Miten kestävyysmurros tehdään? Planetaarisen hyvinvoinnin viimeinen kurssi tarjoaa konkretiaa

JYU avoimen yliopiston maksuton planetaarisen hyvinvoinnin opintokokonaisuus täydentyy neljännellä kurssilla. Reittejä planetaariseen hyvinvointiin -kurssi käsittelee sitä, miten ihmistoiminta saadaan ympäristön kannalta kestävälle tasolle. Ilmoittaudu uutuuskurssille!

Uusi Reittejä planetaariseen hyvinvointiin (1 op) on Jyväskylän yliopiston planetaarisen hyvinvoinnin opintokokonaisuuden neljäs ja viimeinen opintojakso. Maksuttomat ja kaikille avoimet MOOC-kurssit voi suorittaa verkossa täysin omien aikataulujen mukaan. Opinnot tarjoavat tutkittua tietoa, työelämäosaamista ja ymmärrystä mm. kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen eri teemoista sekä ympäristön monimuotoisuudesta.

Neljännen kurssin keskiössä on kestävyysmurros. Yhteiskuntien on mietittävä tuotannon ja kulutuksen tavat täysin uusiksi, ja hyvinvoinnin tavoittelu on rakennettava ilmastoa ja monimuotoisuutta suojelevien toimintaperiaatteiden varaan. Tarvittava kestävyysmurros on kriittisen tärkeä inhimillisen ja ei-inhimillisen hyvinvoinnin ekologisen perustan turvaamiseksi.

–Kurssi tarjoaa eväät kestävyysmurroksen ja siihen liittyvien keskustelujen ymmärtämiseen ja kriittiseen tarkasteluun. Ilmastonmuutoksen hillintä ja luontokadon pysäyttäminen ovat monimutkaisia ja valtavan kokoisia haasteita, jotka voidaan ratkaista vain yhdessä järjestelmiä muuttamalla, toteaa tutkijatohtori Teea Kortetmäki.

–Tällä kurssilla pyrimme tekemään kestävyysmurroksesta ymmärrettävää ja kannustamaan toimintaan, jolla on merkitystä. Olemme pilkkoneet kestävyysmurrosta sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Erityishuomiota saavat energia- ja ruokakysymykset, Kortetmäki kuvaa.

Kurssilla aihetta valaistaan konkreettisilla esimerkeillä, Lontoon Great Stink -hajukriisistä pakolaisleirien kännykkälatureihin ja Veganuary-kampanjaan.

Haluamme myös kannustaa huomaamaan, ettei kestävyysmurros ole vain valtioiden tai yritysten tehtävä tai kulutusvalintojen muuttamista, vaan kaikki voivat edistää planetaarista hyvinvointia oman elämänsä eri rooleista ja verkostoista käsin.

–Haluamme myös kannustaa huomaamaan, ettei kestävyysmurros ole vain valtioiden tai yritysten tehtävä tai kulutusvalintojen muuttamista, vaan kaikki voivat edistää planetaarista hyvinvointia oman elämänsä eri rooleista ja verkostoista käsin.

Monitieteiset kestävyysteemaiset opinnot on kehitetty yhdessä matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan ja resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom kanssa.

Lue lisää