Yhteiskuntatieteet ja filosofia, Valtteri Lehtonen: Monipuolisesta tarjonnasta itselle sopiva opiskelukokonaisuus (Alkio-Opisto)

Valtteri Lehtonen opiskeli avoimessa yliopisto-opetuksessa Alkio-opiston Yhteiskuntatieteet ja filosofia -kokonaisuutta. Kiinnostavien aiheiden opiskelu alkoi ilman pääsykokeista stressaamista ja samalla sai harjoitella yliopisto-opiskelua vuoden ajan. Itselle sopivia opintokokonaisuuksia sai muotoilla viestintä- ja kieliopintoja myöten ja lopulta paikka aukesi Jyväskylän yliopiston tutkinto-opiskelijaksi.
Yhteiskuntatieteet ja filosofia, Valtteri Lehtonen: Monipuolisesta tarjonnasta itselle sopiva opiskelukokonaisuus (Alkio-Opisto)

Keväällä 2017 opiskelurutiinit olivat hukassa, koska olin juuri päässyt armeijasta ja en ollut opiskellut vuoteen. Keskittyminen herpaantui niin paljon, että en päässyt Jyväskylän tai Helsingin yliopistojen pääsykokeista läpi. Tiesin, että halusin kuitenkin opiskella jotain yliopistossa. Itseäni kiinnostaa filosofian ja ideologioiden tutkiminen. Alkio-opiston yhteiskunta- ja valtiotieteen linjalla voi opiskella esimerkiksi valtio-oppia, poliittista historiaa, sosiaalitieteitä ja yhteiskuntapolitiikkaa. Alkio-opisto oli hyvä vaihtoehto, koska pystyin aloittamaan minua kiinnostavien aiheiden opiskelun ilman pääsykokeista stressaamista. Ja tämä tarkoittaa sitä, että pystyn harjoittelemaan opiskelua yliopistossa vuoden ajan kerryttäen samalla yliopistossa hyväksyttäviä opintopisteitä valmiiksi.

Pystyin aloittamaan minua kiinnostavien aiheiden opiskelun ilman pääsykokeista stressaamista ja harjoittelemaan opiskelua yliopistossa vuoden ajan kerryttäen samalla yliopistossa hyväksyttäviä opintopisteitä valmiiksi.

Suoritan nyt Alkio-opistossa kolmea opintokokonaisuutta: yhteiskuntatieteet ja filosofia –opintokokonaisuutta Jyväskylän yliopiston avoimeen yliopistoon sekä valtio-opin ja poliittisen historian kursseja Turun yliopiston avoimeen yliopistoon. Olen pystynyt osallistumaan sosiaalitieteiden kursseihin, vaikka en niitä suoritakaan opintokokonaisuuksina. Lisäksi olen voinut osallistua kauppatieteiden linjan talouden teemat -kurssille, missä olen voinut laajentaa tietoani taloudesta. Myöskin historian opiskelusta olen saanut makua, koska poliittista historiaa on voinut opiskella yhdessä historian linjalaisten kanssa. Eli opiskeluni on ollut hyvin monipuolista. Olen voinut muokata opintojani hyvin laajasti, ja monipuolinen kurssitarjonta on mahdollistanut sen, että asioista voi muodostaa kokonaiskuvia helpommin. Yhteiskunnallisissa asioissa tämä on todella tärkeää.

Lukemisen lisäksi asioista keskusteleminen ja pohtiminen ovat olleet tärkeä osa opiskelua. Valinnaisella Alkio-kerho-kurssilla opiskelijat saavat itse tuoda mielenkiintoisia yhteiskunnallisia ja muitakin kysymyksiä esiin, ja keskustella vapaasti näistä muiden opiskelijoiden ja opettajan kanssa. Pidän siitä, että saa kuulla muiden omia ajatuksia ja että saan itse sanoa vapaasti mitä haluan. On todella hauskaa, että saa pohtia asioita muiden kanssa näin vapaasti.

Olen voinut muokata opintojani hyvin laajasti, ja monipuolinen kurssitarjonta on mahdollistanut sen, että asioista voi muodostaa kokonaiskuvia helpommin.

