Kemiaa kotikokeille ja soveltaville siivoajille

Uudet avoimen yliopiston kemiankurssit kertovat, mitä tapahtuu kun paistat kananmunaa, miksi ruoka pilaantuu ja miten hyödynnät vaikkapa etikkaa siivouksessa. Ilmoittaudu nyt ja opiskele joustavasti verkossa!

Oletko tullut ajatelleeksi, mitä ruoka-aineissa tapahtuu, kun niitä valmistetaan syötäväksi? Molekyyligastronomia ei kuulu vain hienoihin ravintoloihin: ruokaan liittyvä kemia on jokapäiväisessä arjessa ilmenevää luonnontiedettä, jota ymmärtämällä ruoanlaittoon ja ruoka-aineisiin avautuu uusia näkökulmia.

Keittiön kemiaa ja Soveltavaa keittiön kemiaa ovat uusia verkkokursseja avoimen yliopiston tarjonnassa. Voit ilmoittautua niihin nyt ja aloittaa opiskelun vaikka heti.

Itsenäisesti opiskeltavan teorian ja omatoimisesti suoritettavien kokeellisten töiden myötä hahmotat perusteet niin suotuisista kuin epätoivotuistakin molekyylitason muutoksista keittiössäsi.

Pääsikö puhdistusaine loppumaan? Tartu etikkaan!

"Keittiön kemiaa -kurssilla tarjoillaan tietoa yleisimmistä ruoan molekyyleistä ja niiden kemiallisista luonteista sekä yleisimmistä kypsennystavoista. Kurssilla tulevat tutuiksi niin proteiinit ja hapot kuin kananmunan paistaminen ja ruskistumisreaktiokin", kertoo tutkimusavustaja Asmo Roponen, joka on ollut mukana kehittämässä kursseja.

"Soveltavaa keittiön kemiaa -kurssilla puolestaan perehdytään esimerkiksi hygieniaan ja elintarvikepakkauksiin. Opit miten etikkaa ja muita yleisiä kotitaloustuotteita voi hyödyntää siivouksessa ja mitkä tekijät vaikuttavat ruoan säilyvyyteen", Roponen jatkaa.

Kokeellista keittiön kemiaa on sovellettu osana kemian opettajankoulutusta jo pitkään.

"Opettajankoulutuksessa nämä sisällöt ovat mahdollistaneet luonnontieteisiin oleellisesti kuuluvan kokeellisuuden toteuttamisen mielenkiintoisessa kontekstissa. Nyt näillä uusilla verkkokursseilla pyritään tuomaan tätä hyväksi havaittua oppimismahdollisuutta yhä laajempaan tietoisuuteen. Kemiahan on elämän suola", toteaa kemian professori Jan Lundell.

Lue lisää