22.03.2018

Omaa opintosuuntaa etsimässä (psykologia, Emma)

Julkaistu: Lokakuu 2017

Tämä opiskelijatarina liittyy kokonaisuuksiin: psykologia, tavoitteena tutkinto

Tarina on päivitys Emman aiempaan opiskelijatarinaan, joka on julkaistu kesällä 2017.

Valmistuin ylioppilaaksi syksyllä 2015. Minusta tuntui luonnolliselta ratkaisulta käyttää välivuosi panostamalla täysillä yleisurheiluun ja aitajuoksuun, jossa tavoitteeni ovat kansainvälisessä menestymisessä. Toki olen tehnyt ohessa hieman töitä ja hakenut molempina keväinä 2016 ja 2017 korkeakouluihin. Nämä yhteishaut tein kuitenkin lähinnä ajatuksella päästä ”katselemaan pääsykokeita”. En ole vielä löytänyt alaa, jota haluaisin varmuudella opiskella ja jonka parissa tahtoisin tehdä töitä tulevaisuudessa.

Psykologia on aineena aina kiinnostanut minua. Lukiossa se oli reaaliaineista ehdoton suosikki, ja kirjoituksetkin kyseisestä aineesta sujuivat mukavasti. Alalle pääsy on kuitenkin todella haastavaa ja pääsykokeisiin lukeminen vie paljon aikaa. Nämä asiat huomioon ottaen jätin välistä ”turhan” panostamisen lukemiseen viime keväänä. Lisäksi olin myös epävarma siitä, onko psykologia ala, jolla haluan tulevaisuudessa työskennellä. Opintojen aloittaminen Jyväskylän avoimessa yliopistossa tarjosikin loistavan mahdollisuuden pohtia seuraavan vuoden ajan, miltä alan opinnot tuntuvat ja haluanko psykologiasta tutkinnon.

Joustavia opintoja omaan tahtiin

Kurssit voi suorittaa kotoa tai mistä käsin vaan ilman läsnäolovelvoitetta. Minun on siis helppoa yhdistää täyspainoinen harjoittelu opintoihin!

Olin kuullut opinnoista avoimessa jo aikaisemmin pelkästään hyvää, mutta tänä syksynä vaihtoehto tuntui selkeästi omaan tilanteeseen sopivalta. Minulle oli erityisen iso plussa, että vastuu omasta tekemisestä ja aikatauluttamisesta on täysin itsellä ja kurssit voi suorittaa kotoa tai mistä käsin vaan ilman läsnäolovelvoitetta. Minun on siis helppoa yhdistää täyspainoinen harjoittelu opintoihin suorittamalla kursseja silloin, kun treeneiltä ja muulta urheiluun käytettävältä ajalta ehdin.

Ensimmäinen askel opinnoissani oli HOPS- opintosuunnitelman tekeminen. Suunnitelmassa kertailtiin ensin aiempia opintokokemuksia sekä lisäksi pohdittiin, millainen olen opiskelijana ja oppijana. Sen jälkeen suunnitelmassa asetettiin tavoitteet ja aikataulu opiskelulle. Suunnitteluun annettiin yhtä vapaat kädet, kun kaikkeen muuhunkin tekemiseen. Itse halusin urheilun takia mahdollisimman väljän tahdin, joten minulla on tarkoituksena tehdä vuoden aikana psykologian perusopinnot, viisi kurssia. Aikaa tekemiselle suunnittelin olevan 1,5-2 kuukautta per kurssi.

Selkeät ohjeet ja apua haasteisiin

Tämän jälkeen pääsin opintojen kimppuun! Ohjeet aloittamiseen löytyivät helposti ja olivat selkeitä. Kaikki materiaalit, mukaan lukien E-kirjat, löytyivät tietokoneelta. Kotoa ei siis tarvinnut liikkua kuin hankkimaan yliopiston kirjastotunnukset. Kirjallisuuden läpikäymisessä haasteita ovat tuoneet materiaalin osittainen englanninkielisyys ja pitkä tauko opinnoista. Olen huomannut, että tärkeintä on oman rytmin löytäminen tekemiseen. Niin aion tsempata myös haastavat osiot, joita varmasti nousee alussa esiin. Onneksi olen saanut selkeät ohjeet myös siitä, mistä kurssista on järkevintä aloittaa, jotta haasteet eivät alkuun tuntuisi liian suurilta. Ensimmäisen kurssin aihealue on myös ollut pitkälti sellaista, mikä on suhteellisen hyvin muistissa lukio-opinnoista.

Ennalta ohjeistetun aloituskurssin (tässä tapauksessa kehityspsykologia) jälkeen suoritusjärjestyksen saa itse suunnitella. Kahden kurssin kerrottiin ennalta olevan haastavampia, joten niiden jättäminen opintojen loppupäähän on mielestäni järkevää. Muuten ajattelin vasta ensimmäisen kurssin jälkeen päättää tarkemmin, mistä jatkan. On varmasti pitkälti myös aineesta kiinni, kannattaako sisällöt suorittaa tarkassa järjestyksessä, vai osittain vapaammin niin kuin psykologian kohdalla.

Jännitin ennen opintojen aloittamista lähinnä tietokoneen käyttöä ainoana opintovälineenä. Osaanko käyttää kaikkia tarvittavia ohjelmia ja etsiä kaiken tarvittavan materiaalin? Haasteita on tullutkin eteen. Ohjelmien käytössä oli alussa pientä takkuamista ja se on vaatinut jonkin verran opettelua. Onneksi avoimelta yliopistolta on saanut pyydettäessä hyvin apua. Nyt tuntuu jo, että ohjelmistot ovat hallinnassa ja voin siirtää keskittymisen itse opiskeluun.

Toivon, että opintoihin syttyy nyt kunnon innostus ja suunnitellussa tahdissa on helppo pysyä! Jossain vaiheessa täysin omavastuinen tekeminen voi varmasti myös haastaa, sillä kaikki motivaatio täytyy lähteä itsestä. Kukaan ei ole ”pakottamassa” mihinkään, eikä läsnäolo velvoitteita ole. Onneksi aihe on sen verran kiinnostava, että kaikki sujuu varmasti niin kuin pitääkin. Vuodesta tulee varmasti mielenkiintoinen!

Opiskelijatarinat ovat opiskelijoiden itsensä kirjoittamia ja kirjoitettu heidän näkökulmastaan ennen julkaisuhetkeä. Tarkistathan ajantasaiset tiedot aina verkkosivuiltamme.