27.06.2018

Turvallinen tapa kokeilla yliopisto-opintoja menettämättä ensikertalaisuutta (englannin kieli, Alkio-opisto, Suvi)

Suvi opiskelee Alkio-opiston englannin kieli ja kansainvälisyys -linjalla avoimia yliopisto-opintoja Jyväskylän yliopiston opetussuunnitelmien mukaisesti. Suvi halusi kokeilla yliopisto-opiskelua turvallisesti menettämättä ensikertalaisuutta korkeakoulujen yhteishaussa. Opintovuosi on opettanut Suville omista rajoistaan sekä opiskelun ajankäytöstä. Yliopisto-opiskelu on ollut haasteellista, mutta Suvi on saanut avoimista yliopisto-opinnoista eväitä tulevia yliopisto-opintoja varten. Myös erilaisia vapaa-ajan kokemuksia on kertynyt opistolla paljon.

Julkaistu toukokuussa 2018

Opiskelijatarina liittyy kokonaisuuksiin: englannin kieli, opiskelu yhteistyöoppilaitoksissa, Alkio-opisto

Pääsykoetulosten saavuttua aloin tutkia muita vaihtoehtoja siltä varalta, etten pääse varasijalta yliopistoon. Aika pian löysin Alkio-opiston, jossa pystyi täysipäiväisesti opiskelemaan englannin perusopinnot yliopistoa varten. Hakemuksen laitoin sisään samana päivänä ja reilun kuukauden päästä muutin Korpilahdelle.

En ollut kovin varma, haluaisinko mieluummin yliopistoon vai ammattikorkeakouluun, joten siinäkin mielessä jopa ehkä toivoin pääseväni ennemmin Alkiolle kuin yliopistoon. Halusin kokeilla yliopisto-opintoja ns. turvallisesti, koska avoimesta yliopistosta on vielä helpompi vaihtaa alaa, eikä ensikertalaisuutta menetä korkeakouluihin. Lisäksi kansanopistossa opiskelussa on myös se etu tavallisiin avoimen yliopiston kursseihin verrattuna, että opiskelu on Kelan tukemaa: pystyy keskittymään kunnolla opintoihin, eikä tarvitse huolehtia töiden ja opiskelun yhteensovittamista. Aluksi tunne siitä, etten todennäköisesti haluakaan yliopistoon, vaihteli paljon. Päätin joka tapauksessa opiskella englannin perusopinnot kaiken varalta, että saisin paremman kuvan siitä, millaista yliopistossa mahdollisesti olisi.

Virheistä oppii

Syksyllä ensimmäiset viikot menivät lähinnä uuteen ympäristöön tutustumiseen ja opiskelu oli suhteellisen kevyttä. Kaikkia kiinnostavia opistonkin kursseja pääsi kokeilemaan huoletta, ja niitä pystyi sitten jättämään kesken, jos lukujärjestys tuntui liian täydeltä työmäärän lisääntyessä tai jos kurssi ei ollutkaan mieluinen. Itselläni kävikin juuri niin, että pakkasin lukujärjestyksen turhan täyteen: toisaalta oli ihan hyvä tiedostaa, että nyt menee ihan yli. Opin tuntemaan hieman paremmin omia rajojani.

Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston englannin perusopintojen lisäksi olen ottanut opiston omia käännöskursseja (englanti - suomi sekä suomi- englanti) ja opiskelin myös espanjan alkeet syksyllä. Linjatunnilla olemme saaneet ajankohtaiset infot kouluun ja tapahtumiin liittyen sekä olemme hoitaneet tarvittavia järjestelyjä. Loppuvuotta kohden työmäärä lisääntyi, mutta kaikesta selvittiin, ja pystyi hyvillä mielin menemään joululomalle sekä jatkamaan kevätlukukaudelle.

Tehdään yhdessä

Keväällä tahti on pysynyt melko kiireisenä syksyyn verrattuna. Opinnot ovat olleet ajoittain melko haastavia, mutta vuoden mittaan olen oppinut parempaa ajankäyttöä, mikä on omalla tavallaan helpottanut opiskelua. Lisäksi olemme kokoontuneet opiskelukavereiden kanssa yhteiseen tilaan opiskelemaan, mistä on ollut paljon hyötyä: porukassa saa helpommin aikaiseksi. Jatko-opintopreppauskurssilla olemme käyneet opiskeluun ja tulevaisuuteen liittyviä asioita: siellä myös muistutellaan deadlineista ja pidetään huoli, että kaikki ovat ajan tasalla. Lukiossa ainakin itselläni oli melko erilainen opiskelutapa yliopisto-opintoihin verrattuna. Alkiolta on kertynyt hyviä vinkkejä, miten yliopistossa kannattaa opiskella ja millaista opiskelutyyliä se vaatii. Tunnen saaneeni hyvät eväät tulevia opintoja varten ja voin lähteä turvallisemmin mielin kohti yliopistoa.

Suvi Simomaa_Alkio_Embryo.jpgOpiskelujen lisäksi opistolla on ollut tapahtumia, kuten ryhmäytymistä, opistopäivät sekä saunailtoja. Itse olen myös osallistunut koulun musiikkitoimintaan: musisoimme porukalla noin joka toinen viikko ja esiinnymme usein koulun tapahtumissa. Tällä hetkellä valmistaudutaan myös pikkuhiljaa tuleviin pääsykokeisiin, eikä kouluakaan enää ole jäljellä kuin noin pari kuukautta. Vuosi on hurahtanut todella nopeasti: pian on jo kevätjuhla! Ehkä en ole vielä itsekään tajunnut, kuinka äkkiä tämä opintovuosi tuleekaan loppumaan…

Suvi soittaa Musiikkiklubi Embryon harjoituksissa.

Suvi Simomaa, Alkio-opiston englannin kieli ja kansainvälisyys -linja 2017–2018

Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opiston oven avaa vuosittain yli kaksi sataa eri puolilta Suomea tullutta opiskelijaa. Yhteistyökumppaneinamme on viisi yliopistoa ja kolme ammattikorkeakoulua.

Alkiolla saat laadukasta opetusta ja yksilöllistä ohjausta. Voit valita monipuolisesta opintotarjonnastamme sinua kiinnostavia opintoja, kehittää samalla akateemisia opiskelutaitojasi ja suorittaa osia tulevasta korkeakoulututkinnostasi. Opistoyhteisö tukee sinua opinnoissa onnistumisessa tarjoten monia mahdollisuuksia kasvuun, sivistykseen ja tulevaisuutesi alan löytymiseen.

Alkiolla vallitsee hyvä yhteishenki ja lämmin, rento ilmapiiri. Saat ainutlaatuisia kokemuksia ja elinikäisiä ystäviä.  Aktiivisen korkeakouluun suuntaavan opiskeluvuoden myötä otat isoja askeleita kohti tavoitteitasi!