Korona-ajan vaikutuksia avoimen yliopiston toimintaan

Koronaepidemian aika on muuttanut arkea yliopistolla, myös avoimessa yliopistossa. Päivitämme tähän uutiseen tietoa Jyväskylän yliopiston koronaohjeistuksen vaikutuksista avoimen yliopiston toimintaan. [Päivitetty 27.1.2021]

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto tarjoaa poikkeusaikana laajan valikoiman etäyhteyksin suoritettavia opintoja. Avoin yliopisto noudattaa Jyväskylän yliopiston ohjeistusta koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Seuraathan siis yliopiston ohjeistusta. Voit kysyä koronaohjeistuksesta myös sähköpostitse: corona.information@jyu.fi

Koronan aiheuttamana poikkeusaikana...

  • valtaosa avoimen opinnoista on etäyhteyksin suoritettavia, lähiopetusta tarjotaan vain muutamilla kursseilla
  • myös kieli- ja viestintäopinnoissa on nyt verkkovälitteisiä toteutuksia
  • lähiopetus tapahtuu rajoitusten mukaisissa ryhmissä, ja turvaväleistä pidetään huoli lähiopetuksen aikana. Turvaväli on kaksi metriä.
  • lähiopetuksessa suositellaan käytettävän kasvomaskeja. Maskin saa opetuksen alkaessa opettajalta.
  • opintoja suoritetaan pääosin vaihtoehtoisin suoritustavoin tai etätenttien. Tenttitilanteissa pidetään huoli turvaväleistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta.
  • opintosuoritusten arviointiaikaa on pidennetty JYU:ssa 4 viikkoon rehtorin päätöksellä.

Muutamia vain lähiopetuksella toteutettavia kursseja lukuun ottamatta avoimen yliopiston opintotarjonta on normaalisti suoritettavissa. Lähes kaikkien oppiaineiden opinnot voit aloittaa etäopinnoin.

Lähiopetuksen käytänteistä

Kun opetuksen järjestäminen etäyhteyksin ei ole mahdollista, tarjolla on lähiopetusta. Se toteutetaan rajoitusten mukaisella ryhmäkoolla turvaväleistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta huolehtien. Turvaväli on kaksi metriä.

Opetuksen aikana suositellaan käytettävän kasvomaskeja. Jyväskylän yliopisto huolehtii näissä tilanteissa kasvomaskit opettajalle ja opetukseen ilmoittautuneille opiskelijoille. Opetuksesta vastaava henkilö antaa tarvittavat maskit ryhmänsä henkilöille opetuksen alkaessa.

Miten toimin, jos olen sairastunut tai karanteenissa?

Mikäli olet lievästikin sairas tai karanteenissa, älä tule lähiopetukseen tai lähitenttiin. Ilmoita poissaolostasi ennen lähiopetuskertaa tai tenttipäivää opintopalveluihimme HelpJYU-palvelun kautta. Pyrimme kompensoimaan poissaolosi sinulle parhaalla mahdollisella tavalla.

Mitä tapahtuu, kun lähiopetus on peruttu?

Niissä opinnoissa, joissa on pakollista lähiopetusta, avoimen yliopiston väki suunnittelee mahdollisuutta järjestää opetus verkkoyhteyksin, vaihtoehtoisella suoritustavalla tai toisena ajankohtana. Myös lähitenttejä sisältäviin opintojaksoihin pohditaan verkon välityksellä toteutettavia vaihtoehtoja.

  • Jos opintojen järjestämiseen tulee muutos tai jos jakson kirjallisuuteen tulee digitaalinen vaihtoehto, ko. opintoryhmään ilmoittautuneet opiskelijat saavat opintopalveluistamme tai opinnoista vastaavalta henkilöltä sähköpostiviestin muutoksesta ja ohjeet opintojen suorittamiseen uudessa tilanteessa. Seuraathan siis sähköpostiasi.

Entä opintojen kirjallisuus ja kirjaston toiminta?

