Kansainväliset kumppanuudet tukevat avoimen yliopiston opintojen kehittämistä

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto on mukana eurooppalaisessa EADTU-verkostossa. Verkosto edistää avointa ja verkkopohjaista korkeakoulutusta. Jyväskylän avoin yliopisto esitteli vastikään EADTU:n konferenssissa innovatiivista Digitally Competent Educators -opintojen temaattista moduulia, joka voi näyttää tietä tulevaisuudessa yhä suositummille mikro-opinnoille.

Avoin yliopisto kehittää toimintaansa jatkuvasti, ja kansainvälinen yhteistyö on tuossa kehittämisessä nykyään avainasemassa. Avoin yliopisto on aktiivinen toimija eurooppalaisessa EADTU-verkostossa ja FORTHEM-allianssissa.

EADTU eli European Association of Distance Teaching Universities on Euroopan johtava yhteistyöelin korkeakoulutuksen avoimen ja joustavan verkko- ja etäkoulutuksen kehittämisessä. Jyväskylän yliopisto edustaa verkostossa kaikkia Suomen yliopistoja.

Viimeisen kahden vuoden aikana koronapandemia on vähentänyt konferenssimatkustuksen minimiin, joten marraskuun alussa Italian Barissa järjestetty EADTU-konferenssi oli paikan päälle matkanneille avoimen yliopiston asiantuntijoille erikoinenkin kokemus.

"Mikro-opinnot" tekevät tuloaan

Tapahtumassa käytiin monia koulutuspoliittisesti antoisia keskusteluja. Eräs merkittävimmistä puheenaiheista korkeakoulutuksessa ovat ”mikro-opinnot” (microcredentials) eli lyhytkestoiset osaamiskokonaisuudet. Sillä tarkoitetaan uutta jatkuvan oppimisen muotoa, joka olisi tutkinto-opintoja ketterämpää ja työelämälähtöistä.

Suomessa mikro-opinnot hakevat vielä muotoaan, mutta ne ovat meilläkin todellisuutta jo pian. Perinteinen tutkintokoulutus pitää toki pintansa, mutta sen rinnalle tuodaan jatkossa yhä enemmän joustavia jatkuvan oppimisen muotoja: korkeakoulutus seuraa tavalla tai toisella suoratoisto- ja alustatalouden jalanjäljissä tuomalla tarjolle kompakteja, helppokäyttöisiä ja muuttuvan työelämän tarpeisiin vastaavia koulutusratkaisuja.

Avoimesta digitaitoja opetusalalle  – kansainvälisesti

Avoimen yliopiston kansainvälinen koordinaattori Päivi Kananen kollegoineen esitteli konferenssissa hyvin rohkaisevia tutkimustuloksia avoimen toteuttamasta kansainvälisestä Digitally Competent Educators (DCE) -koulutuskokonaisuudesta.

DCE:n yhteydessä avoin yliopisto on päässyt pilotoimaan paitsi mikro-opintojen elementtejä myös opintokokonaisuuksien kansainvälistä yhteistoteutusta.

DCE-kokonaisuudessa on kolme moduulia (5 ECTS kukin), jotka kehittävät opetus-, kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisten digitaalisen pedagogiikan osaamista. Kokonaisuus tuli avoimen yliopiston kansainväliseen tarjontaan vuonna 2020. European Short Learning Programmes -hankkeessa alkunsa saaneen DCE:n ovat kehittäneet ja toteuttaneet yhteistyössä Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto, FernUniversität in Hagen, Universidade Aberta ja Anadolu University.

DCE-moduulien seuraava toteutus alkaa taas ensi keväänä. Voit jo ilmoittautua kaikkiin kolmeen moduuliin!

Ilmoittaudu nyt: