusta 2017 alkaen toiminut vastuullisuusasiantuntijana.

Opintojeni ajan olen ollut opintovapaalla, jotta voin keskittyä niihin täysillä. Se on ollut minulle hyvä ratkaisu. Tein kaikki opinnot etänä ja se sopi minulle hyvin. Ainoastaan ryhmätöiden tekemisen koin etäyhteyksin vieraiden ihmisten kanssa hankalana.

Oli virkistävää taas opiskella ja huomata, että vaikka edellisistä opinnoista on jo aikaa, minulla on edelleen todella hyvät valmiudet oppia uutta. Nyt opintoihin on vain enemmän perspektiiviä työelämän kautta. Motivaationi on niin korkea, että senkin vuoksi opintoihin on ollut helppo tarttua myös vaikeimpina koronakuukausina, ja olen pysynyt asettamassani aikataulussa. Biologian opettaja Saana kiittikin minua hyvästä asenteestani opiskelua kohtaan. Olen nauttinut opinnoista tosi paljon ja melkein harmittaa, että tämä nyt loppuu!