Mikä Moodle? JYU avoimen oppimisympäristö!

Kun olet ilmoittautunut, mene Moodleen. Näin kehotamme kaikkia opintonsa JYU avoimessa aloittavia. Moodle on opintojen verkkoalusta. Sen kautta löydät tiedot kursseistasi, ohjeet opiskeluun, yhteyden opettajaan, opiskelijakollegat ja myös osan oppimismateriaaleista. Moodlessa opiskelet ja sinne myös palautat oppimistehtäväsi ja verkkotenttisuorituksesi. Mene siis Moodleen!

Moodle on JYU avoimen oppimisympäristö. Paikka, josta kurssit alkavat ja etenevät ja jonne tehtävät palautetaan. Se on opintojen yhteinen kotipaikka, mutta samalla jokaisen opiskelijan oma. Se on myös yhteys opettajaan ja muihin opiskelijoihin. Aika upea juttu siis!

Moodleen kirjautumiseen tarvitset ne tunnukset ja salasanan, jotka sait rekisteröitymisen tai ensimmäisen opintoihin ilmoittautumisen yhteydessä. Kun ne ovat mielessä, klikkaa: moodle.jyu.fi.

Jokaisella kurssilla, tarkemmin sillä suoritustavalla, johon olet ilmoittautunut, on oma Moodle-alueensa. Suoritustapoja ovat kurssista riippuen esimerkiksi verkkokurssi, oppimistehtävä tai tentti. Ilmoittaudu yhteen suoritustapaan, niin saat sen Moodle-alueen käyttöösi.

Mitä kaikkea Moodlessa tehdään?

JYU avoimessa valtaosa opinnoista opiskellaan verkossa tai muutoin etäopiskellen. Siksi verkkoympäristöllä on väliä.

”Moodle on ikään kuin luokkahuone, jossa kokoonnutaan yhdessä osaamistavoitteen äärelle. Siellä on oppimateriaalia, opettaja ja opiskelijakollegat. Siellä voi vaihtaa opiskeluun tai opiskeltavaan sisältöön liittyviä ajatuksia, työskennellä, palauttaa tehtäviä tai tenttivastauksia sekä antaa ja saada palautetta. Siellä on kaikki se toiminnallisuus mitä perinteisessä luokkahuoneessakin on”, kertoo yliopistonopettaja Heli Tyrväinen.

Suoritustapa ja opettajan tekemät valinnat vaikuttavat siihen, kuinka Moodlea käytetään kurssilla. Moodle mahdollistaa hyvin monenlaiset pedagogiset käytännöt, kuten esimerkiksi keskustelevat verkkokurssit, yhteistyön opiskelijakollegoiden kanssa, itsenäisesti suoritettavat tehtävät, vertaisarvioinnit, luentotallenteet ja verkkotentit.

Hyvä tietää Moodlen mahdollisuuksista:

  • Moodle ohjaa ja tarjoaa tarvittavan tiedon kurssin suorittamiseksi.
  • Löydät sieltä tiedot tarvittavista lähdemateriaaleista.
  • Moodlesta pääset tarvittaessa myös muihin oppimisympäristöihin, joita kurssilla mahdollisesti käytetään, kuten Zoom-verkkokokouspalveluun.
  • Keskustelualueella voit keskustella kurssiin liittyvistä asioista opiskelijakollegoidesi kanssa. Moniin verkkokursseihin liittyy myös aiheen opiskelua tukevaa verkkokeskustelua. Keskustelualue mahdollistaakin ajatusten jakamisen ja pienryhmätyöskentelyn.
  • Moodlesta löydät tiedon, miten opettajan tavoittaa, ja sen kautta saat lähetettyä viestin myös opiskelijakollegoille.
  • Moodlen kautta voi antaa ja saada palautetta.
  •  Kurssiin voi kuulua tehtäviä, joita palautetaan kurssin edetessä Moodlen palautuslaatikkoon opettajalle ja toisinaan myös opiskelijakollegoille.

Palaa aina, myös Zoom-tapaamisten tai luennon katsomisen jälkeen, Moodleen. Se on opintojesi kotipaikka, virtuaalinen luokkahuoneesi.

Moodle-työpöytä, sinun työpöytäsi

Moodlen etusivulla sinulla on oma yksilöllinen Moodle-työpöytä, joka koostaa juuri sinun opintosi. Heti avausnäkymässä näet kurssien yhteenvedon ja mahdollisia palautuspäivämääriä. Voit suodattaa näkymää ja valita siihen esimerkiksi vain käynnissä olevat kurssit. Joillain kursseilla voit seurata myös edistymistäsi kurssin suorittamisessa.

”Tyypillisesti opettaja rakentaa kursseille opiskelun etenemisen tueksi tarkemman aikataulun. Siihen kannattaa tutustua heti kurssin alussa ja edetä sen mukaisesti. Omaan kalenteriin on hyvä varata työskentelyaikaa tehtävien tekemistä varten. Kurssiin voi kuulua myös yhteistä työskentelyä tai keskustelua opiskelijakollegoiden kanssa tiettynä aikana, joten on tärkeää laittaa tärkeät päivämäärät muistiin”, yliopistonopettaja Sanna Uotinen kertoo.

Kun avaat työpöydällesi kurssin, saat eteesi ohjeet sen suorittamiseen, erilaista sähköistä materiaalia, tiedot tarvittavasta kirjallisuudesta ja tarvittavat linkit oppimisympäristön ulkopuolelle.

Muutama vinkki Moodle-työpöydällesi:

  • Ilmoitukset, jotka näet kello-symbolia klikkaamalla, vinkkaavat kun saat vaikkapa palautteen tai arvioinnin.
  • Asetuksista voit hallinnoida ilmoituksia sekä sähköpostiisi tulevia viestejä.
  • Työpöydän yläreunan puhekupla-symbolin takana on viestintäalue.
  • Voit liittää oman valokuvasi oikean yläkulman kuvakkeeseen käyttäjätiedoissa. Kuvan avulla syntyy vahvemmin kokemus omasta opiskeluryhmästä ja näet keskusteluissa kenen kanssa juttelet.
  • Yhteiset opiskeluun liittyvät keskustelut käydään kurssien sisällä olevilla keskustelualueilla. Työpöydän lisäksi kannattaa seurata myös opettajan mahdollisia tiedotteita kurssien sisällä.

Tutustu Moodle-työpöytääsi, täytä se innostavilla opinnoilla ja nauti uuden oppimisesta!

Jos olet aloittanut opintosi JYU avoimessa jo ennen lukuvuotta 2020–21, käytät mahdollisesti aiempina lukuvuosina aloitetuissa opinnoissa myös muuta oppimisalustaa. Tähän saat ohjeistuksen opettajaltasi. Uusien opetussuunnitelmien mukaiset opinnot ovat kuitenkin poikkeuksetta Moodlessa.