Alkiolla olen voinut suorittaa myös Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston viestintä- ja kieliopintoja. Monet jättävät virkamiesruotsin yliopistossa viimeiseksi kurssiksi, mutta Alkiolla olen voinut suorittaa tämän valmiiksi ennen yliopistoa. Olen voinut suorittaa myös ruotsin kertauskursseja valmentaakseni itseni virkamiesruotsiin. Puheviestinnän perusteissa olen voinut harjoitella tehokasta ilmaisua kannustavassa ilmapiirissä. Academic Reading -opinnot valmentavat englanninkielisen tieteellisen tekstin ymmärtämiseen ja ne opinnot on todella hyvä olla suoritettuna, koska englanti on todella tärkeä kieli yliopistotasolla. Kirjoitusviestinnässä olen voinut hioa kirjoittamista, ja erityisesti viittaamista, joka on yksinkertaisesti pakko oppia, jotta pärjää yliopistossa.

Opistolla voi muokata hyvin opiskelujen hintaa, sillä olen voinut valita, mitä kaikkia kursseja opiskelen ja mihin ruokailuihin osallistun. Itse en asu opistolla, vaan kuljen omalla autolla Jyväskylästä, joten opiskelumaksuni ei sisällä opiston majoittumiseen liittyvää maksua. Autoilijoille se huomio, että opistolla on mahdollisuus myös lämmitystolppiin autoille!

Kevään 2018 yhteishaussa pääsin Jyväskylän yliopistoon yhteiskuntatieteelliseen eli ensimmäiseen hakukohteeseeni.

En ole ollut kovin sosiaalinen aikaisemmin, mutta Alkiolla olen tutustunut todella moneen uuteen ihmiseen, ja olen löytänyt runsaasti uusia kavereita. Opistolla on hyvä yhteishenki, tai ainakin parhain yhteishenki kaikista kouluista, missä olen opiskellut. Tällä hetkellä opistolla opiskelee noin 240 oppilasta, joten ihmisiä ei ole mielestäni liikaa. Vaikka kaikkia ei tunnekaan, olen kumminkin melko hyvin perillä siitä, kuka on milläkin linjalla. Missään aiemmassa koulussa en ole tuntenut koko luokkaa, mutta nyt tunnen koko oman linjani opiskelijat hyvin, ja tämän päälle runsaasti muiden linjojen ihmisiä. Ihmisiä oppii tuntemaan vuoden aikana hyvin, ja olen tutustunut myös pariin tammikuussa opiskelemaan tulleeseen tyyppiin. Hekin ovat päässeet opiskeluelämään mukaan aika jouhevasti. Kaikenlaiset tapahtumat, kuten tähkäbileet ja sumusuunnistukset, auttavat ihmisiin tutustumisessa.

Olen hyvin tyytyväinen opiskeluihin, koska olen voinut päättää, mitä ja miten opiskelen. Olen ollut tyytyväinen opetuksen laatuun. Opettajat ja muu henkilökunta ovat olleet avuliaita, ja heiltä kehtaa helposti kysyä apua. Sen lisäksi, että itse opiskelen täällä valtio-oppia, veljeni sattumalta päätyi tänne myös samaan aikaan. Hän opiskelee historian linjalla, ja hän on myöskin ollut hyvin tyytyväinen opistoelämään. 

Kevään 2018 yhteishaussa pääsin Jyväskylän yliopistoon yhteiskuntatieteelliseen eli ensimmäiseen hakukohteeseeni.

Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opiston oven avaa vuosittain yli kaksi sataa eri puolilta Suomea tullutta opiskelijaa. Yhteistyökumppaneinamme on viisi yliopistoa ja kolme ammattikorkeakoulua.

Alkiolla saat laadukasta opetusta ja yksilöllistä ohjausta. Voit valita monipuolisesta opintotarjonnastamme sinua kiinnostavia opintoja, kehittää samalla akateemisia opiskelutaitojasi ja suorittaa osia tulevasta korkeakoulututkinnostasi. Opistoyhteisö tukee sinua opinnoissa onnistumisessa tarjoten monia mahdollisuuksia kasvuun, sivistykseen ja tulevaisuutesi alan löytymiseen. 

Alkiolla vallitsee hyvä yhteishenki ja lämmin, rento ilmapiiri. Saat ainutlaatuisia kokemuksia ja elinikäisiä ystäviä.  Aktiivisen korkeakouluun suuntaavan opiskeluvuoden myötä otat isoja askeleita kohti tavoitteitasi!