Museologia, Maria Kuula: Perusopinnot valmiiksi töiden ohessa

Lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Maria Kuula pohti alanvaihtoa ja tarttui Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston museologian opintoihin hetken mielijohteesta. Rakkaus historiaa ja museoita kohtaan tekivät alan valitsemisesta helppoa. Maria löysi opintojen aikana itsestään uusia vahvuuksia ja suunnittelee nyt kesätöiden tekemistä museossa.

Museologian johdantokurssi iski minuun kuin tuhat volttia. Olen aina ollut kiinnostunut historiasta ja rakastan museoita, joten jo opintojen kuvaus avoimen yliopiston nettisivuilla sai minut innostumaan. Päätin kokeilla aluksi yhtä kurssia, ja se vei mennessään. Opintojen kuvaus vastasi hyvin kurssien varsinaista sisältöä. Avoimen yliopiston joustavien opiskelumahdollisuuksien ansiosta pystyin sovittamaan loputkin opinnoista yhteen päivätyöni kanssa.

Erinomainen etätoteutus

Opintojen suorittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan töiden ohella vaati motivaatiota ja suunnittelua, mutta joustava etäopiskelu sopi tilanteeseeni hyvin. Museologian perusopinnot harjoittelua lukuun ottamatta pystyi suorittamaan etäyhteydellä.

Asiantuntijana voin sanoa, että verkkokurssit olivat pedagogisesti todella hyvin toteutettuja ja niiden suorittaminen oli miellyttävää.

Opiskelun ja etätentit sai ajoittaa itselle sopiviin kohtiin. Asiantuntijana voin sanoa, että verkkokurssit olivat pedagogisesti todella hyvin toteutettuja ja niiden suorittaminen oli miellyttävää. Opetusympäristöt oli laadittu huolella, eikä kenellekään pitäisi tulla ongelmia teknisessä puolessa, kunhan vain on tietokone käytettävissä. Sainkin opiskelusta myös hyviä vinkkejä omaan työhöni opettajana ja erityisesti siihen, miten verkko-opetusta kannattaa suunnitella.

Pidin museologian opintojen sisällöstä kovasti. Kun sain ensimmäisestä kurssista täydet pisteet, innostuin tähtäämään samaan muillakin kursseilla – alkoi jännittää kuin ennen vanhaan opiskellessa. Viimeisen kurssin kohdalla luulin säveltäneeni tenttiin omiani, mutta ilmeisesti olin sisäistänyt asioita sen verran hyvin, ettei pisteitä pudonnut siitäkään kurssista. Iän tuomasta kokemuksesta ja yleistiedosta oli varmasti myös apua.

Innostava harjoittelujakso

Parasta opinnoissa oli kuitenkin harjoittelujakso, jonka suoritin Suomen käsityön museossa Jyväskylässä. Museologian ala voi kuulostaa nimen perusteella hyvin teoreettiselta, mutta itse työ on käytännönläheistä. Pääsin tekemään esimerkiksi inventointia, arkistointia ja muuta keskittymistä ja huolellisuutta vaativaa työtä.

Löysinkin itsestäni harjoittelun aikana uusia vahvuuksia, sillä olen aina pitänyt itseäni enemmänkin persoonana, joka roiskii sinne tänne. Opettajana olen kyllä ollut jämpti ja tarkkakin, mutta nyt huomasin nauttivani, kun sain laittaa kaiken keskittymisen yhteen asiaan. Olenkin hyvä myös pikkutarkassa työssä!

Täytyy antaa kiitosta myös sille, että minun annettiin harjoittelussa tehdä itse paljon niitä asioita, joihin minulla oli intoa. Työyhteisö otti minut hyvin vastaan ja luotti minun tekevän hyvää työtä. Oli myös hienoa päästä keskustelemaan museoalan ammattilaisten kanssa minua kiinnostavista aiheista.

Mahdollisuuksia työelämään ja vapaa-ajalle

Minulla ei ole vielä aikeita vaihtaa päivätöitäni opettajana museologian alalle, mutta sain opinnoista myös paljon muuta sisältöä elämääni. Alan tuntemus avaa ovia vapaa-ajalle, esimerkiksi kulttuuriluotsina toimimiseen tai muuhun vapaaehtoistoimintaan. Tulevaisuudessa olen kiinnostunut opiskelemaan alaa maisteriksi asti, ja Jyväskylä onkin siihen erinomainen paikka.

Omassa tapauksessani historia ja museologia ovat aiheina myös niin lähellä työtäni kirjallisuuden opettajana, että opinnoista on väistämättä hyötyä myös nykyisellä työuralla. Opettajana minulla on lisäksi kesäloma, jonka aikana olen suunnitellut tekeväni kesätöitä museologian alalla.

Opiskelu kannattaa aina, sillä avoimessa yliopistossa myös yksittäisten kurssien kokeileminen on helppoa. Nuorempana avoimen yliopiston tarjoamat mahdollisuudet eivät olleet minullakaan mielessä ja olisi hienoa, jos kynnys niihin tarttumiseen vielä madaltuisi. Yksi entinen opiskelijani on esimerkiksi päässyt avoimen väylän kautta Jyväskylän yliopiston tutkinto-opiskelijaksi ja opiskelee nyt opettajaksi.

Museologian alaa voin suositella heille, joilla on kiinnostusta historiaa kohtaan. Museologia sopii mielestäni erinomaisesti myös sivuaineeksi erilaisille humanistisille aloille, sillä sisällöt menevät hyvin yhteen esimerkiksi kulttuurialojen ja historian kanssa. Alalla on myös hyvä mahdollisuus tehdä töitä opintojen ohessa, ja harjoittelun kautta saa luotua suoria siteitä työelämään.

Maria Kuula
Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja