Tutkimus: Työttömien ja lomautettujen opiskelukokemukset COVID-19-pandemian aikana JYU avoimessa

COVID-19-pandemia alkoi näkyä työelämässä lomautuksina ja irtisanomisina vuoden 2020 lopulla. Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto reagoi tilanteeseen lähtemällä tarjoamaan maksutonta opiskelumahdollisuutta työttömille tai lomautetuille henkilöille. Kokeilu oli uudenlainen ja siksi opintoja suorittaneiden kokemuksista tehdään nyt tutkimusta.

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto tarjosi työttömille tai lomautetuille mahdollisuutta ilmoittautua opintoihin maksutta vuoden 2021 loppuun saakka. Mahdollisuuden hyödyntäminen edellytti maksuttoman orientaatiokurssin suorittamista kesäkuun 2021 puoliväliin mennessä. Tällä haluttiin tukea työttömien ja lomautettujen osaamisen kehittämistä ja uudelleen suuntaamista korona-ajan tuomassa muutostilanteessa.

Kokeilu oli erittäin onnistunut ja vahvisti opintojen suuren tarpeen. Marras-joulukuun 2020 aikana käynnissä olleen kokeilun aikana orientaatiokurssin suoritti noin 1 500 opiskelijaa. Heistä moni jatkoi opintojaan eri oppiaineiden opinnoissa avoimessa yliopistossa. 

Nyt JYU avoin on aloittanut tutkimuksen kokeilusta. Voit tutustua tutkimukseen ”Opiskelijoiden opintoihin hakeutuminen, opintojen eteneminen, opiskelukokemukset ja jatkosuunnitelmat. Kokeilu maksuttomien opintojen tarjoamisesta työttömille ja lomautetuille henkilöille COVID-19-pandemian aikana" täällä

”Kyseessä oli uudenlainen kokeilu, joten koulutuksen järjestäjänä haluamme saada palautetta toiminnastamme. Palaute toimii opetus- ja ohjaustyömme kehittämisen tukena.” yliopistonopettaja, KM Maija Riitaoja sanoo.

Osana tutkimusta JYU avoin hakee tässä ryhmässä opiskelleista haastateltaviksi sähköpostitse lähetettävällä henkilökohtaisella kutsulla. Haastatteluun pääsee mukaan 30 ensimmäistä ilmoittautunutta. Haastattelututkimuksessa selvitetään opiskelijoiden opintoihin hakeutumista, opintojen etenemistä, opiskelukokemuksia sekä jatkosuunnitelmia.

Edit 30.11.2021: Haastateltavat ovat löytyneet

Lisätiedot:

Maija Riitaoja, KM, yliopistonopettaja
p. 040 1931593
maija.m.riitaoja@jyu.fi

Tarja Ladonlahti, KT, yliopistonopettaja
p.  040 5767 754
tarja.ladonlahti@jyu.fi