Yhteiskuntatieteet ja filosofia, Valtteri Lehtonen: Monipuolisesta tarjonnasta itselle sopiva opiskelukokonaisuus Alkio-Opistossa

Valtteri Lehtonen opiskeli avoimessa yliopisto-opetuksessa Alkio-opiston Yhteiskuntatieteet ja filosofia -kokonaisuutta. Kiinnostavien aiheiden opiskelu alkoi ilman pääsykokeista stressaamista ja samalla sai harjoitella yliopisto-opiskelua vuoden ajan. Itselle sopivia opintoja sai muotoilla viestintä- ja kieliopintoja myöten. Lopulta paikka aukesi Jyväskylän yliopiston tutkinto-opiskelijaksi.
Yhteiskuntatieteet ja filosofia, Valtteri Lehtonen: Monipuolisesta tarjonnasta itselle sopiva opiskelukokonaisuus Alkio-Opistossa

Olin juuri päässyt armeijasta ja opiskelurutiinit olivat hukassa. En ollut opiskellut vuoteen. Keskittyminen herpaantui niin paljon, että en päässyt Jyväskylän tai Helsingin yliopistojen pääsykokeista läpi. Tiesin, että halusin kuitenkin opiskella jotain yliopistossa.

Minua kiinnostaa filosofian ja ideologioiden tutkiminen. Alkio-opiston yhteiskunta- ja valtiotieteen linjalla voi opiskella esimerkiksi valtio-oppia, poliittista historiaa, sosiaalitieteitä ja yhteiskuntapolitiikkaa. Alkio-opisto oli hyvä vaihtoehto, koska pystyin aloittamaan minua kiinnostavien aiheiden opiskelun ilman pääsykokeista stressaamista.  Pystyin harjoittelemaan opiskelua yliopistossa vuoden ajan ja kerryttämään yliopistossa hyväksyttäviä opintopisteitä.

Pystyin aloittamaan minua kiinnostavien aiheiden opiskelun ilman pääsykokeista stressaamista ja harjoittelemaan opiskelua yliopistossa vuoden ajan ja kerryttämään yliopistossa hyväksyttäviä opintopisteitä.

Suoritin Alkio-opistossa kolmea opintokokonaisuutta: yhteiskuntatieteet ja filosofia –opintokokonaisuutta JYU avoimeen yliopistoon sekä valtio-opin ja poliittisen historian kursseja Turun yliopiston avoimeen yliopistoon. Osallistuin myös sosiaalitieteiden kursseille. Lisäksi olin mukana kauppatieteiden linjan Talouden teemat -kurssilla, missä sain laajentaa tietoani taloudesta. Myös historian opiskelusta sain makua, koska poliittista historiaa opiskelin yhdessä historian linjalaisten kanssa.

Sain muokata opintojani hyvin laajasti. Monipuolinen kurssitarjonta mahdollisti, että asioista voi muodostaa kokonaiskuvia helpommin. Yhteiskunnallisissa asioissa tämä on todella tärkeää. Lukemisen lisäksi asioista keskusteleminen ja pohtiminen olivat tärkeä osa opiskelua. Pidän siitä, että saa kuulla muiden omia ajatuksia ja että saan itse ilmaista vapaasti ajatuksiani.

Monipuolinen kurssitarjonta mahdollisti, että asioista voi muodostaa kokonaiskuvia helpommin.

Virkamiesruotsi suoritettu ennen tutkinto-opintoja

Alkiolla suoritin myös Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston viestintä- ja kieliopintoja. Monet jättävät virkamiesruotsin yliopistossa viimeiseksi kurssiksi, mutta Alkiolla tein sen valmiiksi jo ennen tutkinto-opintoja. Pystyin suorittamaan myös ruotsin kertauskursseja valmentaakseni itseni virkamiesruotsiin. Puheviestinnän perusteissa harjoittelin tehokasta ilmaisua kannustavassa ilmapiirissä. Academic Reading -opinnot valmensivat englanninkielisen tieteellisen tekstin ymmärtämiseen. Ne opinnot on todella hyvä olla suoritettuna, koska englanti on todella tärkeä kieli yliopistotasolla. Kirjoitusviestinnässä hioin kirjoittamista, ja erityisesti viittaamista, joka on yksinkertaisesti pakko oppia, jotta pärjää yliopistossa.

Opistolla voi muokata hyvin opiskelujen hintaa. Olen voinut valita, mitä kaikkia kursseja opiskelen ja mihin ruokailuihin osallistun. Itse en asunut opistolla, joten opiskelumaksuuni ei tullut opiston majoittumiseen liittyvää maksua. Autoilijoille huomio, että opistolla on mahdollisuus myös lämmitystolppiin autoille!

Yhteishaussa pääsin Jyväskylän yliopistoon yhteiskuntatieteelliseen eli ensimmäiseen hakukohteeseeni.

En ole ollut kovin sosiaalinen aikaisemmin, mutta Alkiolla tutustuin moniin uusiin ihmisiin ja löysin runsaasti uusia kavereita. Opistolla on hyvä yhteishenki. Kaikenlaiset tapahtumat, kuten tähkäbileet ja sumusuunnistukset, auttavat ihmisiin tutustumisessa.

Olen hyvin tyytyväinen opiskeluaikaani Alkio-opistossa ja sen myötä opintoihini avoimessa yliopistossa. Sain itse päättää, mitä ja miten opiskelen. Opetuksen laatu oli hyvä ja opettajat ja muu henkilökunta avuliaita. Aina voi kysyä apua.

Opistovuoden jälkeen kevään yhteishaussa pääsin Jyväskylän yliopistoon yhteiskuntatieteelliseen eli ensimmäiseen hakukohteeseeni.

Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opiston oven avaa vuosittain yli kaksi sataa eri puolilta Suomea tullutta opiskelijaa. Yhteistyökumppaneinamme on viisi yliopistoa ja kolme ammattikorkeakoulua.

Alkiolla saat laadukasta opetusta ja yksilöllistä ohjausta. Voit valita monipuolisesta opintotarjonnastamme sinua kiinnostavia opintoja, kehittää samalla akateemisia opiskelutaitojasi ja suorittaa osia tulevasta korkeakoulututkinnostasi. Opistoyhteisö tukee sinua opinnoissa onnistumisessa tarjoten monia mahdollisuuksia kasvuun, sivistykseen ja tulevaisuutesi alan löytymiseen. 

Alkiolla vallitsee hyvä yhteishenki ja lämmin, rento ilmapiiri. Saat ainutlaatuisia kokemuksia ja elinikäisiä ystäviä.  Aktiivisen korkeakouluun suuntaavan opiskeluvuoden myötä otat isoja askeleita kohti tavoitteitasi!