Epidemia-ajan vaikutuksia avoimen yliopiston toimintaan

Koronaepidemian aika muuttaa arkea yliopistolla, myös avoimessa yliopistossa. Päivitämme tähän uutiseen tietoa Jyväskylän yliopiston koronaohjeistuksen vaikutuksista avoimen yliopiston toimintaan. [Päivitetty 24.3.]

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto tarjoaa poikkeusaikana laajan valikoiman etäyhteyksin suoritettavia opintoja. Avoin yliopisto noudattaa Jyväskylän yliopiston ohjeistusta koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Tämä tarkoittaa, että

 • kontaktiopetus on keskeytetty
 • huhti- ja toukokuun yleiset tenttipäivät on peruttu ja etäenttivaihtoehtoja valmistellaan
 • JYU avoimen yliopiston Helsingin lähiopetus ja tentit on peruttu toukokuun loppuun saakka
 • vaihtoehtoisia suoritustapoja ja lähiopetuksen siirtämistä verkkoon käytetään mahdollisuuksien mukaan
 • mikäli opintojen suorittamiseen kuuluu pakollista lähiopetusta, eikä vaihtoehtoista suoritustapaa ole, opetusta tarjotaan, kun kokoontuminen on koronatilanteen jälkeen taas suositeltavaa
 • älä tule kampukselle: Jyväskylän yliopistolla yhteiset opiskelutilat ja tietokoneluokat ovat suljetut

Muutamia vain lähiopetuksella toteutettavia kursseja lukuun ottamatta avoimen yliopiston opintotarjonta on normaalisti suoritettavissa. Lähes kaikkien oppiaineiden opinnot voit aloittaa etäopinnoin.

Mitä tapahtuu, kun lähiopetus on peruttu?

Niissä opinnoissa, joissa on pakollista lähiopetusta, avoimen yliopiston väki suunnittelee mahdollisuutta järjestää opetus verkkoyhteyksin, vaihtoehtoisella suoritustavalla tai toisena ajankohtana. Myös lähitenttejä sisältäviin opintojaksoihin pohditaan verkon välityksellä toteutettavia vaihtoehtoja.

 • Jos opintojen järjestämiseen tulee muutos tai jos jakson kirjallisuuteen tulee digitaalinen vaihtoehto, ko. opintoryhmään ilmoittautuneet opiskelijat saavat opintopalveluistamme tai opinnoista vastaavalta henkilöltä sähköpostiviestin muutoksesta ja ohjeet opintojen suorittamiseen uudessa tilanteessa. Seuraathan siis sähköpostiasi.
 • Mikäli pakollinen lähiopetus siirretään ja korvaavaa etäyhteyksin opiskeltavaa suoritustapaa ei ole tarjolla, ko. ryhmään ilmoittautuneen opiskelijan opinto-oikeusaikaa jatketaan automaattisesti vuoden 2020 loppuun saakka. Opinto-oikeusaikasi voimassaolon voit aina tarvittaessa tarkistaa Korppi-opintotietojärjestelmästä.

Entä opintojen kirjallisuus ja kirjaston toiminta?

Paraikaa avoimen yliopiston henkilöstö tekee töitä sen eteen, että yhä useampi opintojakso olisi suoritettavissa ilman lähiopetusta. Myös fyysisen kirjallisuuden korvaavaa e-aineistoa kartoitetaan paraikaa opintojaksoilla käytettäväksi. 

 • Kun opintojaksoon, jolle olet ilmoittautunut, tulee käytettäväksi fyysisen kirjallisuuden korvaavaa e-aineistoa, ko. opintojaksolle ilmoittautuneet saavat siitä tiedon sähköpostise

Jyväskylän yliopiston kirjaston kirjojen noutopiste on opiskelijoiden, myös avoimen yliopiston opiskelijoiden, käytettävissä kurssikirjojen lainaamiseen:

Avoimen yliopiston opintopalvelut palvelevat

Olemme apunasi ja tukenasi avoimiin opintoihin liittyvissä kysymyksissä. Kaikki opiskeluihin liittyvä asiointi hoidetaan yliopistolla toistaiseksi sähköisesti. Kyseessä on varotoimenpide, jolla riski viruksen leviämiseen halutaan minimoida. 

 • Kun avoimen yliopiston opetuksen järjestämisestä on kysyttävää epidemia-aikana, opintopalvelumme vastaavat
 • Jyväskylän yliopiston koronaohjeistuksesta voit kysyä sähköpostitse: corona.information@jyu.fi

Opintorekisteriotteen voit saada sähköisesti skannattuna. Se riittää useimpiin tarpeisiin todisteeksi suoritetuista opinnoista. Todistuksiakin kirjoitetaan ja lähetetään opiskelijoille postitse, mutta jos todistus ei ole akuutisti välttämätön, tilaa se vasta poikkeustilanteen jälkeen. 

Tutkinto-opiskelija, tutustu yliopistojen valtakunnalliseen avoimeen opintotarjontaan

Suomen yliopistot avaavat etäyhteyksin opiskeltavaa avointa opintotarjontaansa väliaikaisesti maksuttomaksi. Kevään mittaan täydentyvä valtakunnallinen opintotarjonta kattaa nyt yli sata opintojaksoa. Tarjolla on opintoja eri yliopistojen tiedekunnista ja tieteenaloilta. Jyväskylän yliopistosta mukana on reilut kaksikymmentä opintojaksoa. 

Suomen avointen yliopistojen yhteiseen valtakunnalliseen tarjontaan kootut opinnot ajoittuvat kevääseen ja kesään 2020, jolloin ne auttavat opiskelijoita hyödyntämään poikkeusajan tutkinto-opintojensa edistämiseksi.

 • Valtakunnallisesti tarjolla olevat maksuttomat avointen yliopistojen opintojaksot ovat koottuna tässä osoitteessa: avoin.jyu.fi/avoimet

Avoin opinnoille 2.4. tarjoaa henkilökohtaisia ohjausaikoja

Avoin opinnoille -tapahtuma tarjoaa henkilökohtaisen ohjauksen mahdollisuuksia, tällä kertaa etäyhteyksin. Ohjauksessa pääset keskustelemaan opintoasioista ja suunnittelemaan avoimen yliopiston opintoja yhdessä asiantuntijamme kanssa. Kerro lomakkeella mistä opinnoista tai millaisista kysymyksistä olet kiinnostunut. Ohjausta toteutetaan puhelimitse valitsemanasi kellonaikana.

Ideoita, ajatuksia, palautetta? Mistä kaipaat tietoa juuri nyt?

Noudata valtakunnallisia poikkeustilanteen ajan ohjeistuksia

Kannustamme opiskelijoitamme välttämään kokoontumisia ja lähikontakteja sekä toimimaan THL:n ohjeen mukaisesti ja huolehtimaan erityisen hyvin käsihygieniasta.

Mikäli olet sairas, pysyttele kotona. Jos olet ollut ulkomailla, pysy kotona 14 vuorokauden ajan.