Miten alkuun avoimissa yliopisto-opinnoissa? Lue vinkit vasta-alkajalle

Opiskellessa oppii monenlaista, myös opiskelutaitoja. Tukea on tarjolla, joten hyödynnä sitä, etenkin opintojen alkuvaiheessa. Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa voit opiskella Jyväskylän yliopiston opetussuunnitelmien mukaisia yliopistotutkintojen osia. Meillä ei ole pohjakoulutusvaatimuksia tai ikärajoja. Opintomme ovat avoimia kaikille – myös sinulle!

Avoimessa opiskellaan akateemisesti. Siihen on kaikilla mahdollisuus. Akateemiset opiskelutaidot kehittyvät opiskellessa, joten mukaan vaan! JYU avoimesta saat tukea opiskeluusi.

 • Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa voit suorittaa tavoitteellisesti tietyn oppiaineen opintoja tai vaikkapa tutustua eri tieteenaloihin. Yliopisto-opintojen opintojen myötä kehität korkeakouluopinnoissa tarvittavaa suunnitelmallisuutta sekä keskeisiä opiskelutaitoja, kuten kriittistä ajattelua, lukemista ja akateemista kirjoittamista.
 • Tarjoamme tukea yliopisto-opintojesi aloittamiseen ja suunnitteluun. Tältä sivulta löydät vinkkejä opintojen hyvään alkuun opiskelijalle, jolla ei ole aikaisempaa kokemusta korkeakouluopinnoista.


Hyödynnä maksuttomat ja kaikille avoimet orientoivat opinnot

Yliopisto-opintoihin orientoivat opintomme ovat suunniteltu tukemaan sinua akateemisten opintojen aloittamisessa. Molemmat kursseista ovat suoritettavissa joustavasti verkossa.

 • Orientaatio jatkuvaan oppimiseen (1 op): Kun suunnittelet opintojen aloittamista avoimessa, ilmoittaudu ensin tälle kurssille. Se auttaa hyvään alkuun, ohjaa valitsemaan sopivia tavoitteita ja suunnittelemaan omaa arkea ja opiskelua niiden saavuttamiseksi. Saat olennaisia vinkkejä myös vaikkapa akateemiseen kirjoittamiseen ja lukemiseen, opiskelun ydinasioihin. 
 • Kauppatieteissä Opintojen suunnittelu avoimessa yliopistossa (1 op) -kurssi pitää sisällään mm. opintosuunnitelman tekemisen kauppatieteiden opintoihin. Kurssilla suunnittelet opintojasi ohjatusti ja saat palautetta suunnitelmastasi. Kurssi on maksuton. 
 • Aikuisopiskelijan akateeminen opiskelukyky (2 op)Tervetuloa vahvistamaan opiskelukykyäsi! Kurssi sisältää neljä pääteemaa: akateemiset opiskelutaidot, minäpystyvyys ja itsemyötätunto, opintojen suunnittelu ja ajankäyttö sekä stressi ja palautuminen. Ryhmätyöskentelyssä saat jakaa opiskeluvinkkejä ja kokemuksia muiden opiskelijoiden kanssa. Kurssilla saat neuvoja myös opintojen suunnitteluun ja yhteensovittamiseen työhön, perheeseen ja muuhun elämään sekä keinoja stressinhallintaan. Tämä kurssi on tarjolla alkusyksyllä ja pian vuoden vaihteen jälkeen.

Tutustu opintotarjontaan ja laadi oma suunnitelma

Jotta opintotavoitteesi toteutuvat, ne on mitoitettava omaan arkeesi. Tutustu ensin opintotarjontaamme ja valitse, mitä haluat opiskella. Laadi sitten henkilökohtainen opintosuunnitelmasi – sen jälkeen olet valmis opiskelemaan!

 • Opinto-oppaasta näet kurssien suoritustavat, ajankohdat ja linkit ilmoittautumiseen. Katso tästä linkistä video, joka opastaa sinua opinto-oppaan käytössä.

 • Lue oppiaineesi Näin aloitan opintoni -välilehdeltä ohjeet opintojen aloittamiseen ja henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS) laatimiseen.

 • Jos tähtäät tutkintoon, löydät lisätietoa tutkintotavoitteisesta opiskelusta ja ohjeet HOPS:in laatimiseen Tavoitteena yliopistotutkinto -verkkosivultamme.

Anna itsellesi aikaa opiskelutaitojen ja -käytänteiden omaksumiseen

Osa opiskeluprosessiasi ovat akateemisten opiskelutaitojen sekä JYU avoimen yliopiston opiskelukäytänteiden omaksuminen. Anna opintojesi alkuvaiheessa aikaa myös näiden keskeisten taitojen karttumiselle. Kun taidot ovat hallussa opinnot etenevät sujuvampaan tahtiin. Etäopiskelun myötä kehität myös tavoitteellisuutta ja itsensä johtamisen taitoja.

 • Mainitse ensimmäisen kurssisi opettajalle, että kyseessä on ensimmäinen kurssisi yliopisto-opintojen parissa. Saat häneltä tukea ja vinkkejä hyvään alkuun.

 • Opiskelukäytänteisiin saat apua opiskeluohjeistamme, joihin olemme koonneet vastauksia opiskelijoitamme usein askarruttaviin asioihin.

Jos tarvitset apua, ota rohkeasti yhteyttä!

Opintojen ohjauksella varmistetaan, että opintosi sujuvat mahdollisimman mutkattomasti koko opintopolkusi ajan. Useimmat opiskeluun liittyvistä haasteista ratkeavat kysymällä, joten ota rohkeasti yhteyttä!

 • Ohjausta opintoihin ja urasuunnitteluun -sivulta löydät tietoa ohjauksemme periaatteista, käytännöistä ja tahoista: millaista, miten ja keneltä. Sivun alusta näet tiivistetysti keneltä saat tarvittaessa ohjausta missäkin tilanteessa. Hyödynnä tarvittaessa myös mahdollisuus henkilökohtaiseen ohjaukseen.