Kirjoittaminen, Siiri Mäkinen, Työväen Akatemia: Sijoita omiin unelmiisi

Parikymppinen tuore uusimaalainen, Siiri, opiskeli kirjoittamista Työväen Akatemiassa. Hän sai opinnoistaan ja arjesta opistolla niin teoreettista tietoa, arkitietoa kuin elämänviisautta. Niillä on hyvä tähdätä kohti omia unelmia.

Reittini kirjoittamisen opintoihin Työväen Akatemiassa oli jokseenkin nopea: hain koulutukseen maanantaina, sain torstaina tiedon hyväksytyksi tulemisesta, muutin tavarani opiskelija-asuntolaan sunnuntaina ja aloitin orientoitumisen opintoihin tiistaina. Ennen kuin huomasinkaan, olin kauniaislainen, vaikka en vielä tuolloin tiennyt, miten suuri merkitys kyseisellä vuodella tulisi olemaan.

Opiskeluni aikana olen saanut teoreettista tietoa, esimerkiksi kuullut konseptuaalisista ja intuitiivisista kirjoittajista. Olen saanut jokapäiväistä tietoa, josta tärkeimpänä on jäänyt mieleen kehotus: muistakaa lukea paljon, sillä suurin osa kirjoittamisesta on lukemista. Olen saanut myös paljon elämänviisautta, joka on opettajien lisäksi peräisin uudelta viiteryhmältäni.

Sen ohella, että kirjoitin vuoden aikana ensimmäisen sonettini ja tutustuin elokuvakäsikirjoittamiseen, tapasin sydämellisiä ihmisiä ja sain heistä ystäviä, joiden kanssa on vuoden mittaan käyty niin syvällisiä kuin vähemmän syvällisiäkin lounaskeskusteluja. Luokallani oli eri ikäisiä ihmisiä eri elämäntilanteista, joten niin työ- kuin perhekiireisiinkin suhtauduttiin läpi opintojen ymmärtäväisesti. Juuri erilaiset elämänkokemukset opettivat eniten ja vaikka kukin meistä lähtee vuoden jälkeen eri suuntaan, jokin säilyy, sillä kuten meille viimeisenä päivänä sanottiin: uudesta, samanhenkisestä viiteryhmästä kannattaa pitää kiinni.

Tavoitteena oppia lisää ja kehittyä kirjoittajana

Nuorelle opinnot Työväen Akatemiassa ovat hyvä tapa hyödyntää välivuosi. Ensimmäinen vuosi yliopistossa, kuten Akatemian kotisivuilla sanotaan, antaa hyvän käsityksen korkeakouluopinnoista. Vuodessa voi kokeilla itseä kiinnostavia tieteenaloja kirjoittamisen avoimen opintojen ohella, mutta ennen kaikkea oppia itsestä kirjoittajana.

Kirjoittamisen opiskelu voi olla myös tutkintotavoitteista. Lisäopintoja kirjoittamisen ohjeen voi tehdä vuoden mittaan esimerkiksi kirjallisuustieteistä tai kulttuurihistoriasta. Työväen Akatemiassa on mahdollista kokeilla muita kiinnostavia opintoja omien ohella, esimerkiksi politiikan tutkimusta tai viittomakieltä. On käynyt niinkin, että toisen aineen pääaineopiskelija on saanut kirjoittamisesta itselleen tärkeän sivuaineen, jopa uuden pääaineen.

Työväen Akatemia tarjoaa mahdollisuuden jatkaa kirjoittamisen aineopintoihin perusopintovuoden jälkeen. Olen vakaasti sitä mieltä, että sijoittamalla vuodenkin omiin unelmiinsa, voi pitkällä aikavälillä edistää tavoitteitaan usealla vuodella. Oli sitten unelmana toimittajan tai kirjoittamisen ohjaajan opinnot, jokaiselle jää kirjoittamisen perusopinnoista jotain käteen. Itse olen haaveillut oman kirjan julkaisemisesta siitä lähtien, kun osasin pitää kynää kädessä ja vuoden opintojen jälkeen koen olevani taas hieman lähempänä tämänkin unelman saavuttamista. Matkalla omaan päämäärääni haluan oppia enemmän kirjoittamisesta ja kirjallisuuden kentästä, syventää tietojani ja kehittyä niin kirjoittajana kuin palautteenantajanakin.

Voisiko kirjoittaminen olla enemmän kuin harrastus?

Suosittelisin kirjoittamisen opintoja henkilölle, joka haluaa kehittyä kirjoittajana ja kaipaa rehellistä ja kannustavaa palautetta. Kehittymisen halun lisäksi näihin opintoihin tarvitsee vain avoimen mielen ja intohimon kirjoittaa.

Opinnot ovat hyvä vaihtoehto esimerkiksi unelmoijalle, joka on jo pitkään miettinyt, voisiko kirjoittaminen sittenkin olla itselle enemmän kuin harrastus – tai voisiko vuosien takainen harrastus olla osa tätä päivää?

Kurssilaisten joukossa on ihmisiä kirjavalla taustalla. On kiinnostavaa kuulla, mikä kenetkin on ajanut hakeutumaan kirjoittamisen opintoihin juuri nyt. Jokaisella on oma tarinansa kerrottavanaan. Lukuvuoden lopussa pienen palan tätä tarinaa saa myös kansien väliin kirjoittamisen opiskelijoiden yhteisteoksen, antologian, muodossa.

Kolme tärkeintä hyötyä kirjoittamisen opinnoista:

  • Tavoitteiden edistäminen: koko elämän mittakaavassa vuosi on lyhyt aika, mutta se voi auttaa tajuamaan, että kyseinen ala on juuri itseä varten tai toisaalta että vuoden jälkeen haluaa opiskella jotain aivan muuta, kumpikin on arvokas oivallus. Joka tapauksessa vuoden aikana on tarttunut mukaan uusia ihmissuhteita ja oppia, jota ei voi olla koskaan liikaa – sekä hyviä kirjasuosituksia!
  • Tietojen kartuttaminen: sen lisäksi että olen oppinut paljon kirjoittamisesta, olen saanut tietoa niin yliopisto-opiskelusta kuin itsestänikin.
  • Ihmiset: eivät pelkästään luokkalaiseni vaan myös ammattitaitoiset opettajat. Arvokasta on ollut eritoten vuoden aikana saatu palaute. Olen saanut työstää useita uusia tekstejä, joista monen tarina todennäköisesti jää elämään tämän vuoden jälkeenkin, tavalla tai toisella.