Paraikaa avoimen yliopiston henkilöstö tekee töitä sen eteen, että yhä useampi opintojakso olisi suoritettavissa ilman lähiopetusta. Myös fyysisen kirjallisuuden korvaavaa e-aineistoa kartoitetaan opintojaksoilla käytettäväksi. 

Jyväskylän yliopiston kirjaston toiminnasta ja aukioloista löydät ajantasaisen tiedon kirjaston sivuilta. Tarvittaessa voit olla yhteydessä kirjaston asiakaspalveluun: jykneuvonta@library.jyu.fi tai puh. 040 805 3803. Kirjaston tiloissa tulee käyttää kasvomaskia, ja suosittelemme itsepalvelua sekä vain välttämätöntä ja nopeaa käyntiä kirjastossa.

Seuraa Jyväskylän yliopiston kirjaston tiedotteita:

Avoimen yliopiston opintopalvelut palvelevat

Olemme apunasi ja tukenasi avoimiin opintoihin liittyvissä kysymyksissä. Kaikki opiskeluihin liittyvä asiointi hoidetaan yliopistolla toistaiseksi sähköisesti. Kyseessä on varotoimenpide, jolla riski viruksen leviämiseen halutaan minimoida. 

  • Kun avoimen yliopiston opetuksen järjestämisestä on kysyttävää epidemia-aikana, opintopalvelumme vastaavat
  • Jyväskylän yliopiston koronaohjeistuksesta voit kysyä sähköpostitse: corona.information@jyu.fi

Tieto suoritetuista opinnoista

Opintorekisteriotteen voit saada opintopalveluistamme pdf-muodossa sähköpostitse. Mikäli tarvitset tiedon opintokokonaisuuden arvosanasta ja valmistumispäivämäärästä, se liitetään tiedoston huomautuskenttään.

Näet opintosuoritustietosi myös Omassa Opintopolussasi, josta voit saat suoritustietoihin jakolinkin. Tällä hetkellä opintorekisteristämme ei kuitenkaan siirry palveluun opintokokonaisuuden arvosana- ja valmistumistieto.

Oletko ilman opiskelupaikkaa ja korkeakoulututkintoa? 

Mikäli sinulla ei ole vielä opiskelupaikkaa tai tutkintoa korkeakoulusta, avoimen väylä voi olla sinun juttusi. Lukuvuonna 2020-21 suoritetuista väyläopinnoista voit saada opintomaksujen hyvityksen 25 opintopisteen osalta. Tutustu tarkemmin opintomaksujen hyvityksen mahdollisuuteen JYU avoimen väyläopinnoissa. 

Ohjausta opintoihin? 

Avoin opinnoille -ohjauspäivät ovat korona-aikana ensisijaisesti etäohjauspäiviä. Näihin päiviin voit varata henkilökohtaisen ajan, jolloin asiantuntijamme soittaa sinulle. Ohjaajina ovat avoimen yliopiston opintoneuvoja, koulutuspäälliköt ja opettajat. Tutustu Avoin opinnoille -etäohjauspäiviin avoimen yliopiston tapahtumasivulla.

Ohjausta on tietenkin tarjolla aina, kun sille on tarvetta. Yhteystiedot ohjaajalle löydät sinua kiinnostavan oppiaineen sivulta. Varmimmin tavoitat ohjaajan elokuun puolella kesälomakauden jälkeen. 

Tutkintotavoitteiseen opiskeluun avoimessa yliopistossa voit varata ohjausajan opintoneuvojaltamme. 

Ideoita, ajatuksia, palautetta? Mistä kaipaat tietoa juuri nyt?

Noudata valtakunnallisia poikkeustilanteen ajan ohjeistuksia

Kannustamme opiskelijoitamme välttämään kokoontumisia ja lähikontakteja sekä toimimaan THL:n ohjeen mukaisesti. Huolehdithan erityisen hyvin käsihygieniasta.

Mikäli olet sairas, pysyttele kotona.