Psykologia, Henri Lepola: Opintoja saa tehdä itsenäisesti ja omien aikataulujen mukaan

Kymmenisen vuotta sosiaalialalla työskennellyt Henri Lepola todellakin pitää opiskelusta. Aiemmalta tutkinnoltaan hän on filosofian maisteri yleisestä kirjallisuustieteestä, minkä lisäksi hän on suorittanut merkittävän määrän opintoja Jyväskylän ja Tampereen avoimessa yliopistossa. Hänen mielestään meistä kukaan ei ole koskaan valmis ihmisenä tai oppijana.

Olen mielenkiinnon kautta oppija. Tarkoitan tällä sitä, että luen hyvin paljon kaikenlaista itseäni kiinnostavaa, ja opintotaustaani kuvaa tietynlainen rönsyilevyys. Vuosien varrella olen opiskellut muun muassa sosiaalityötä, hallintotieteitä, erityispedagogiikkaa ja oikeustiedettä.

Sosiaalityöntekijän ammattiin kouluttauduin aikanaan työn ohella. Koin oman alani, eli kirjallisuustieteen, työt niin ennalta-arvaamattomiksi, että näin parhaaksi laajentaa osaamistani. Kouluttautumiseeni vaikutti sekin, että huomasin omien ammatillisten tavoitteideni olevan lopulta jossain muualla kuin kirjallisuusalan parissa.

Ryhmätöille ei kiitos – itsenäiset opinnot saavat kiitosta

Omat lähtökohtani psykologian opiskeluun olivat jotain aivan muuta, kuin mitä ne olivat esimerkiksi kirjallisuutta opiskellessa. Pohja kirjoittamiseen, lukemiseen ja yhteenvetojen tekemiseen oli kunnossa aiempien opintojen perusteella. Nyt opiskelua ohjasi puhtaasti oma kiinnostus.

Psykologian opinnoissani pidin suuresti siitä, että opintoja sai tehdä itsenäisesti ja omien aikataulujeni mukaan. Tässä vaiheessa elämää – työelämässä ja kolmen lapsen isänä – pidän siitä, että saan aikatauluttaa päiväni parhaaksi katsomallani tavalla. Olen tyytyväinen siihen, että suoritustavat ovat mahdollistaneet tämän kaltaisen opiskelun erittäin hyvin.

Vaikka olenkin tehnyt opintoja pääsääntöisesti itsenäisesti, opettajilta olen saanut aina tarvittaessa tukea. Aina kun kysyttävää on ollut, olen saanut vastaukset kysymyksiini selkeästi ja nopeasti. Vuorovaikutus on ollut erinomaista.

Ei koskaan valmis, ihmisenä tai oppijana

Olen nyt suorittanut psykologiasta sekä perus- että aineopinnot. Koen, että näiden opintojen suorittaminen on ollut aivan eri tavalla kiinnostavaa, kuin monet aikaisemmat opintoni. Monet kursseilla opiskellut asiat ovat tulleet minulle aivan uutena. Olenkin aidosti saanut työskennellä sen eteen, että opin toimimaan näiden uusien ajatusten kanssa ja istuttamaan ne osaksi omaa ajatteluani ja toimintamalleja. Mielestäni tätä oppiminen on parhaimmillaan.

On oikeastaan huojentavaa, kun opiskellessa huomaa, kuinka vähän maailmasta oikeasti tietääkään. Tuntuisi hurjalta olla liikkeellä niillä tiedoilla, jotka minulla oli ensimmäisen tutkintoni kandin kohdalla.

Motivaatio opiskeluun niistä asioista, jotka kokee merkityksellisiksi

Mielestäni meistä jokaisen on tärkeää miettiä, mistä oma motivaatio opiskelemiseen kumpuaa: tuleeko se ulkoisista vai sisäisistä lähteistä? Monet meistä opiskelevat, jotta pääsisivät uuteen tai parempaan työhön. Teatteriohjaaja Juha Hurme on sanonut, että kaikki työ ei ole tekemisen arvoista. Tätä väittämää olen itse pohtinut paljon ja miettinyt, mistä motivaatio itselläni kumpuaa oppimiseen.

Tällä hetkellä minulla on noin 20 vuotta opintoja takana ja uskoakseni vielä toiset 20 vuotta edessä. Tulevaisuuden suunnitelmani ovat avoinna, mutta yrittäjyys on alkanut kiinnostaa. Täyttäessäni 40 olen ollut jo 15 vuotta muiden palveluksessa, ehkäpä siinä vaiheessa yrittäjyys voisi olla paikallaan. Tarkempia suunnitelmia minulla ei vielä ole, aika antanee muodon yrittäjyydelle.

Lue lisää: