Haku draamakasvatuksen perusopintojen Helsingin, Jyväskylän ja Kokkolan ryhmiin 19.8.-9.9.
Hae JYU avoimen draamakasvatuksen perusopintoihin lukuvuodeksi 2022-23. Opintoryhmiä on tarjolla tuttuun tapaan Helsingissä ja Jyväskylässä sekä uutena Kokkolassa.
- Draamakasvatuksen perusopintojen haku on auki 19.8.-9.9.2022
- Jos opiskelit jo perusopinnot, haku Jyväskylän aineopintojen ryhmään on 12.-26.10.2022
Perusopinnot tarjoavat lähtökohdat draamakasvatuksen hyödyntämiseen. Opiskelet perusopintojen aikana muun muassa dramaturgiaa, tanssi- ja liikeimprovisaatiota, prosessidraamaa ja ohjaajan työtä. Opintoihin kuuluu lähiopetusta ja itsenäistä työskentelyä, käytännön harjoittelua ja teoriaa.
Perusopintoihin hakeminen ei edellytä korkeakoulukelpoisuutta tai aiempia korkeakouluopintoja. Tietoa hausta ja opetuksen aikatauluista saat alla olevasta linkistä:
Tavoitteellista oppimista draaman keinoin
Draamakasvatuksen alueella väitelleen Hannu M. Heikkisen mukaan draama voi opettaa sisällöllisesti käsiteltävästä asiasta tai ilmiöstä. Se on keino oppia omasta itsestä ja kehittyä henkilökohtaisesti. Draama opettaa sosiaalisia taitoja ja yhteistä tavoitteellista työskentelyä. Lisäksi se opettaa ymmärtämään ja toteuttamaan draamaa ja teatteria.
Perusopintojen opiskelun jälkeen on mahdollista opiskella draamakasvatuksen aineopinnot. Aineopintojen suorittaminen antaa tietyin edellytyksin peruskoulun ja/tai lukion ilmaisutaidon opettajan kelpoisuuden.
Opiskelijoiden ajatuksia draamakasvatuksesta
”Opinnot ovat antaneet minulle uskallusta ja rohkeutta kulkea kohti draamaopettajuutta ja rakentaa omaa ammattitaitoa. Opinnot ovat antaneet minulle näkemystä omista vahvuuksistani ja haastaneet minut kehittymään sellaisilla osa-alueilla, jotka eivät ole minulle niin tuttuja”, sanoo opettajana toimiva Sami Kettunen.
Draamakasvatuksen opintojen lähijaksot olivat toiminnallisia ja niissä sai arvokkaita kokemuksia draamasta. Roolityöskentely, improvisaatio, yhdessä oleminen, harjoitteet ja luottamus opettajaan ja ryhmään olivat hyvä pohja oppia uusia asioita. Myös vuorovaikutus meidän opiskelijoiden kesken nousi ihan eri tasolle kuin tavallisissa koulutuksissa. Kirjalliset työt taas täydensivät lähijaksoja”, toteaa Maija Harju. Hän päätyi tutkimaan draamakasvatusta.
”Draama avasi minulle väyliä, joita en olisi itse osannut arvata. Polkuni olisi mennyt hyvin eri tavalla, jos minulla ei olisi sattumoisin ollut kerättynä tätä draamaosaamista. Ensin päädyin sijaiseksi ilmaisupainotteiseen kouluun Espooseen. Se ei olisi onnistunut, jos minulla ei olisi ollut draamakasvatuksen aineopintoja tai tätä kokemusta”, kertoo draamaerikoisluokan vetäjä Sini Aromaa.