Katso videolta: Opiskeluvinkkejä avoimen yliopiston opintoihin

Yliopistonopettaja Tuisku Takala kertoi Tutkijoiden yössä vinkkejä opintojen aloittamiseen ja suorittamiseen avoimessa yliopistossa. Katso video (alla) ja nappaa siitä vinkit käyttöösi! Opinnot ovat oman itsen kehittämistä ja haastamista. Siksi niitä pohtiessa kannattaa kysyä tiettyjä asioita juuri omalta itseltä.
  • Miksi opiskelet? Haetko esimerkiksi lisätietoa tietystä aiheesta vai täydennyskoulutusta esimerkiksi työelämässä toimimisen tueksi. Tärkeää on, että tunnistat oman tahtotilasi tulla opiskelemaan ja oppimaan. Se auttaa niin opintojen valinnassa kuin niiden suorittamisessakin.
  • Miten opit? Opitko parhaiten itsenäisesti vai ryhmässä? JYU avoimessa yliopistossa on tarjolla monenlaisia suoritustapoja, joita voit kokeilla ja näin löytää itsellesi sopivan tavan opiskella. Opiskelutaitoja oppiessasi opit itsestäsi oppijana. Opiskelu on myös oppimaan oppimista.
  • Mitkä ovat omat tavoitteesi opinnoissa? Voit opiskella yhden kurssin ja tunnustella onko tämä ala sopiva itselle? Entä haluatko opiskella lisää? Kiinnostaako ehkä tutkinnon suorittaminen? Avoimessa voit opiskella myös tutkintotavoitteisesti ja tähdätä sitten tutkinto-opiskelijaksi tiedekuntaan.
  • Missä välissä? Jos olet tilanteessa, jossa opiskelet ensimmäistä yliopistokurssiasi, varaa opinnoille riittävästi aikaa. Myös opiskelutaitojen kehittyminen vie aikansa. Ne karttuvat opiskellessa ja varta vasten kehittäessä. Tukea opiskelutaitojen haltuunottoon on tarjolla. Ota opintojen suorittamisen suunnittelussa huomioon myös oma elämäntilanteesi. Esimerkiksi opinnot työn ja perheen ohella vaativat hyvää suunnittelua.
  • Mistä saan apua ja tukea? Niin opintopalvelut, opettajasi kuin avoimen yliopiston muu henkilöstö ovat sinua varten. Tarjolla on myös erilaisia kursseja ja tukea opiskelutaitojen oppimiseen. Orientaatio jatkuvaan oppimiseen -kurssi on kaikille maksuton kurssi, joka on verkon välityksellä suoritettavissa ympäri vuoden. Se auttaa hyvin alkuun ja siltä saat tietoa myös opiskelutaitojen oppimisen tueksi.

Tutkijoiden yö on vuosittainen perinteeksi muodostunut tieteen ja tutkimuksen avoimien ovien päivä. Me avoimessa yliopistossa olemme jo lähtökohtaisesti avoimia kaikille. Tutkijoiden yössä halusimme madaltaa kynnystä tulla mukaan opiskelemaan tutkittuun tietoon pohjautuen.