Psykologia, Senni Havukainen, Joutsenon Opisto: Elämän parasta aikaa opiskelun merkeissä

Opistoelämä on ollut elämäni parasta aikaa ja opettanut minulle paljon uutta. Valintani mennä Joutsenon opistoon oli selvä: matka kotipaikkakunnalleni ei ole mahdottoman pitkä ja siellä pystyin valitsemaan psykologian perusopinnot.

Lukuvuosi Joutsenon opistossa tarjosi minulle hyvän mahdollisuuden opiskella Jyväskylän avoimen yliopiston tarjoamaa psykologian perusopintoja ryhmäohjausmallissa. Siinä oppimiseen on tarjolla hyvä ohjaus ja ryhmän tuki.

Avoimen yliopiston opinnot ovat olleet opettavaisia ja innostavia. Ne ovat lisänneet kriittistä ajattelua ja tiedon määrää valtavasti. Työskentely on välillä tuntunut raskaalta ja jopa mahdottomalta, mutta oppimistehtävistä ja tenteistä on silti selvitty. 

Olemme lukuvuoden aikana kirjoittaneet monta oppimistehtävää. Se tuntui aluksi haastavalta, mutta ryhmätapaamisien ansiosta aiheet ja materiaalit ovat olleet helpompi käsitellä ja tekstin tuottaminen oppimistehtäviin on sujunut helpommin. Materiaalit ovat olleet välillä vaikeaa luettavaa, joten tutoroinnista ja vertaisten tuesta on ollut todella iso apu. Aineistot ja materiaalit on mukava käydä yhdessä läpi muiden opiskelijoiden kanssa tunnilla. Iso plussa on myös kurssikirjojen saaminen. Monet kirjat ovat opistolla saatavilla joko kirjoina tai e-kirjoina.

Opistovuosi on myös muuta kuin opiskelua

Parasta Joutsenon opistolla ovat olleet ihmiset, niin toiset opiskelijat kuin henkilökuntakin. Olen lukuvuoden aikana saanut mahdollisuuden tutustua moniin uusiin ihmisiin ja oppinut jokaiselta jotakin uutta. Olen saanut muutamia todella tärkeitä ystäviä, jotka ovat olleet tukena ja kuuntelemassa iloja ja huolia läpi lukuvuoden. Henkilökunta puolestaan on ollut todella avuliasta. Aina kun kysymyksiä on herännyt tai ongelmia on ilmennyt, olen saanut apua.

Joutsenon opistolla on ollut mahtavat mahdollisuudet vapaa-ajan aktiviteetteihin. Opistolla on kirjoja luettavaksi, lautapelejä sekä Playstation, kuntosali sekä pieni liikuntasali, jossa mahtuu hyvin pelaamaan sulkapalloa, sählyä tai vaikka rentoa jalkapalloa. Yksi suosikkini on ollut elokuvien katsominen yhdessä ystävien kanssa.  

Lukuvuosi on opettanut minulle niin aivojen toimintaa kuin kriittistä ajatteluakin, mutta ennen kaikkea olen oppinut itsenäiseen elämään. Aika kului silmänräpäyksessä. Se loi muistoja, joista haluan pitää kiinni viimeiseen asti. 

Opinnot ovat tuoneet mahdollisuuden tiedonmäärän valtavaan kasvuun ja ymmärrystä asioista ja yhteyksistä. 

Psykologian, tilastotieteen ja erityispedagogiikan avoimia yliopisto-opintoja

Suoritin Joutsenon opistolla ollessani Jyväskylän avoimesta psykologian perusopintoja, tilastomenetelmien peruskurssin sekä erityispedagogiikan perusopintojen ensimmäisen ja toisen kurssin. Kursseja on suoritettu hieman eri tavoin. Esimerkiksi psykologian perusopinnot suoritin ryhmämallilla, kun taas erityispedagogiikan opintoja olen suorittanut itsenäisesti.

Myös kursseissa on ollut eroja, toiset on suoritettu oppimistehtäviä tehden ja toiset on suoritettu tenttinä tai etätenttinä. Erityispedagogiikan toisen kurssin suoritin Moodle-oppimisympäristössä, mikä oli mielenkiintoinen kokemus: Moodlessa opiskelin yhdessä toisten avoimen yliopiston opiskelijoiden kanssa. Sain kuulla muiden mielipiteitä ja jakaa omiani.

Erityispedagogiikan ja psykologian yhdistäminen tuntui luontevalta ratkaisulta. Olen todella tyytyväinen, että Joutsenon opistolla ollessani sain mahdollisuuden aloittaa myös erityispedagogiikan opinnot. Suoritin ne itsenäisesti, mutta opistolta pystyin kysymään aina apua, jos kysyttävää ilmeni.

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto on tarjonnut minulle hyvän mahdollisuuden opiskella välivuoden aikana. Opiskelu Joutsenon opistolla on tukenut opintojani mahtavasti. Opinnot ovat tuoneet mahdollisuuden tiedonmäärän valtavaan kasvuun ja ymmärrystä asioista ja yhteyksistä. Ennen kaikkea opinnot ovat kehittäneet kriittistä lukutaitoani sekä kirjoitustaitoani. 

Kolme tärkeintä hyötyä JYU avoimista yliopisto-opinnoista opistovuoden aikana:

  • Kiinnostavuus ja vaihtelevuus: Opiskelumuotojen moninaisuus on tuonut mukavaa vaihtelua opiskeluun. Myös materiaalien ja kirjojen sisällöt ovat olleet mielenkiintoisia sekä kiinnostavia.
  • Hyvät ja selkeät ohjeet: Tehtäviä on ollut mukava tehdä, sillä tehtävänannot ovat olleet selkeitä ja esimerkiksi ohjeet viittauksiin ja lähdeluettelon tekemiseen ovat löytyneet näppärästi.
  • Joustavuus: Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto tarjoaa hyvää ja laadukasta opetusta niille, jotka haluavat suorittaa opintoja joustavalla aikataululla