Aikuiskasvatustiede, Riitta Miettinen: Oppimisen kipinä ja väylä uudelle alalle

Psykologian kursseilla alkaneet opinnot Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa veivät kasvatustieteiden maisteriksi. Aikuiskasvatuksesta tuli Riitta Miettisen uusi ala ja ura. Avoimessa opiskelu valmensi tulevaan ja herätti oppimisen kipinän.

Työskentelin kaupallisella alalla mediamyynnissä, kun lukioaikainen kiinnostus psykologiaa kohtaan heräsi taas. Olin jo aiemmin opiskellut psykologian perusopinnot ja päätin jatkaa aineopintoihin työn ohessa Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa.

Opiskellessa kiinnostukseni uuden oppimista kohtaan kasvoi. Lopulta tein myös kieli- ja viestintäopintoja ja valitsin psykologian rinnalle toisena aineena aikuiskasvatustieteen. Kun ponnisteluja ei palkittukaan opiskelupaikalla psykologian laitoksella, oli pettymys suuri. Sen ansiosta huomasin kuitenkin, että pidin vain tietyistä psykologian alueista, kun taas aikuiskasvatuksessa tykkäsin kaikesta.

Lamppu syttyi ja keskityin aikuiskasvatuksen opintoihin. Aineopintojen suorittamisen jälkeen hain avoimen väylän kautta maisteriopintoihin kasvatustieteiden tiedekuntaan. Vahva motivaatio näkyi ja sain opiskelupaikan. Hypin riemusta. Avoimessa yliopistossa olin ehtinyt tehdä jo 160 opintopistettä, eli ison osan 300 opintopisteen tutkinnosta. Parissa vuodessa suoritin loput opinnoista ja palautin graduni. Matkan varrella kehittynyt unelma maisteritutkinnosta toteutui.

Opiskelun imua ja kirjojen lumoa

Olen elävä esimerkki siitä, että alun räpeltämisestä huolimatta voi kehittyä kiitettävien arvosanojen opiskelijaksi ja edetä opinnoissa. Alku oli minulle hankalaa, mutta avoimen yliopiston hyvä opetus, ohjaus ja palautekäytännöt opettivat myös opiskelemaan. Minut valmennettiin tulevaan.

Palaute oppimistehtävistä ja esseistä oli avoimessa todella kattavaa. Alkuvaiheen kehittämiskohdista tulikin asioita, joista sain myöhemmin kiitosta. En ehkä olisi tässä, jos kohdalle olisi osunut huonoja kokemuksia tai palaute ei olisi ollut niin kehittävää. Vaatiminen motivoi menemään eteenpäin.

Aikuiskasvatuksen opiskelu oli kiehtovaa ja luutuneita näkökantoja tuuletettiin. Opinnoissa kirjat olivat minulle tosi merkityksellisiä. Luin lähes kaikki kannesta kanteen, vaikka tehtäviin olisi riittänyt vähempikin. En koskaan kokenut opiskelua pakollisena puurtamisena, vaan halusin antaa sille paljon aikaa.

Tulevaisuus uudella alalla

Opiskelujen myötä edessä oli alanvaihto. Kun pääsin kasvatustieteiden tutkinto-opiskelijaksi, sain keskittyä pari vuotta vain opiskeluun. Maisteriksi valmistumisen jälkeen käynnissä oli työnhaku uudelta alalta. Tavoitteenani oli saada töitä julkiselta sektorilta. Oli mukava hakea ensimmäistä kertaa korkeakoulututkinnon edellyttämiä töitä. Tavoite uudesta työstä toteutui varsin pian, ja teen nyt töitä asiantuntijana. Opintopolkuni päättyi toivomallani tavalla ja olen erittäin tyytyväinen.

Nykyään aikuiskasvatus, eli aikkari, on minun juttuni, josta kiinnostun koko ajan lisää. Mikään aiemmin opittu ei ole mennyt hukkaan. Niin aiemmista psykologian opinnoista kuin kaupallisesta taustastakin on hyötyä.

Avointen yliopisto-opintojen ansiosta minun ei koskaan tarvitse ajatella, että ”olisi pitänyt silloin nuorena”. Uusiin asioihin voi tarttua iästä riippumatta.

Kolme tärkeintä hyötyä avoimen yliopiston opinnoista:

  • hyvä opetus sekä kattava palaute kehittivät opiskelutaitoja ja saivat oppimisen kipinän syttymään
  • avoimessa suoritetut aikuiskasvatustieteen opinnot ja korkea motivaatio toivat paikan tutkinto-opiskelijana kasvatustieteiden tiedekunnassa
  • opiskelujen kautta löytyi kokonaan uusi ala, joka jaksaa innostaa jatkuvasti lisää