Kauppatieteet, Nea Nevalainen: Avoin yliopisto opetti pitkäjänteisyyttä ja käytännön opiskelutaitoja

Nea Nevalainen huomasi lukion jälkeen, että markkinoinnissa yhdistyivät kaikki hänen kiinnostuksen kohteensa. Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa hän suoritti lukuvuoden edestä opintoja, kehitti opiskelutaitojaan sekä nappasi paikan kauppatieteiden tutkinto-ohjelmasta.

Peruskoulussa sain kaseja ja ysejä tekemättä oikeastaan mitään. Sitten siirryin lukioon, jossa olisikin pitänyt nähdä arvosanojen eteen vaivaa. Motivaationi laski, ja kävin paljon töissä jopa silloin, kun olisi pitänyt lukea ylioppilaskirjoituksiin.

Valmistuin lukiosta C:n paperein. En kirjoittanut esimerkiksi matematiikkaa ollenkaan. Ylioppilastodistukseni ei siis edistänyt juurikaan pyrkimistä korkeakouluun.

Tiesin haluavani yliopistoon, mutten ollut ihan varma mitä haluaisin opiskella. Oikeustiede kiinnosti, mutta kauppatieteet tuntuivat yleishyödyllisemmiltä. Toisaalta olin myös tosi kiinnostunut markkinoinnista ja viestinnästä.

Ajattelin, etten voisi pärjätä kauppakorkeakoulussa, sillä en ole yhtään hyvä matematiikassa. Otin kuitenkin selvää, mitä kaikkea kauppiksessa voi opiskella. Aika pian kävi selväksi, ettei matematiikan osaamattomuus suljekaan pois juuri mitään. Huomaan, että kauppatieteistä puhutaan usein siten, että tarkoitetaan käytännössä vain laskentatoimea.

Jyväskylässä kiinnosti monipuolisuus ja opiskelijakulttuuri

Keväällä 2020 luin pääsykokeisiin mutten päässyt sisään. Pohdin, että mitäs sitten tekisin; koin tehneeni jo tarpeeksi töitä ja halusin ryhtyä edistämään opintoja. Hyvä ystäväni oli opiskellut kauppatieteitä avoimessa yliopistossa ja vinkkasi siitä minullekin.

Aloin selvittämään asiaa ja päätin tähdätä Jyväskylään. Jyväskylä oli tarpeeksi, muttei liian kaukana kotikaupungistani Kotkasta. Jyväskylä on todellinen opiskelijakaupunki, ja Jyväskylän kauppakorkeakoulussa voi opiskella paljon muutakin kuin sitä laskentatoimea. Katsoin toki myös eri tutkinto-ohjelmien pääsyvaatimuksia ja totesin, että Jyväskylän keskiarvorajalla olisi ihan mahdollista päästä sisään.

Muutin sitten Jyväskylään ja aloin tekemään opintoja avoimessa yliopistossa. Avoimen opintoja voi tehdä myös etäyhteyksin. Vuoden aikana suoritin 60 opintopistettä eli käytännössä yhden lukuvuoden opinnot. Liiketoimintaosaamisen perusopintojen ja vaadittujen viestintä- ja kieliopintojen jälkeen sai itse päättää, mitä opintojaksoja väyläopintoihinsa valitsee, joten aloin heti tekemään markkinoinnin ja viestinnän johtamisen opintoja.

Monitieteisyys kiehtoo kauppatieteiden opinnoissa

Avoimessa opin paljon siitä, miten yliopistossa opiskellaan. Se oli itselleni näytön paikka, joka opetti kohtaamaan haasteet ja toi paljon pitkäjänteisyyttä. Aluksi tuntui, kuin minut olisi heitetty kylmään veteen, mutta apua kyllä sai ottamalla reippaasti yhteyttä opettajiin. Sain tosi konkreettisia neuvoja esimerkiksi siihen, mihin kannatti kiinnittää huomiota tai mitä kurssityöltä haettiin.

Syksy tuntui vähän taistelulta alkuvaikeuksien vuoksi, mutta joulun jälkeen huomasin, että olin saanut hyviä arvosanoja eikä se ollutkaan aivan mahdotonta. Toi paljon motivaatiota ymmärtää, että saattaisin todella päästä yliopistoon.

Kun yhteishaun tulokset sitten tulivat, oli fiilis aivan uskomaton. Oli älyttömän palkitsevaa tietää tehneensä ihan itse töitä vuoden yliopisto-opintojen edestä. Lukiossa en saanut mitään parhaita arvosanoja, joten pitää paikkansa, että opiskeleminen on paljon motivoivampaa, kun on löytänyt oman juttunsa.

Tällä hetkellä minulle on tosi selvää, mitä haluan opiskella. Markkinointi ja viestinnän johtaminen tukevat hyvin toisiaan, minkä lisäksi voisin kuvitella ottavani sivuaineeksi vaikkapa psykologian opintoja. Jyväskylän yliopistossa on panostettu paljon opintojen monitieteisyyteen, ja uskon, että täältä löytyy jokaiselle jotain.

Vaikka markkinointi on niin sanotusti kaupallinen ala, se on tosi liitännäinen ihmiseen. Lempiaineeni lukiossa olivat psykologia, yhteiskuntaoppi ja äidinkieli, ja markkinointi tuntuu olevan sekoitus niitä kaikkia. Keväällä minulla oli pari niin kiinnostavaa kurssia, että melkein harmitti, kun kesäloma alkoi.

”Olen tyytyväinen, että polkuni kävi avoimen yliopiston kautta”

En tiedä, olisinko koskaan päässyt yliopistoon pääsykokeella, sillä se vaatii täyden fokuksen muutaman kuukauden ajan. Avoimessa yliopistossa pystyi työskentelemään pitkäjänteisemmin ja tunnistamaan omat kehitystarpeet.

Olen jopa tyytyväinen, että polkuni yliopistoon kävi avoimen yliopiston kautta. Sain siitä mittaamattoman paljon hyötyä. Kun ajattelee vaikkapa kandidaatin tutkielmaa, jonka kirjoitan ensi keväänä, niin olen jo tehnyt avoimessa samanmittaisia oppimistehtäviä ja oppinut etsimään ja jäsentelemään tietoa.

Kun aloitin tutkinto-opiskelijana, osasin heti viitata oikein lähteisiin ja kirjoittaa tieteellistä tekstiä. Tiesin myös kuinka etsiä kirjoista ne tiedot, joita oikeasti tarvitsin. On kiva huomata, että oma osaamistaso on jo niin korkealla. Nea Nevalainen

Lue lisää: