Korona-ajan vaikutuksia avoimen yliopiston toimintaan

Koronaepidemian aika on muuttanut arkea yliopistolla, myös avoimessa yliopistossa. Päivitämme tähän uutiseen tietoa Jyväskylän yliopiston koronaohjeistuksen vaikutuksista avoimen yliopiston toimintaan. [Päivitetty 20.8.]

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto tarjoaa poikkeusaikana laajan valikoiman etäyhteyksin suoritettavia opintoja. Avoin yliopisto noudattaa Jyväskylän yliopiston ohjeistusta koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Tämä tarkoittaa, että

Muutamia vain lähiopetuksella toteutettavia kursseja lukuun ottamatta avoimen yliopiston opintotarjonta on normaalisti suoritettavissa. Lähes kaikkien oppiaineiden opinnot voit aloittaa etäopinnoin.

Lähiopetuksen käytänteistä

Kun opetuksen järjestäminen etäyhteyksin ei ole mahdollista, tarjolla on lähiopetusta. Se toteutetaan alle 50 hengen ryhmissä turvaväleistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta huolehtien. Mikäli olet lievästikin sairas, älä tule lähiopetukseen.

Jos turvavälien pitämiseen ei ole mahdollisuutta, opetuksen aikana käytetään kasvomaskeja. Jyväskylän yliopisto huolehtii näissä tilanteissa kasvomaskit opettajalle ja opetukseen ilmoittautuneille opiskelijoille. Opetuksesta vastaava henkilö antaa tarvittavat maskit ryhmänsä henkilöille opetuksen alkaessa.

Mitä tapahtuu, kun lähiopetus on peruttu?

Niissä opinnoissa, joissa on pakollista lähiopetusta, avoimen yliopiston väki suunnittelee mahdollisuutta järjestää opetus verkkoyhteyksin, vaihtoehtoisella suoritustavalla tai toisena ajankohtana. Myös lähitenttejä sisältäviin opintojaksoihin pohditaan verkon välityksellä toteutettavia vaihtoehtoja.

  • Jos opintojen järjestämiseen tulee muutos tai jos jakson kirjallisuuteen tulee digitaalinen vaihtoehto, ko. opintoryhmään ilmoittautuneet opiskelijat saavat opintopalveluistamme tai opinnoista vastaavalta henkilöltä sähköpostiviestin muutoksesta ja ohjeet opintojen suorittamiseen uudessa tilanteessa. Seuraathan siis sähköpostiasi.
  • Suuren osan opiskelijoista opinto-oikeusaikaa on jatkettu vuoden 2020 loppuun saakka: Kaikkien niiden opiskelijoiden opinto-oikeusaikaa, joiden opinto-oikeusaika olisi päättynyt tai päättymässä 13.3.2020–31.7.2020, on jatkettu 31.12.2020 saakka.

Entä opintojen kirjallisuus ja kirjaston toiminta?

Paraikaa avoimen yliopiston henkilöstö tekee töitä sen eteen, että yhä useampi opintojakso olisi suoritettavissa ilman lähiopetusta. Myös fyysisen kirjallisuuden korvaavaa e-aineistoa kartoitetaan paraikaa opintojaksoilla käytettäväksi. 

JYU kirjaston Mattilanniemen ja Ylistönrinteen toimipisteet ovat auki. Asioi kirjastossa mahdollisimman lyhyesti. 

Avoimen yliopiston opintopalvelut palvelevat

Olemme apunasi ja tukenasi avoimiin opintoihin liittyvissä kysymyksissä. Kaikki opiskeluihin liittyvä asiointi hoidetaan yliopistolla toistaiseksi sähköisesti. Kyseessä on varotoimenpide, jolla riski viruksen leviämiseen halutaan minimoida. 

  • Kun avoimen yliopiston opetuksen järjestämisestä on kysyttävää epidemia-aikana, opintopalvelumme vastaavat
  • Jyväskylän yliopiston koronaohjeistuksesta voit kysyä sähköpostitse: corona.information@jyu.fi

Tieto suoritetuista opinnoista

Opintorekisteriotteen voit saada opintopalveluistamme pdf-muodossa sähköpostitse. Mikäli tarvitset tiedon opintokokonaisuuden arvosanasta ja valmistumispäivämäärästä, se liitetään tiedoston huomautuskenttään. Poikkeusaikana emme voi valitettavasti toimittaa todistuksia. 

Näet opintosuoritustietosi myös Omassa Opintopolussasi, josta voit saat suoritustietoihin jakolinkin. Tällä hetkellä opintorekisteristämme ei kuitenkaan siirry palveluun opintokokonaisuuden arvosana- ja valmistumistieto.

Oletko ilman opiskelupaikkaa ja korkeakoulututkintoa? 

Mikäli sinulla ei ole vielä opiskelupaikkaa tai tutkintoa korkeakoulusta, avoimen väylä voi olla sinun juttusi. Lukuvuonna 2020-21 suoritetuista väyläopinnoista voit saada opintomaksujen hyvityksen 25 opintopisteen osalta. Tutustu tarkemmin opintomaksujen hyvityksen mahdollisuuteen JYU avoimen väyläopinnoissa. 

Tutkinto-opiskelija, tutustu yliopistojen valtakunnalliseen avoimeen opintotarjontaan

Suomen yliopistot avaavat etäyhteyksin opiskeltavaa avointa opintotarjontaansa väliaikaisesti maksuttomaksi. Kevään mittaan täydentyvä valtakunnallinen opintotarjonta kattaa nyt yli sata opintojaksoa. Tarjolla on opintoja eri yliopistojen tiedekunnista ja tieteenaloilta. Jyväskylän yliopistosta mukana on reilut kaksikymmentä opintojaksoa. 

Suomen avointen yliopistojen yhteiseen valtakunnalliseen tarjontaan kootut opinnot ajoittuvat kevääseen ja kesään 2020, jolloin ne auttavat opiskelijoita hyödyntämään poikkeusajan tutkinto-opintojensa edistämiseksi.

  • Valtakunnallisesti tarjolla olevat maksuttomat avointen yliopistojen opintojaksot ovat koottuna tässä osoitteessa: avoin.jyu.fi/avoimet

Ohjausta opintoihin? 

Avoin opinnoille -ohjauspäivät ovat korona-aikana ensisijaisesti etäohjauspäiviä. Näihin päiviin voit varata henkilökohtaisen ajan, jolloin asiantuntijamme soittaa sinulle. Ohjaajina ovat avoimen yliopiston opintoneuvoja, koulutuspäälliköt ja opettajat. Tutustu Avoin opinnoille -etäohjauspäivien alkusyksyn aikatauluun.

Ohjausta on tietenkin tarjolla aina, kun sille on tarvetta. Yhteystiedot ohjaajalle löydät sinua kiinnostavan oppiaineen sivulta. Varmimmin tavoitat ohjaajan elokuun puolella kesälomakauden jälkeen. 

Tutkintotavoitteiseen opiskeluun avoimessa yliopistossa voit varata ohjausajan opintoneuvojaltamme. 

Ideoita, ajatuksia, palautetta? Mistä kaipaat tietoa juuri nyt?

Noudata valtakunnallisia poikkeustilanteen ajan ohjeistuksia

Kannustamme opiskelijoitamme välttämään kokoontumisia ja lähikontakteja sekä toimimaan THL:n ohjeen mukaisesti. Huolehdithan erityisen hyvin käsihygieniasta.

Mikäli olet sairas, pysyttele kotona.