11.04.2018

Monipuolisesta tarjonnasta itselle sopiva opiskelukokonaisuus (Yhteiskuntatieteet ja filosofia, Alkio-Opisto, Valtteri)

Valtteri opiskelee avoimessa yliopisto-opetuksessa Alkio-opistossa Yhteiskuntatieteet ja filosofia -kokonaisuutta. Opinnot ovat Jyväskylän yliopiston opetussuunnitelmien mukaiset. Valtteri on näin voinut aloittaa kiinnostavien aiheiden yliopisto-opiskelun ilman pääsykokeista stressaamista ja harjoittelemaan yliopisto-opiskelua vuoden ajan. Myös opintopisteitä kertyy valmiiksi. Hän on saanut muotoiltua itselleen sopivia opintokokonaisuuksia monipuolisen opintotarjonnan avulla viestintä- ja kieliopintoja myöten.

Opiskelijatarina liittyy kokonaisuuksiin: yhteiskuntatieteet ja filosofia, opiskelu yhteistyöoppilaitoksissa, Alkio-opisto

Keväällä 2017 opiskelurutiinit olivat hukassa, koska olin juuri päässyt armeijasta ja en ollut opiskellut vuoteen. Keskittyminen herpaantui niin paljon, että en päässyt Jyväskylän tai Helsingin yliopistojen pääsykokeista läpi. Tiesin, että halusin kuitenkin opiskella jotain yliopistossa - itseäni kiinnostaa filosofian ja ideologioiden tutkiminen. Alkio-opiston yhteiskunta- ja valtiotieteen linjalla voi opiskella esimerkiksi valtio-oppia, poliittista historiaa, sosiaalitieteitä ja yhteiskuntapolitiikkaa. Alkio-opisto oli hyvä vaihtoehto, koska pystyin aloittamaan minua kiinnostavien aiheiden opiskelun ilman pääsykokeista stressaamista. Ja tämä tarkoittaa sitä, että pystyn harjoittelemaan opiskelua yliopistossa vuoden ajan kerryttäen samalla yliopistossa hyväksyttäviä opintopisteitä valmiiksi.

Pystyin aloittamaan minua kiinnostavien aiheiden opiskelun ilman pääsykokeista stressaamista ja harjoittelemaan opiskelua yliopistossa vuoden ajan kerryttäen samalla yliopistossa hyväksyttäviä opintopisteitä valmiiksi.

Suoritan nyt Alkio-opistossa kolmea opintokokonaisuutta: yhteiskuntatieteet ja filosofia –opintokokonaisuutta Jyväskylän yliopiston avoimeen yliopistoon sekä valtio-opin ja poliittisen historian kursseja Turun yliopiston avoimeen yliopistoon. Olen pystynyt osallistumaan sosiaalitieteiden kursseihin, vaikka en niitä suoritakaan opintokokonaisuuksina. Lisäksi olen voinut osallistua kauppatieteiden linjan talouden teemat -kurssille, missä olen voinut laajentaa tietoani taloudesta. Myöskin historian opiskelusta olen saanut makua, koska poliittista historiaa on voinut opiskella yhdessä historian linjalaisten kanssa. Eli opiskeluni on ollut hyvin monipuolista. Olen voinut muokata opintojani hyvin laajasti, ja monipuolinen kurssitarjonta on mahdollistanut sen, että asioista voi muodostaa kokonaiskuvia helpommin. Yhteiskunnallisissa asioissa tämä on todella tärkeää.

Lukemisen lisäksi asioista keskusteleminen ja pohtiminen ovat olleet tärkeä osa opiskelua. Valinnaisella Alkio-kerho-kurssilla opiskelijat saavat itse tuoda mielenkiintoisia yhteiskunnallisia ja muitakin kysymyksiä esiin, ja keskustella vapaasti näistä muiden opiskelijoiden ja opettajan kanssa. Pidän siitä, että saa kuulla muiden omia ajatuksia ja että saan itse sanoa vapaasti mitä haluan. On todella hauskaa, että saa pohtia asioita muiden kanssa näin vapaasti.

Alkiolla olen voinut suorittaa myös Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston viestintä- ja kieliopintoja. Monet jättävät virkamiesruotsin yliopistossa viimeiseksi kurssiksi, mutta Alkiolla olen voinut suorittaa tämän valmiiksi ennen yliopistoa. Olen voinut suorittaa myös ruotsin kertauskursseja valmentaakseni itseni virkamiesruotsiin. Puheviestinnän perusteissa olen voinut harjoitella tehokasta ilmaisua kannustavassa ilmapiirissä. Academic Reading -opinnot valmentavat englanninkielisen tieteellisen tekstin ymmärtämiseen ja ne opinnot on todella hyvä olla suoritettuna, koska englanti on todella tärkeä kieli yliopistotasolla. Kirjoitusviestinnässä olen voinut hioa kirjoittamista, ja erityisesti viittaamista, joka on yksinkertaisesti pakko oppia, jotta pärjää yliopistossa.

Opistolla voi muokata hyvin opiskelujen hintaa, sillä olen voinut valita, mitä kaikkia kursseja opiskelen ja mihin ruokailuihin osallistun. Itse en asu opistolla, vaan kuljen omalla autolla Jyväskylästä, joten opiskelumaksuni ei sisällä opiston majoittumiseen liittyvää maksua. Autoilijoille se huomio, että opistolla on mahdollisuus myös lämmitystolppiin autoille!

Alkiolla olen tutustunut todella moneen uuteen ihmiseen, ja olen löytänyt runsaasti uusia kavereita. Opistolla on hyvä yhteishenki.

En ole ollut kovin sosiaalinen aikaisemmin, mutta Alkiolla olen tutustunut todella moneen uuteen ihmiseen, ja olen löytänyt runsaasti uusia kavereita. Opistolla on hyvä yhteishenki, tai ainakin parhain yhteishenki kaikista kouluista, missä olen opiskellut. Tällä hetkellä opistolla opiskelee noin 240 oppilasta, joten ihmisiä ei ole mielestäni liikaa. Vaikka kaikkia ei tunnekaan, olen kumminkin melko hyvin perillä siitä, kuka on milläkin linjalla. Missään aiemmassa koulussa en ole tuntenut koko luokkaa, mutta nyt tunnen koko oman linjani opiskelijat hyvin, ja tämän päälle runsaasti muiden linjojen ihmisiä. Ihmisiä oppii tuntemaan vuoden aikana hyvin, ja olen tutustunut myös pariin tammikuussa opiskelemaan tulleeseen tyyppiin. Hekin ovat päässeet opiskeluelämään mukaan aika jouhevasti. Kaikenlaiset tapahtumat, kuten tähkäbileet ja sumusuunnistukset, auttavat ihmisiin tutustumisessa.

Olen hyvin tyytyväinen opiskeluihin, koska olen voinut päättää, mitä ja miten opiskelen. Olen ollut tyytyväinen opetuksen laatuun. Opettajat ja muu henkilökunta ovat olleet avuliaita, ja heiltä kehtaa helposti kysyä apua. Sen lisäksi, että itse opiskelen täällä valtio-oppia, veljeni sattumalta päätyi tänne myös samaan aikaan. Hän opiskelee historian linjalla, ja hän on myöskin ollut hyvin tyytyväinen opistoelämään.

Valtteri Lehtonen, Alkio-opiston yhteiskunta- ja valtiotieteet -linja 2017–2018