Katso videolta: Muista opiskeluhyvinvointi!

Kaiken takana on kiinnostus opittavia asioita kohtaan. Opinnoissa se tuo motivaatiota ja merkityksellisyyttä. Muista myös elämä opintojen ulkopuolella. Yliopistonopettajat Kosti Joensuu ja Merja Hietalahti keskustelivat Tutkijoiden yössä opiskeluhyvinvoinnista avoimessa yliopistossa opiskellessa. Katso keskustelun tallenne ja poimi sieltä vinkit omaan arkeesi ja suunnitelmiisi.

Katso video, jolla opettajamme Kosti Joensuu (filosofia ja yhteiskuntatieteet) ja Merja Hietalahti (psykologia) keskustelevat opiskeluhyvinvoinnista avoimen yliopiston opinnoissa.

Mikä on kiinnostavaa? Mikä on sinulle se oma juttu, johon olisi korkea motivaatio ja kiinnostus? Se on tärkeää niin oman itsen kuin opiskelun onnistumisen näkökulmista. Itsenä oleminen on myös sitä, että on kiinnostunut tietyistä asioista. Kannattaa etsiä niitä asioita, joita haluaa tutkia ja opiskella”, sanoo Kosti Joensuu. 

Etsi ja kokeile avoimessa: Oma päämäärä ei ole useinkaan aluksi kristallinkirkas. Avoimessa yliopistossa omaa kiinnostusta ja polkua voi testata ilmoittautumalla kiinnostavilta tuntuville eri alojen kursseille. Kun kiinnostavat teemat ja niiden näkökulmat löytyvät, niitä voi opiskella lisää aika pitkällekin, jopa tutkintotavoitteisesti.

Ohjaus ja palaute auttavat oppimaan: Avoimen yliopiston opinnoissa otetaan huomioon erilaiset opiskelutyylit ja myös se, että opiskelutaidot kehittyvät opiskelun myötä. Ohjausta on tarjolla niin oppiaineen sisältöihin kuin opiskeluunkin liittyen. Opintotehtävistä saatava palaute auttaa työstämään omaa oppimista, kertoo Merja Hietalahti. Palaute myös opiskelijoiden suunnasta on tärkeää. Se auttaa opettajia kehittämään opetustaan. 

Muista myös muu elämä: Avoimessa yliopistossa opiskelijat ovat hyvin erilaisissa elämäntilanteissa. Usein opintoja tehdään vaikkapa työn ohella tai perhearjen keskellä, jolloin on osattava olla armollinen itselle ja asetettava tavoitteet elämäntilanne huomioon ottaen. Oppiminen ei tapahdu vain lukemalla tai tehtäviä tekemällä, vaan elämässä kokonaisuudessaan tietoa yhdistellen ja ymmärtäen. Myös lepo ja aika omalle itselle ovat tärkeitä oppimisenkin näkökulmasta.